Şi în această toamnă poliţiştii din judeţul Covasna au întâmpinat dificultăţi în rezolvarea cazurilor legate de furturile produselor agricole, de pe câmp. Principalii responsabili de jafurile din lanurile de porumb sau de pe terenurile cultivate cu cartofi au fost cetăţenii de etnie romă, unii dintre aceştia având prostul obicei de a strânge recolta de toamnă pentru care alţii au muncit încă din primăvară.
Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Covasna, Ioan Aron, pe viitor se vor lua toate măsurile necesare pentru combaterea acestui tip de infracţiune. Acesta este de părere că, la anul, mai ales după experienţa acumulată în această campanie de toamnă, poliţiştii covăsneni vor fi mult mai vigilenţi în ceea ce priveşte sustragerea de produse agricole.
„Cu privire la furturile de pe câmp, chiar am dispus ca în acele zone unde există acest risc să existe forţe suplimentare, pentru ca numărul furturilor să se reducă considerabil. În această toamnă au fost înregistrate 26 de infracţiuni, în sensul prinderii în flagrant a persoanelor care sustrăgeau produsele agricole de pe terenurile muncite cu greu, de oameni. La anul ne vom pregăti mai bine, pentru că acum campania agricolă este pe final”, a punctat Ioan Aron.
În opinia sa, pentru ca poliţia să funcţioneze la capacitate maximă după reorganizare, întreaga comunitate locală trebuie să comunice şi să se implice în acţiunile acesteia. „Nu avem pretenţia ca omul de rând să ia parte, efectiv, la acţiunile noastre, dar cred că este responsabilitatea întregii comunităţi ca, în cele din urmă, localnicii să întindă o mână de ajutor, la prinderea acestor hoţi. Este mai mult decât suficient ca oamenii să ofere măcar informaţii… nu le cerem să facă pe agentul de pază pe timp de noapte”, a precizat şeful IPJ Covasna.
Anna-Maria Chiţu