Preşedintele Federaţiei Sindicatelor „Pro Administraţie” din România (FSPAR), Silvia Moldovan, a declarat ieri, pentru AGERPRES, că proiectul de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, este discriminatoriu cu funcţionarii din administraţia locală, comparativ cu cei din administraţia centrală.

„Reglementările acestei Ordonanţe duc la adâncirea discrepanţelor salariale, dovedind încă o dată, dacă mai era cazul, caracterul discreţionar al creşterilor salariale practicat de guvernele postrevoluţionare. Se adevereşte că am avut dreptate când am afirmat că nu se doreşte o lege a salarizării unitare care ar stopa acest fenomen. Nu există surse pentru rezolvarea sărăciei din administraţia locală, dar există surse pentru dublarea salariilor funcţionarilor din administraţia centrală care erau cu aproximativ 51,5% mai mari faţă de cele ale funcţionarilor din administraţia locală, aşa cum rezultă şi din datele prezentate de Ministerul Muncii (…) Constatăm cu regret că Guvernul nu doreşte eliminarea discrepanţelor salariale din sistemul bugetar, ba mai mult, nici din cadrul aceluiaşi sector de activitate”, a arătat Silvia Moldovan.

Aceasta a spus că având în vedere că numărul funcţionarilor din administraţia centrală reprezintă 11% din numărul total al persoanelor plătite din fonduri publice, în timp ce cel al funcţionarilor din administraţia locală reprezintă 17%, „aproape cu acelaşi efort bugetar s-ar fi putut dubla salariile din administraţia locală, cea mai defavorizată categorie de salariaţi dintre bugetari”.

Potrivit Silviei Moldovan, creşterea discreţionară a salariilor din sectorul bugetar ar crea un haos şi mai mare în acest sistem, care „în actuala conjunctură politică ar putea duce la destabilizare şi la ameninţarea siguranţei naţionale”.

„Federaţia Sindicatelor Pro Administraţie din România, în numele membrilor săi, funcţionari publici şi personal contractual din administraţia locală, solicită Guvernului să respecte legile şi Constituţia României şi să nu adopte măsuri legislative cu caracter discriminatoriu, precum cele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea OUG 57/2016 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Orice amânare a aplicării Legii salarizării unitare creează discrepanţe atât de mari încât acestea fie nu mai pot fi anihilate, fie perioada de implementare a legii ar creşte foarte mult ţinând cont de sursele financiare necesare. Din considerentele arătate, solicităm Guvernului României, punerea în aplicare, în regim de urgenţă, în mod etapizat, a Legii salarizării unitare a personalului plătit din fonduri publice, în care valoarea de referinţă să fie nivelul salariului minim garantat în plată’, a subliniat Silvia Moldovan.

AGERPRES . .

www.agerpres.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail