Fundaţia Diakonia din Sfântu Gheorghe a primit, ieri, un cec în valoare de 23.000 de lei pentru implementarea unui proiect ce implică persoanele cu dizabilităţi mintale din judeţul nostru. Banii vor fi folosiţi pentru achiziţionarea unui utilaj cu ajutorul căruia 3 persoane cu dizabilităţi vor confecţiona hârtie igienică, şerveţele şi produse asemănătoare din această gamă, care ulterior vor fi vândute la diferite instituţii.
A doua sponsorizare către Diakonia, de la TTC
Fiind mulţumiţi de modul în care Fundaţia Diakonia a folosit banii primiţi la prima sponsorizare, conducerea TTC a decis că este o şansă ideală de a susţine în continuare fundaţia printr-o altă sponsorizare, dar şi prin faptul că o parte din produsele prelucrate de către angajaţii speciali vor fi cumpărate de către Transilvanian Trousers Company. Pentru început, 3 persoane vor beneficia de instruire în vederea folosirii în siguranţă a utilajului special conceput pentru persoane cu dizabilităţi, ce va fi cumpărat din banii obţinuţi din această sponsorizare.
De ce este important ca persoanele cu dizabilităţi să aibă un loc de muncă?
Sponsorizarea vine în ajutorul fundaţiei şi creşte şansele acestor persoane marginalizate, uneori, din cauza problemelor mintale, de a avea acces la un loc de muncă plătit. Cel mai important element în integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi este desfăşurarea unei munci lucrative. Pentru societate este foarte important, de asemenea, ca aceste persoane să aibă un serviciu, deoarece ei au capacitate de a lucra nefolosită. În România numai 0,5% din aceste persoane activează pe piaţa muncii, şi nu din cauză că nu ar putea lucra, ci din cauză că încă există stereotipuri, temeri şi prejudecăţi în rândul angajatorilor, faţă de aceste persoane cu dizabilităţi.
Totodată, prin munca depusă şi venitul lunar încasat, angajaţii, indiferent dacă au sau nu probleme de sănătate, contribuie la sistemul social de plăţi, astfel crescând valoarea acestuia.
„Noi încercăm, în judeţul Covasna, să creem cât mai multe locuri de muncă pentru persoanele cu dizabilităţi. Asta cred că se ştie, dar fundaţia Diakonia prin Casa Iris şi unitatea protejată, în ultimii 6 ani, chiar în criza aceasta care a fost, este cea mai mare unitate care angajează direct persoane cu dizabilităţi. În judeţul Covasna sunt în jur de 20 de persoane angajate, dintre care 16 la noi. Nu e vorba numai de o sponsorizare ci şi de un parteneriat prin care o să semnăm şi un contract în baza căruia o parte dintre aceste produse făcute de noi vor fi preluate de către TTC.”, a explicat Péter Makkai, directorul Casa Iris.
În momentul de faţă există persoane cu dizabilităţi care îşi permit să locuiască singure şi să se întreţină, în urma angajării lor. Două dintre acestea locuiesc împreună într-o locuinţă închiriată de către Fundaţia Diakonia, facturile lunare la întreţinere, energie electrică, gaz şi altele, fiind achitate integral de către cele două persoane cu dizabilităţi.
Cele 16 persoane care sunt angajate în momentul de faţă de către fundaţie îşi desfăşoară activitatea în atelierele de tâmplărie, de lumânări, în magazinul Iris, în grupul de zugravi şi în grupul care se ocupă de zonele verzi pe care fundaţia le deţine.
Codaşi la încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi
Aşa cum probabil ne-am obişnuit să auzim despre ţara noastră, România se află printre ultimele la ceea ce înseamnă încadrarea în muncă a persoanelor cu dizabilităţi, cu un procent de 0.5%. Chiar şi vecinii noştri polonezi, unguri sau cehi au reuşit să găsească un loc de muncă pentru 12% dintre cei cu probleme, pe când ţări ca Germania şi Olanda au depăşit 50%.
“Suntem foarte în urmă, deşi avem legislaţie, dar astfel de acţiuni ajută la sensibilizarea firmelor, cu paşi mici dar siguri.”, a menţionat Peter Makkai. “Scopul principal al nostru, adică unul dintre motto-urile firmei este să fim aproape de comunitate.”, a completat Ema Alexa, directorul Transilvanian Trousers Company.
Maricela Dan