27 de tineri români şi maghiari din municipiul Sfântu Gheorghe, care vor absolvi luna acesta liceul, vor fi premiaţi pentru voluntariat şi implicare în viaţa comunităţii, în cadrul unei gale organizate de asociaţia Ecou sub genericul Viitorii lideri ai comunităţii’.

Reprezentantul asociaţiei, Mădălin Guruianu, a declarat pentru AGERPRES că prima ediţie a galei a avut loc în anul 2007, iar de atunci au fost premiaţi, în fiecare an, cei mai buni elevi din generaţiile care s-au succedat.

„Îi premiem nu neapărat pe cei mai buni la învăţătură, cât pe cei care, pe parcursul celor patru ani de liceu, au dat dovadă de implicare civică şi voluntariat”, a spus Mădălin Guruianu, precizând că premianţii provin de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Liceul de arte „Plugor Sandor”, Liceul „Mikes Kelemen” şi Colegiul „Szekely Miko”.

El a subliniat că sintagma „Viitorii lideri ai comunităţii” defineşte o „stare de spirit” pe care asociaţia „Ecou” a reuşit să o inspire tinerilor din municipiul Sfântu Gheorghe.

„Faptul că unii dintre aceşti tineri aleg sau nu să trăiască în Sfântu Gheorghe după terminarea facultăţii contează mai puţin. Credem că miza nu este să locuiască în Sfântu Gheorghe în următorul deceniu, ci să ajute tinerii din acest oraş să se dezvolte, să aibă noi perspective, să se implice în proiectele comunităţii, să aducă know-how, capitalul lor de imagine şi chiar capital financiar, dacă au posibilitatea. Până la urmă e o stare de spirit. Noi vrem să îi încurajăm să nu uite de unde au plecat şi să-şi dea seama cât datorează, nu atât unor oameni, cât unui loc, unui oraş în care au crescut şi s-au format. „Viitorii lideri ai comunităţii” e o stare de spirit care, dusă mai departe, ca şi un bulgăre, nu se mai poate opri şi asta cred că este cea mai mare realizare a asociaţiei Ecou”, a mai spus Mădălin Guruianu.

Potrivit acestuia, aproape toţi tinerii premiaţi de-a lungul timpului în cadrul acestei gale studiază sau au studiat la facultăţi renumite din ţară ori străinătate, fiind un exemplu de urmat pentru colegii lor mai mici. O parte dintre aceştia vor veni vara aceasta la Sfântu Gheorghe în vacanţă şi vor participa la o serie de proiecte ale asociaţiei „Ecou” împreună cu ceilalţi voluntari.

„Vom lucra cot la cot, dar îi aducem şi ca să le vorbească copiilor cum poţi să ajungi din Sfântu Gheorghe în lumea mare, să fii în vârf şi să nu te simţi sub nicio formă complexat pentru că te-ai născut şi ai crescut într-un orăşel mic”, a adăugat Guruianu.

Gala „Viitorii lideri ai comunităţii” va avea loc vineri, la Castelul de la Arcuş, iar festivitatea de premiere va fi urmată de un concert de canţonete susţinut de artişti de la Opera din Braşov, la care spectatorii vor avea acces gratuit.

Înaintea acestui eveniment, asociaţia „Ecou”  a decernat ieri două premii în cadrul Festivalului internaţional de teatru neconvenţional „Atelier” de la Sfântu Gheorghe, pentru cea mai tânără, respectiv cel mai tânăr actor. De altfel, „Ecou” i-a invitat la acest festival pe protagoniştii spectacolului „Zic-Zac”, Andreea Gavriliu şi Ştefan Lupu, doi tineri premiaţi anul acesta la Gala UNITER, care şi-au început cariera artistică în trupa de teatru a asociaţiei din Sfântu Gheorghe sub îndrumarea actorilor Sergiu Aliuş, Florin Vidamski şi Fatma Mohamed.

Astăzi, elevii trupei de teatru „Ecou” vor susţine ultima reprezentaţie cu spectacolul „Nu puteţi voi urî cât putem noi iubi”, care va fi urmată de o dezbatere pe tema „Multiculturalismul din Sfântu Gheorghe, încotro? ”, la care vor participa şi tineri de la clubul de debate al acestei asociaţii, care a marcat anul trecut zece ani de activitate.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail