Din anul 1987, în fiecare an, la inițiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în data de 31 mai la nivel mondial se sărbătoreşte Ziua Mondială fără tutun, eveniment organizat în scopul de a atrage atenţia oamenilor asupra impactului pe care îl are fumatul asupra sănătăţii.

Cu acest prilej, pentru primul an, Crucea Roșie – filiala Sfântu Gheorghe,i-a invitat pe fumători să „doneze” câte o țigară în schimbul unui măr. Numărul mare de participanți care au răspuns pozitiv invitației i-a surprins pe organizatori, iar cortul mic pe care Crucea Roșie l-a pregătit pentru desfășurarea evenimentului nu a putut face față. Potrivit coordonatoarei evenimentului, numărul mare de participanți i-a convins pe cei de la Crucea Roșie ca în perioada următoare să mai organizeze astfel de acțiuni, benefice pentru populație.

„Este primul an în care organizăm, și azi am văzut din partea tinerilor un mare interes. Nu credeam că vor fi atât de mulți. Într-o jumătate de oră am strâns deja șase țigări atât de la tineri cât și de la oameni în vârstă, care au felicitat inițiativa. Ideea nu ne aparține, anul trecut a mai fost organizată o astfel de acțiune la Sibiu, iar anul acesta ne-am alăturat acțiunii.” – ne-a declarat Opra Zsofia Szende, coordonatorul evenimentului.

. . Prezentă la eveniment a fost și medicul pneumolog, dr. Raduly Eniko, cea care le-a explicat celor prezenți despre efectele nocive ale fumatului: „Le-am spus lucruri care ar trebui spuse în fiecare zi, dar profităm de ziua aceasta ca să le spunem și cu mai mult accent. Grupurile țintă pot fi începând de la grădiniță până la o vârstă înaintată, dar trebuie să găsești nuanțele în care să le vorbești în funcție de grupul de vârstă căruia te adresezi privitor la riscurile fumatului. Am vorbit despre bolile care se pot dezvolta la fumători, cu un risc mai mare față de cei nefumători, am vorbit de o altă față a țigării, despre componentele despre care nici nu bănuiești că există în țigară, despre dualitatea pe care o crează țigara: tu crezi că este o plăcere în tinerețe,  și practic reprezintă tristețe și durere la o vârstă înaintată  când se dezvoltă bolile din cauza fumatului. A fost un grup de copii foarte receptivi, copii sinceri care au vorbit despre părinții, bunicii, lor fumători  sau nefumători, care au înțeles mesajul pe care am încercat să îl transmit. Este ca o sămânță aruncată care sper că va încolți la momentul în care vor trebui să ia anumite alegeri și decizii în viața lor.”

Copiii prezenți la eveniment, indiferent de vârstă, i-au surprins atât pe organizatorii cât și pe medicul pneumolog  prin faptul că erau puși la punct cu detaliile privind spațiile permise de lege pentru fumat, prețurile unui pachet de țigări sau felul în care diverse pachete de țigări arată: „Erau absolut informați și despre pictogramă și despre prețul țigării, despre dependența de nicotină, deci concluzia mea a fost că nu lucrăm degeaba. Erau copii de vârstă fragedă, de clasa a IV-a care mai puțin probabil știau din experiență proprie cum stau lucrurile, dar cu mediatizarea, cu lupta anti-fumat, știau de legea nou – apărută. Știau să îmi spună frumos, punctual, unde nu e voie să fumeze, un copil mai deschis la minte știa inclusiv cum e cu locul deschis, cel cu plafonul și doi pereți,  chiar am fost surprinsă. Ce nu știau și le-am spus, în schimb, a fost ceva ce îi atingea pe ei, în drepturile lor – locurile de joacă – au ridicat din sprâncene și au ținut minte ideea. Știau multe, dar au plecat cu mult mai multe.” – a mai declarat dr. Raduly Eniko.

Potrivit medicului, copiii au fost foarte receptivi la mesajul transmis și interesați: „Salut ideea și oricând răspund prezent la orice manifestare unde se poate vorbi despre riscurile fumatului și unde pot pune și eu umărul pentru lupta împotriva fumatului.” – a declarat aceasta.

Celor care nu au avut „curajul” de a renunța la viciu măcar pentru o zi, medicul le-a recomandat să facă o listă în care să pună în balanță beneficiile și dezavantajele fumatului: „Sunt ferm convinsă că vor avea mai multe argumente pe partea de a renunța la fumat. Le recomand să citească despre riscurile fumatului, pentru ca atunci când își aprind o țigară să fie în cunoștință de cauză și asupra riscurilor deciziei pe care au luat-o, pentru că e plăcut, e o socializare cu țigara, dar întotdeauna trebuie să pui în balanță partea nevăzută, cu umbra pe care nu ți-o arată țigara la momentul în care, sănătos și plin de viață o aprinzi pe prima. Nu îți dai seama că de fapt este o înțelegere cu „Necuratul”

Toți cei prezenți au fost serviți cu ciocolată și mere iar cele 15 țigări pe care participanții le-au adunat au fost arse, la final, în fața cortului amplasat în fața parcului central. Întrucât interesul participanțiolor a fost extrem de mare, organizatorii au promis ca anul viitor să organizeze un eveniment mult mai amplu.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail