Galeriile de artă „Gyarfas Jeno” din Sfântu Gheorghe, aflate în subordinea Muzeului Naţional Secuiesc, vor fi reabilitate şi modernizate cu sprijinul Ministerului Culturii.
Directorul Muzeului, Vargha Mihaly, a declarat marţi pentru AGERPRES că Ministerul Culturii a alocat peste 1,2 milioane de lei pentru efectuarea lucrărilor, prin Programul pilot de consolidare şi restaurare a monumentelor istorice. Costul total al lucrărilor de amenajare interioară a Galeriei se cifrează la peste 2,5 milioane de lei, iar diferenţa va fi asigurată de Consiliul Judeţean Covasna.
Proiectul prevede inclusiv reabilitarea sistemului de iluminat special, modernizarea sistemului de alarmă şi antiefracţie, dotarea cu sistem de supraveghere cu camere video, realizarea sistemului de ventilaţie şi amenajarea unor spaţii expoziţionale modulare. Lucrările se vor încheia în termen de şase luni de la semnarea contractului.
Galeriile de artă, care funcţionează într-o clădire monument istoric din centrul municipiului Sfântu Gheorghe cunoscută sub denumirea „Bazar”, deţin valoroase colecţii de sculptură, pictură şi grafică din secolele XIX – XX. La înfiinţarea sa, în anul 1879, colecţia de artă plastică a Muzeului Naţional Secuiesc număra 137 de tablouri donate de Zathurecky Emilia, fondatoarea instituţiei, iar în timp colecţia s-a îmbogăţit prin alte donaţii ori achiziţii. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, însă, 1.500 de obiecte de artă au fost distruse.
Expoziţia de bază a Galeriei, intitulată „Panteon’”, conţine lucrări ale artiştilor plastici născuţi în zonă, printre aceştia numărându-se Barabas Miklos, Gyarfas Jeno, Hans Mattis-Teutsch, Baasz Imre şi Plugor Sandor.
Conducerea Muzeului a menţionat că, din păcate, spaţiul expoziţional actual este insuficient, iar multe dintre lucrări sunt ţinute în depozit, fiind expuse doar temporar.
„Jumătate din cei 450 de metri lineari de pereţi adecvaţi pentru expunere serveşte prezentării expoziţiei de bază Panteon, ceea ce este extrem de puţin faţă de mărimea colecţiei, şi, în acest fel, abia mai puţin de 10% din operele existente pot fi expuse”, a declarat Vargha Mihaly, menţionând că din acelaşi motiv nu pot fi organizate evenimente expoziţionale de amploare, dar problema va fi rezolvată parţial după finalizarea acestui proiect.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES