„Avem o agendă bogată pe care (…) o dedicăm cu drag MARII UNIRI, la împlinirea a 100 de ani ai săi, neuitând ceea ce strămoșii noștri au realizat în acest sens de – a lungul veacurilor!” – președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad
Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a anunțat că toate activitățile pe care le va organiza în acest an vor sta sub semnul Centenarului Marii Uniri.
Președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat ieri, că agenda pe 2018 cuprinde atât manifestările deja tradiționale, în forma lor binecunoscută, dar și evenimente ale căror structură a căpătat o altă formă, îmbogățită, special concepută pentru a celebra 100 de ani de la Marea Unire. Toate activitățile din program își propun să-i aducă laolaltă pe toți cei care iubesc cultura și valorile românești, tradițiile și obiceiurile lăsate de străbuni.
„Aflați în anul Marii Sărbători, Fundația <<Mihai Viteazul>> își continuă activitatea cum poate mai bine, punând în valoare idealurile Unirii, valorile culturale românești autentice, tradițiile, obiceiurile, folclorul și portul popular românesc. Toate activitățile derulate până acum și cele care se vor desfășura în continuare sunt dedicate înaintașilor noștri, celor care de – a lungul veacurilor au făcut posibilă această aniversare: CENTENARUL MARII UNIRI.” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad.
Sărbătoarea Mărțișorului, pe cale să înceapă
Cea mai apropiată manifestare inclusă în programul Fundației „Mihai Viteazul” este cea dedicată Mărțișorului și organizată săptămâna viitoare. Evenimentul constă în ateliere de creativitate în cadrul cărora elevi și preșcolari din municipiu vor învăța să confecționeze mărțișoare pentru persoanele dragi lor.
„În zilele care urmează se va derula <<Sărbătoarea mărțișorului – Tradiție și modernitate>>, în parteneriat cu Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, coordonatoare fiind doamnele învățătoare Maria Bularca, Doina Gheorghincă și doamna inspector de specialitate Florica Nica. Acțiunile se vor derula astfel: luni 26 februarie, cu începere de la ora 10,00, în sala festivă a Școlii Gimnaziale <<Ady Endre>>, din Sfântu Gherorghe, vor confecționa mărțișoare preșcolarii de la Grădinița <<Rază de soare>>, din municipiu, împreună cu doamnele educatoare Rodica – Nina Secelean și Csutak Camelia, gazde fiind conducerea școlii gimaziale, învățătoarele Maria Bularca, Adriana Groza și micii școlari din clasele respective, la fel de harnici și creativi ca prietenii lor. A doua zi, marți 27 februarie, de la ora 9,00, în cantina Colegiului Național <<Mihai Viteazul>> (C.N.M.V.), creativitatea, priceperea și originalitatea vor aparține preșcolarilor de la Grădinița <<Albă ca zăpada>>, coordonați de doamnele educatoare Cîrstea Eniko și Mirela Benghea, precum și micilor școlari de la C.N.M.V., coordonați de doamnele învățăoare Doina Gheorghincă, Coralia Novăcescu, Roxana Suciu și Sânziana Pârvu.” – a spus prof. ing. Maria Peligrad.
Agenda Fundației va continua cu atelierele de încondeiat ouă, dedicate Sărbătorilor Pascale, organizate cu două săptămâni înainte de Paște, Evenimentul are drept scop învăţarea meşteşugului tradiţional de încondeiere a ouălor, de cunoaştere a vechimii şi importanţei acestuia în tradiţia creştinilor ortodocşi.
„Atelierele sunt organizate de mulți ani, în preajma Sfintelor Paști, pentru a ne pregăti împreună cu cei mici de această sărbătoare a creștinății, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos.”- a precizat președinta Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Atelierele sunt dedicate, în special, elevilor și preșcolarilor din municipiu, participarea făcându-se pe bază de înscriere.
Pregătiri pentru festivalul coral „George Sbârcea”
Fundația va participa și la activitățile ample cuprinse în programul „Primăvara culturală la Sfântu Gheorghe, cu organizarea și desfășurarea ediției a VII-a a Festivalului coral „George Sbârcea”, a precizat prof. ing. Maria Peligrad. Pregătirile sunt în plină desfășurare, scopul festivalului constând în „a pune în evidenţă bogăţia muzicii corale româneşti, a folclorului, care reprezintă o valoare inestimabilă din viaţa poporului, de a antrena formaţii corale într-un program cultural cu valori muzicale autentice, promovate de cercetători, etnomuzicologi, culegători de folclor, compozitori”.
Start la înscrierile pentru atelierele corale din cadrul Festivalului
Ca și edițiile precedente ale Festivalului „George Sbârcea” și cea din acest an va fi deschisă de ateliere corale adresate preșcolarilor și elevilor din ciclul primar și derulate în Sfântu Gheorghe.
„Atelierele se vor desfășura în perioada 5 – 31 martie 2018. Înscrierile participanților au început și se realizează până în data de 1 martie, contactându-i pe reprezentanții Fundației”- a precizat prof. ing. Maria Peligrad.
Amplu program cultural-artistic
Din programul Festivalului „George Sbârcea” nu va lipsi componenta științifică, componentă ce va cuprinde colocviul cu tema „George Sbârcea și meleagurile natale”, susținut de profesori universitari, cercetători, muzicologi, în data de 14 aprilie, de la ora 10,00, la Centrul Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, care va fi urmat de prezentare de carte și vom avea, în mod tradițional, întâlnirea cu muzica – manifestare ce va cuprinde momente muzicale în interpretarea invitaților Fundației.
Președinta Fundației a amintit că de anul trecut, festivalul nu se mai derulează sub formă de concurs, iar ansamblurile corale se vor prezenta pe bază de invitație și vor susține un spectacol. Jumătate din repertoriul pe care acestea îl vor prezenta va cuprinde piese corale românești, iar restul, piese la alegere. Spectacolul din cadrul ediției actuale va lua forma unui concert aniversar, dedicat Centenarului Marii Uniri și care se va desfășura în ziua de 14 aprilie 2018, de la ora 15,00, într – o locație care va fi anunțată ulterior.
„Concertul, corurile prezente ne vor face cunoscute bogățiile muzicii corale românești, a folclorului sau a folclorului românesc prelucrat. Suntem în pregătirea acestor evenimente, cu invitații lansate parțial.”- a precizat prof. ing. Maria Peligrad, care a amintit că evenimentul, dedicat lui George Sbârcea, unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”, a fost inițiat în anul 2012.
„Prin acest festival ne–am dorit să revigorăm mișcarea corală din județ, să promovăm o solidaritate între corurile covăsnene și cele din țară și dacă este posibil, mai timid, cu coruri din afara granitelor noastre. De asemenea vrem ca acestea să fie cunoscute, respectate și apreciate atât din punct de vedere profesional, uman, dar și să promovăm județul nostru, municipiul prin cultură.”- a spus prof. Ing. Maria Peligrad.
Festival, bal, manifestări cultural-artistice, pentru toate vârstele
Din programul organizat de către Fundația „Mihai Viteazul” în Anul Centenar nu vor lipsi activitățile pentru copii. În apropierea zilei lor, va avea loc Festivalul „Tinere talente”.
„Ediția actuală a acestui festival va avea loc în 9 iunie și va avea o componentă surpriză, omagială, pe care o vom face cunoscută un pic mai târziu.”- a precizat prof. ing. Maria Peligrad.
Acesta a menționat că și toamna și iarna sunt bogate în activități, membrii Fundației având un program încărcat.
„Amintim, pentru a vă putea pregăti, de Balul costumului popular, la începutul lunii octombrie, cu ceva inedit, gândit de anul trecut. Ca de obicei, dorim să fim împreună, să ne bucurăm de ceea ce are mai frumos poporul român: costumul, muzica și dansul popular, bogăție sufletească de netăgăduit a ROMÂNULUI , bogății care s – au întâlnit în horele Unirii neamului nostru.”- a spus prof. ing. Maria Peligrad.
Mihai Viteazul și Visul Unirii, manifestare cu vechime, organizată spre finele lunii octombrie și începutul lunii noiembrie, va ajunge în acest an la a XXIX – a ediție. Evenimentul va avea două componente noi, adresate elevilor din ciclul primar și elevilor din gimnaziu și liceu, a anunțat conducerea Fundației.
„În acest an, al bucuriei, al împlinirii Visului Marelui Domnitor Mihai Viteazul, excursia – premiu acordată elevilor premianți, concurenți va fi la Alba – Iulia, Cetatea Reîntregirii.”- a menționat prof. ing. Maria Peligrad.
În încheierea programului său pentru acest an, Fundația va organiza o ediție specială a Festivalului de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români”. Ediția din 2018 și-a propus să aducă laolaltă ansambluri și grupuri de colindători din provinciile istorice ale României și din comunitățile de români rămase în afara granițelor:
„Sfârșitul de an ne va găsi în pregătirea Festivalului de Colinde și obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la români>> (eveniment care va avea loc între 10 și 17 decembrie). La a XXVIII – a ediție a acestei manifestări dorim să intonăm Colindul unirii, dedicat CENTENARULUI MARII UNIRI. Vrem, ca aici, în centrul țării, să reunim ansambluri folclorice, grupe de colindători din județul nostru, din cele trei provincii istorice ale României și din cele cinci comunități mari de români rămași în afara graniței actuale. Împreună să ne bucurăm, să creăm o atmosferă de sărbătoare pentru toți locuitorii județului, pentru participanți și pentru aceia pe care îi reprezintă. Avem o agendă bogată pe care, după cum am afirmat la început, o dedicăm cu drag MARII UNIRI, la împlinirea a 100 de ani ai săi, neuitând ceea ce strămoșii noștri au realizat în acest sens de – a lungul veacurilor, o dedicăm limbii și culturii române, tuturor românilor oriunde s –ar afla.”- a conchis prof. ing. Maria Peligrad.
Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.
Ana Ciorici Costache