Persoanele cu dizabilități constituie aproximativ 3% din populația României, aceste persoane fiind marginalizate și subestimate uneori de către autorități sau cetățeni.

În sprijinul acestora vine Fundația „United by music” care   a fost fondată de Joris van Wijngaarden, în anul 2005, cu scopul de a ajuta oamenii cu dizabilități  în a se afirma muzical, făcând fiecare ceea ce îi face plăcere. Joris van Wijngaarden a dezvoltat conceptul „United by music” împreună cu cântăreața americană Candye Kane, organizația din Europa   dezvoltând oportunități de învățare în domeniul muzicii pentru a spori performanțele trupelor muzicale, compuse din persoane cu dizabilități.

La începutul lunii iunie  a.c. această fundație a apărut și în România, mai exact în județele Covasna, Harghita și Mureș, dorindu-se extinderea sa în toată țara.

Membrii fundației sunt: Joris van Wijngaarden – fondator al fundației, Olcsvári Tünde –  președinte, Péter Makkai – vicepreședinte, fiind pastor reformat și predeșintele Fundației Creștine „Diakonia” și al Casei „Iris” din Sfântu Gheorghe, Banga Erzsébet – secretar, Luiza Zan – președinte de onoare și cântăreață de muzică jazz, și nu în ultimul rând, Orosz Anna – managerul proiectului.

 

Banga Erzsébet, având profesia de psiholog, a povestit  că lucrând cu ei, pe parcurs a observat faptul că le plăcea foarte mult să cânte, și că rețineau mult mai ușor, iar acest lucru a determinat-o să se alăture acestei fundații.

„La început, am încercat să cântăm doar cântece ușoare, și atunci am început să învățăm grupul acela fiecare piesă în parte, apoi ne-am dat seama că au un extraordinar auz și memorie muzicală, pot respecta o anumită ritmică, deci au o percepție muzicală de care noi nu știam. Noi aveam anumite cursuri și am observat că în pauze ei cântă, și cântă cu un asemenea entuziasm și bucurie încât ne-am dat seama că  trebuie să încercăm să îi integrăm într-o trupă și să-i pregătim unde există mici dezacorduri.” – a mai declarat Banga Erzsébet.

Tot ea a afirmat faptul că aceste activități i-a ajutat mult mai mult  decât activitățile  psihopedagogice pe care le desfășoară .

„Pe data de 11 octombire a.c., la Târgu – Mureș  s-au pus bazele unui concurs de talente destinat persoanelor cu dizabilitați și talentate în muzică, acest concurs fiind pe etape, prima etapă fiind  cea de aplicare, care poate fi facută până la sfârșitul lunii noiembrie. Înscrierile se pot face fie pe site-ul nostru, http://www.united-by-music.ro, fie pe mail, [email protected], fie prin poștă. Dupa această etapă, în prima săptămână din decembrie vor începe preselecțiile în trei locații, la Sfântu Gheorghe, Târgu Mureș și la Miercurea Ciuc. O să avem un juriu profesionist, muzicieni, profesori de muzică. După această etapă va urma finala, care se va desfășura în Sfântu Gheorghe, undeva prin luna februarie 2019. Primii trei finaliști vor câștiga o excursie în Olanda; pe lângă asta juriul va putea observa participanții, iar cine are un talent muzical va primi un mentor, care îl va îndruma cât va fi necesar pentru a se perfecționa, având parte de o educație muzicală.” – a declarat managerul de proiect, Orosz Anna.

„Misiunea United by music România este de a oferi cursuri de muzică pentru persoane cu dizabilități, pe tot parcursul anului. Proiectul oferă oportunitatea de a dezvolta talentele muzicale.” – a afirmat Olcsvári Tünde, președintele asociației, și psiholog la fundației Casa Iris.

 

În seara zilei de joi, 11 octombrie, la Castelul Mikes de la Zăbala a avut loc un eveniment de caritate în cadrul căruia  a fost organizată și o licitație. La eveniment au participat aproximativ 100 de persoane, au fost aduse lucrări de artă de la 20 de artiști, mai exact 27 de lucrări, dintre care 12 au fost vândute. Scopul acestui eveniment a fost acela de a putea strânge fonduri pentru locuințele protejate,  construite pentru persoanele cu dizabilități.

În cadrul acestei seri s-au strâns aproximativ 20 de mii de lei pentru persoanele cu dizabilități, bani ce vor fi folosiți în ajutorarea lor. Pentru buna desfășurare a evenimentului, organizatorii  au beneficiat de sprijin  din partea unor  voluntari, ai  Asociației Femeilor din Târgu Secuiesc și, totodată, și a elevilor de la Liceul Tehnologic  „Berde Aron” din Sfântu Gheorghe.

Tot la finalul săptămânii trecute, mai exact vineri, 12 octombrie, începând cu ora 20.00, la Clubul Moho din Sf. Gheorghe  a cântat o trupa formată din oameni cu dizabilități. În cadrul concertului, participanții au avut posibilitatea de a dona pentru acești artiști.

Pe acestă cale,  organizatorii vor să mulțumească din suflet tuturor sponsorilor, dar mai ales celor care au donat și care i-au ajutat pe parcursul acestor proiecte.

 

Nicole – Antoanela ȘERBAN

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail