Anul trecut, Fundaţia SERA România – specializată pentru serviciile sociale în protecţia copilului – a încheiat cu Consiliul Judeţean, Consiliul Local şi Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Covasna, un contract pentru ridicarea unui Centru de recuperare pentru copiii cu dizabilităţi, în valoare de 420.000 de euro.

Potrivit declaraţiilor de la acea vreme, SERA România va suporta toate cheltuielile de construire şi dotare a centrului, autorităţilor locale revenindu-le datoria contractuală de a identifica şi pune la dispoziţie un teren, în primă fază, apoi să asigure personalul pentru buna funcţionare a acestuia.

. .

De atunci, Consiliul Local nu se poate hotărî asupra unui teren  pe care să îl pună la dispoziţia Fundaţiei, astfel că, dacă până la sfârşitul anului nu vor identifica un teren, singurul centru de acest gen riscă să nu mai fie ridicat de către SERA România.

„Covasna are nevoie de un centru de recuperare pe care în momentul de faţă nu-l are, mai departe este o problemă şi de voinţă. Dacă nu se hotărăsc la un teren, or să piardă şansa de a avea un Centru de recuperare construit fără investiţii locale. Noi eram pregătiţi să începem de atunci (n.red.- de anul trecut), dar acum, ce era alocat pentru Covasna s-a alocat pentru Sălaj. Când se vor pune de acord, vom veni, aşa cum am promis”, a declarat directorul executiv al Fundaţiei Sera România, Bogdan Simion.

Anul trecut, primăria spunea că Centrul va fi construit pe un teren din spatele blocului Sing-Sing din cartierul Ciucului, însă acel teren a primit aviz nefavorabil din parte societăţii Electrica. Astfel, s-a ales un alt teren, situat lângă magazinul Penny din cartierul Lenin, încă până în momentul de faţă nu se ştie dacă aici va fi sau nu Centrul de recuperare a copiilor cu dizabilităţi, atât de necesar familiilor greu încercate de soartă. Acum, teama DGASPC este că finanţatorii se vor retrage la sfârşitul acestui an, când va expira contractul încheiat între cei patru.

`Nu s-au întâmplat multe. Tot aşteptăm să se rezolve situaţia terenului. Mi-e teamă că o să renunţe finanţatorul la proiect, dar din păcate nu avem cum să grăbim lucrurile pentru că este o procedură care trebuie îndeplinită de către primărie. Numai avantaje am fi avut, pentru că este un centru benefic pentru comunitate, finanţatorul ne dă totul gratis, şi ar fi păcat să renunţăm. Aceasta era singura condiţie: autorităţile să identifice un teren”, a declarat Szasz Melinda-Katalin, directorul adjunct al DGASPC Covasna.

Conducerea Fundaţiei a spus că înţelegerea se poate prelungi,  dacă autorităţile îşi dau interesul şi se vede că se implică în această problemă,   şi că cel puţin până la sfârşitul acestui an promisiunea rămâne în picioare.

Centrul de recuperare va funcţiona,  pe de-o parte, ca Centru de zi, unde 18 copii cu dizabilităţi vor putea să desfăşoare o serie de activităţi sub atenta supraveghere a unor cadre specializate, iar pe altă parte, va funcţiona ca Centru de recuperare, unde părinţii sau asistenţii maternali  merg cu copilul cu dizabilităţi pentru a beneficia de terapiile şi de serviciile care vor fi stabilite în planul de recuperare al acestuia: servicii psihologice, logopedie, fizioterapie, kinetoterapie, masaj şi altele.

Clădirea va avea o suprafaţă de 500 de metri pătraţi şi va deservi unui număr de 100 de copii cu dizabilităţi din tot judeţul.

În judeţul Covasna, în momentul de faţă  sunt în jur de 600 de copii încadraţi în grad de handicap, cei mai mulţi fiind din zona Sfântu Gheorghe. Odată cu închiderea a 35 din cele 38 de  cămine vechi ridicate pe vremea regimului comunist, în care  copiii cu dizabilităţi nu mai aveau nicio şansă de recuperare, Fundaţia SERA România a decis să extindă programul iniţiat în restul ţării şi să întindă o mână de ajutor copiilor cu dizabilităţi, familiilor acestora şi autorităţilor locale.

***

SERA România a intrat în 1996 ca şi Fundaţie specializată pentru serviciile sociale în protecţia copilului Unul dintre obiectivele specifice ale Fundaţiei, începând cu 1997, a fost închiderea căminelor, respectiv  a instituţiilor  de pe vremea fostului  regim comunist, în care erau copiii cu handicapuri severe.

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail