Fundația Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe aniversează anul acesta un sfert de secol de existență și cu acest prilej, manifestările ce vor fi organizate se vor derula sub genericul Împreună de 25 de ani”. 

 

Anul acesta, Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe aniversează un sfert de veac de la înființare, timp în care nu s-a îndepărtat de scopul înființării sale și a militat pentru păstrarea tradițiilor și valorilor românești. Prin organizarea a numeroase acțiuni, a numeroase manifestări artistice și culturale, Fundația a  urmărit  „crearea unei solidarități între românii din județ”, a arătat ieri, conducerea organizației, în cadrul unei conferințe de presă susținută cu prilejul acestei aniversări.

. .

„Ne aflăm într-un an omagial, an care a căpătat denumirea <<Împreună de 25 de ani>>.  Fundația <<Mihai Viteazul>> împlinește 25 de ani la înființare (…). Articolul 2 al Statutului care a fost conceput atunci și aprobat la înființare, spune așa: << Fundația Mihai Viteazul>> va milita pentru însușirea limbii române de către toți cetățenii României, pentru dezvoltarea învățământului și a culturii românești, colaborând cu toate organele culturale, educativ – sociale, artistice, sportive, precum și pentru păstrarea tradițiilor istorice, culturale și religioase ale poporului roman, pentru unitate în diversitatea acestuia>>. Am dorit, la un moment dat, cu ceva ani în urmă, să reactualizăm acest articol, dar să știți că nu este cazul. Articolul 2 este absolut prezent și acum. De-a lungul timpului ne-am organizat astfel încât să fim în ton cu ceea ce ne-am propus atunci (…). Dorim crearea unei solidarități între românii din județ, ne dorim să aducem liniște și pace, bucurie între ei. Chiar cred că avem nevoie să creăm noi evenimente aducătoare de pace sufletească, iar manifestările noastre sunt deschise tuturor”, a declarat ieri, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Să sădim o mică sămânță de respect și de iubire pentru înaintașii noștri, pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, pentru ceea ce ne înconjoară”

Conducerea Fundației a prezentat pe scurt, apoi, activitatea derulată de-a lungul anilor: „Am avut concursuri diverse de literatură, geografie, concursul de matematică, transformat în concurs național (…), am avut expoziții cu tematică diferită, am avut simpozioane și mese rotunde – cu teme potrivite manifestării derulate (…) În general, de două ori pe an am făcut excursii cu o tematică în cadrul Festivalului <<Tinere Talente>> sau în cadrul manifestării <<Mihai Viteazul și Visul Unirii>>, toate aducând pe lângă bucuria de a fi împreună a premianților sau a participanților la diferite concursuri, cunoașterea momentelor importante din istoria noastră, cunoașterea frumuseților țării noastre, astfel încât să sădim o mică sămânță de respect și de iubire pentru înaintașii noștri, pentru păstrarea tradițiilor și obiceiurilor, pentru ceea ce ne înconjoară”, a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Evenimente programate pentru anul 2015

Potrivit conducerii Fundației și anul acesta vor fi organizate numeroase manifestări cultural –artistice, pregătirile pentru fiecare activitate cuprinsă în programul din 2015 fiind începute deja:

„Am organizat deja tradiționala întâlnire cu membrii simpatizanți, parteneri, colaboratori, sponsori, cu cei care au sprijinit Fundația <<Mihai Viteazul>> de-a lungul timpului. Printre evenimentele viitoare se numără: Sărbătorile Mărțișorului – tradiții și modernitate, atelier; în 29 martie și, de regulă cu două săptămâni înainte de Paște, are loc încondeierea ouălor – șezătoare, atelier; în 18 aprilie are loc Festivalul coral <<George Sbârcea>>, ediția a IV-a; în 25 aprilie avem <<Sfatul Seniorilor>>, ediția a V-a; între 13-23 mai, Festivalul <<Tinere Talente>>; între 26 octombrie -7 noiembrie vom organiza manifestarea <<Mihai Viteazul și Visul Unirii>>; între 7-15 decembrie vom organiza Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  <<Crăciunul la Români>>”, a spus președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad, care a precizat că în lunile septembrie și octombrie vor avea loc mai multe evenimente organizate cu prilejul aniversării a 25 de ani de la înființare.

În căutarea unei locații pentru derularea manifestărilor

Conducerea Fundației a declarat și că, din păcate se confruntă cu greutăți în ceea ce privește găsirea unei locații pentru derularea manifestărilor planificate pentru acest an:

„Din păcate, în ultimii ani, de când s-a închis Casa de Cultură a Sindicatelor avem probleme cu locațiile spectacolelor noastre. Am avut <<o gură de oxigen>>, să spun așa, cât timp a funcționat Teatrul <<Andrei Mureșanu>> în Sala <<Arta>>. Speram din suflet să se termine în luna martie renovarea acestei săli, pentru a putea să ne desfășurăm și noi activitățile din aprilie…”, a spus președinta Fundației „Mihai Viteazul”. Aceasta a precizat că a transmis o cerere către conducerea Teatrului „Tamasi Aron”, în vederea închirierii sălii teatrului pentru spectacolul din cadrul Festivalului coral „George Sbârcea” din aprilie și pentru spectacolul de gală din cadrul Festivalului „Tinere Talente” din luna mai. „Contăm pe acest răspuns. Dacă nu primim răspuns afirmativ, sincer nu știm ce vom face…”, a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Mulțumiri tuturor susținătorilor și un mesaj adresat tinerei generații…

În finalul conferinței de presă, conducerea Fundației a mulțumit tuturor celor care au sprijinit activitatea organizației, de-a lungul timpului, și, totodată, a transmis un mesaj tinerei generații:

„Mulțumim tuturor celor care ne-au fost alături timp de 25 de ani, indiferent de forma în care ne-au ajutat. Și faptul că (n.r. locuitorii județului și nu numai) sunt simpli spectatori înseamnă mult, pe noi ne bucură că sunt acolo, pentru că însemnăm ceva pentru ei. Mulțumim încă o dată tuturor și îi așteptăm să fie în continuare alături de noi. Tinerei generații aș dori să îi transmit un mesaj, un mesaj care nu îmi aparține, ci doar interpretarea lui: trebuie  să ne cunoaștem bine trecutul, să ne ancorăm în prezent, ca să ne putem clădi viitorul. Noi știm mai mult  despre trecut, facem în prezent, iar viitorul este al lor și de fapt pentru ei facem ceea ce facem. Avem conștiința lucrului bine făcut pentru neam și pentru țară, și nu sunt cuvinte mari, pentru că dacă aici, în centrul țării este liniște, dacă ne vedem fiecare de treabă, este liniște și pace în întreaga țară!”, a spus președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

 

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail