Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a început pregătirile pentru Festivalul coral „George Sbârcea” pe care îl va organiza în primăvară, la Sfântu Gheorghe. Cei interesați să participe la eveniment se pot înscrie.

Potrivit reprezentanților Fundației, Festivalul va avea loc în lunile martie și aprilie, urmărind revigorarea mişcării corale, valorificarea potenţialului artistic individual şi de grup al elevilor, profesorilor, al corurilor de amatori deja existente; încurajarea constituirii de coruri, în vederea dezvoltării personalităţii elevilor şi promovarea performanţelor artistice, precum şi sensibilizarea concurenţilor şi spectatorilor în legătură cu bogăţia şi frumuseţea repertoriului coral existent, a valorilor culturale româneşti.

Conducerea Fundației a amintit că evenimentul a fost inițiat în anul 2012, în memoria lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, George Sbârcea a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice.

„După cum se știe, prima ediție a acestui festival a avut loc în anul 2012, primăvara, în jurul datei de 28 martie, data nașterii, la Toplița, a muzicianului George Sbârcea, personalitate complexă a culturii românești, al cărui nume l -am ales pentru acest festival. Am dorit atunci să strângem într – un spectacol, grupuri și formații corale, ansambluri corale din județ și din țară pentru a  revigora și promova mișcarea corală, act cultural cu implicări spirituale înălțătoare în viața comunității. De asemenea, am dorit sa sensibilizăm concurenții și spectatorii în legătură cu bogăția și frumusețea repertoriului coral existent, a valorilor culturale românești. Fiecare ediție a avut și o componentă științifică, o masă rotundă al cărei program a cuprins întotdeauna, lucrări cu înalt grad științific, ancorat în realitățile zonei, rod al cercetărilor invitaților noștri.”- a explicat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Ediția a V-a – O ediție îmbogățită

Aceasta a declarat pentru ziarul „Mesagerul de Covasna” – că structura Festivalului de anul acesta va fi modificată, îmbogățită cu o serie de ateliere corale dedicate preșcolarilor și elevilor din ciclul primar.

„În acest an, festivalul va avea o nouă componentă: ateliere corale adresate preșcolarilor și școlarilor din ciclul primar. Coordonarea atelierelor se va face de către persoane de specialitate, alături de cadrul didactic de la clasă sau grupă, care are competențele educative în acest sens”. – a spus președinta Fundației.

Potrivit acesteia, atelierele corale se vor desfășura între 15 și 31 martie (a.c.).

Au început înscrierile

Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că au început deja înscrierile celor care doresc să participe la Festival ca și concurenți sau ca și participanți ai atelierelor corale.

Concursul din cadrul festivalului se adresează formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale – și va avea două secțiuni: I. Coruri pe voci egale – copii 7-14 ani; II. Coruri mixte (adulţi) de amatori.

„Regulamentul de organizare și înscriere este în curs de elaborare, dar putem spune că înscrierile la atelierele corale se vor face până în data de 7 martie (a.c.). Rezultatul muncii copiilor participanți la ateliere va putea fi admirat în deschiderea recitalului tradițional. Masa rotundă și spectacolul se vor desfășura în data de 16 aprilie 2016, iar înscrierile corurilor participante se vor putea face, conform regulamentului, până la data de 5 aprilie.”– a declarat președinta Fundației ”Mihai Viteazul”.

Aceasta a mai transmis că, în opinia sa, festivalul și-a găsit deja locul în peisajul cultural al județului, existența sa fiind una benefică.

„În încheiere, doresc să spun că apreciez existența acestui festival cu structură științifică, muzicală și, din acest an, cu ateliere corale, ca fiind una benefică, așezată deja în viața culturală a județului, un impuls pentru întâlniri corale de anvergură, cum este și Festivalul coral <<La poalele Ciucașului de Sfânta Maria>> a cărei primă ediție s-a desfășurat în 8 august 2015,  în Zona Buzaielor (n.r. în organizarea Asociaţiei Culturale <<Plai Întorsurean>>, cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei Întorsura Buzăului, Consiliului Local și Primăriei Sita Buzăului, Consiliului Local și Primăriei Barcani și al Consiliului Județean Covasna). Invităm formațiile doritoare să participe, să se înscrie, să fim împreună într – un moment înălțător!” – a declarat președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Informații privind condițiile de participare, documentele necesare înscrierii și alte detalii vor putea fi găsite în curând, pe site-ul Fundației, . . http://fmvcov.ro/.

***

Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a împlinit în luna septembrie 2015, 25 de ani de existență. De-a lungul timpului, a organizat numeroase acțiuni dedicate comunității covăsnene.

„Sfatul Seniorilor”, Festivalul „Tinere Talente”;  Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la Români”, Festivalul „Tinere talente”- sunt câteva dintre acestea.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail