Fundaţia Comunitară Covasna (HKA) a investit, anul trecut, peste 412.000 lei în comunitate, prin susţinerea unor proiecte şi iniţiative locale.

O parte din această sumă a fost adunată în magazinele partenere prin intermediul „cardurilor comunitare”, și din diverse programe. Programul „Carduri comunitare” a fost lansat la Sfântu Gheorghe în luna august 2011, în scopul sprijinirii inițiativelor locale și a întăririi „patriotismului local”, prin introducerea unui card de fidelitate ce poate fi folosit în magazine sau alte unități cu produse sau servicii preponderent locale. Prin utilizarea acelui card, cumpărătorul beneficiază de 1% discount pentru produsele achiziționate, iar magazinul partener dublează această valoare, contribuind cu încă 1% la fondul comunitar operat de Fundaţia HKA. Suma strânsă prin folosirea cardurilor comunitare este apoi folosită pentru susținerea în inițiativelor comunitare, proiectelor civile, susținerii talentelor etc.

„În 2023, Fundația Comunitară Covasna a colectat 583000 de lei din granturi și colectare locală de fonduri și a returnat 412.187 de lei în scopuri comunitare. În 2023, s-au înregistrat doi noi producători pentru marca protejată Produs covăsnean, care a fost dezvoltată de Fundație (…).

 În Baraolt, interesul pentru cardul comunitar a crescut după tragerea la sorți, așa că, pentru o vreme, cardul bonus a fost în centrul atenției. Datorită acestui fapt s-au prezentat doi noi potențiali parteneri, alături de partenerul de aproape zece ani al cardului comunitar, Deák Hámor SRL. Sperăm că acest lucru se va concretiza în anul următor și că acest program comunitar, care este una dintre cele mai eficiente modalități de susținere a comunității, va continua să funcționeze în zona Baraolt, reunind oameni, organizații și firme în jurul dezvoltării locale.”- a transmis directorul executiv al Fundației Comunitare Covasna, Bereczki Kinga.

Noi parteneri

Potrivit acesteia, în 2023, două firme s-au alăturat programelor pe care Fundația le derulează în scopul protecției mediului:

„EON s-a alăturat acțiunilor de curățare a Oltului și de plantare a puieților de la Poarta Soarelui. Angajații și voluntarii de la Zambelli SRL au participat la un eveniment caritabil de sfârșit de an, la Căminul pentru persoane vârstnice Zathureczky Berta. Pe lângă un spectacol muzical oferit de elevii Liceului de Artă Plugor Sándor, aceștia le-au oferit bătrânilor flori și dulciuri.

Cererea din partea companiilor de voluntariat de a-i încuraja pe oameni să facă bine este un fenomen binevenit.”- a informat directorul Bereczki Kinga.

Licitația civilă – cea mai reușită metodă de strângere de fonduri; 2023, un an bun în ceea ce privește implicarea în comunitate

În ceea ce privește strângerea de fonduri, metoda Licitație civilă s-a dovedit a fi cea mai de succes, atrăgând atenția prin eficiența sa, a precizat conducerea Fundației.

„În 2023, Fundația Comunitară Covasna a fost solicitată să colecteze fonduri pentru două evenimente majore prin metoda Licitație civilă. În cadrul Balului Rotary de primăvară, aproape 200 de donatori au donat 170.700 de lei pentru programul Home Assist al Crucii Roșii din județul Covasna (paturi moderne de spital pentru pacienții aflați la domiciliu) și pentru programul Kindered al Fundației Diakonia (activități de după-amiază pentru copiii săraci). La sfârșitul anului, la Lacul Roșu a avut loc Balul Întreprinzătorilor Secui, unde 55 de susținători (34 de persoane fizice și 21 companii) au donat 135.600 de lei pentru a sprijini trei proiecte comunitare: tabere de vară pentru copiii bolnavi de cancer (Asociația Împreună pentru copiii bolnavi de cancer Târgu Mureș), un covor de cauciuc pentru un loc de joacă pentru copiii autiști (Asociația Rază de soare în ploaie Gheorgheni) și modernizarea sistemului de încălzire la sediul centrului pentru persoane cu dizabilități (Fundația Șansă Gheorgheni). În concluzie, am avut un an bun în ceea ce privește participarea la programele comunitare și responsabilitatea socială corporativă. Au existat voluntari, au existat donatori și, ca urmare, mediul nostru natural este consolidat și curățat, iar cetățenii entuziaști sunt ajutați și încurajați să-își asume sarcini neobișnuite. În acest fel, comunitatea noastră este construită și consolidată prin faptele bune ale membrilor.”- a declarat Bereczki Kinga.

Fundația Comunitară Covasna (HKA) a fost înființată la inițiativa unor întreprinzători locali și reprezentanți ai unor organizații civile, din fonduri private, în scopul de a dezvolta comunitatea locală.

Fundaţia Comunitară Covasna a fost înfiinţată în 2010 pe baza unor iniţiative locale, în cadrul programului naţional coordonat de ARC (Asociaţia pentru Relaţii Comunitare) şi Fundaţia pentru Parteneriat. Cei unsprezece fondatori sunt intelectuali, întreprinzători, reprezentanţi ai diferitelor organizaţii non-guvernamentale din judeţ. Fundaţii asemănătoare funcţionează în oraşele Cluj-Napoca, Odorheiu Secuiesc şi Alba Iulia, totodată fiind în proces de înregistrare încă trei organizaţii, în Constanţa, Iaşi şi Cristuru Secuiesc, aceasta din urmă fiind o subunitate a fundaţiei din Odorheiu Secuiesc, cu activitate proprie. Fundaţii comunitare se regăsesc în toate colţurile lumii. Sarcina acestora este utilizarea şi managementul raţional al resurselor locale, având în vedere comunitatea şi bunăstarea acesteia. Ele sunt instrumentul de cel mai înalt grad în contextul dezvoltării comunităţii. Misiunea Fundaţiei Comunitare Covasna este îmbunătăţirea vieţii localnicilor prin mobilizarea lor şi dezvoltarea resurselor în vederea susţinerii iniţiativelor venite din partea comunităţii. Fundaţia face posibil ca fondurile utilizabile să fie folosite rezonabil prin diferite metode şi practici, asigurând totodată pe termen lung un fond de dezvoltare pentru comunitate. ”_ se arată pe site-ul Fundației, www.hka.ro.

Printre programele derulate cu succes, an de an, se numără: „Mai mult decât un loc pe hartă”, prin care anul trecut au fost finanțate 39 de excursii în județ, „Un pom pentru generația următoare”, în cadrul căruia, pe parcursul unui deceniu, au fost distribuiți 42.000 de puieți de pomi autohtoni; Licitație Civilă, „Pedalează pentru un scop bun” și nu numai, în cadrul cărora se strâng fonduri prin care sunt susținute inițiative locale.

M.D.C

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail