Mesaje la împlinirea a 10 ani (2 aprilie 2006)

Orice întâlnire la Centru are darul de a îmbogăți interlocutorul cu o infuzie de simțire românească autentică…

Dr. Teodor ARDELEAN,

Directorul Bibliotecii „Petre Dulfu” Baia Mare

 

Lucrarea specialiștilor Centrului este operă de stat și reprezintă o adevărată acțiune a societății civile: neideologizată, nefanatizată, în slujba comunității și a intereselor superioare ale României… Centrul „Nicolae Colan” împreună cu Centrul European de Studii Covasn-Harghita au o impresionantă bază de date privind fapte, atitudini, congruențe și tendințe pe care orice politică de stat interesată de administrația democratică a teritoriului, deci în acord cu nevoile locului, ar trebui să o aibă ca temelie.

Prof. univ. dr. Radu BALTASIU,

Centrul de Studii în Probleme Etnice al Academiei Române

 

Centrul „Nicolae Colan” a fost și este organizatorul Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizație”; multe din comunicările prezentate în cadrul acesteia au văzut lumina tiparului în anuarele Angvstia și Acta Carpatica.

Prof. dr. Liviu BOAR,

Directorul Arhivelor Naționale Mureș

 

Centrul a devenit un focar de cultură și românism. Aici se desfășoară simpozioane, sesiuni de comunicări științifice, mese rotunde, aniversări istorice, expoziții tematice, lansări de carte, întâlniri cu personalități de prestigiu din lumea științei, artei și culturii.

Prof. Stela BUDA,

Președinte al Fundației „Mihai Viteazul”

 

O singură remarcă mai adăugăm, despre câmpul valoric specific activității Centrului, aceea privind înaltul rang al valorii patriotismului, al spiritului național și al conștiinței naționale. Am putea considera această valoare morală coroana tuturor valorilor, existentă implicit, discret, în toate acțiunile și lucrările sale.

Dr. Maria COBIANU-BĂCANU, Dr. Elena COBIANU,

cercetători, Institutul de Sociologie al Academiei Române

 

Prin întreaga sa activitate, Centrul a apreciat și promovat tânăra generație; astfel, mi-a fost înlesnit debutul în anuarul Angvstia, în calitate de tânără absolventă a facultății, debut de bun augur, care a stat la baza unei statornice colaborări.

Oana-Lucia DIMITRIU,

Biblioteca Academiei Române, București

 

Centrul „Nicolae Colan”, împreună cu Centrul European de Studii, a promovat spiritul academic, susținut cu oameni adevărați, adunați în jurul unui ideal, învățându-ne să înțelegem vremurile trecute, dar mai ales pe cele pe care le trăim.

Prof. Doru DOBREANU,

Director, Colegiul Național „Octavian Goga” Miercurea Ciuc

 

În paralel cu investigațiile sociologice și etno-demografice, cercetările celor două centre s-au axat pe sondarea istoriei instituțional-culturale a românilor din zona Carpaților Răsăriteni, redefinind locul și rolul Bisericii, învățământului și societăților cultural-naționale în susținerea și menținerea identității etnice.

Prof. univ. dr. Vasile DOBRESCU,

Universitatea „Petru Maior” Târgu Mureș

 

Centrul „Nicolae Colan” s-a impus în viața culturală și științifică prin apariția a numeroase tipărituri într-un ritm de neimaginat, fiecare carte constituind o nouă bornă în amplificarea muncii de cercetare și editare de noi lucrări de incontestabilă valoare.

Gabriel FLORESCU,

Redactor șef, „Cuvântul Nou”

 

Contribuția Centrului la cunoașterea istoriei românilor din scaunele secuiești este una deosebită, fapt demonstrat prin seriozitatea abordărilor din nenumăratele studii științifice publicate până în prezent precum și prin cele ce încă nu au putut vedea lumina tiparului!

Preot dr. Mihail MILEA,

Seminarul Teologic Buzău

 

Centrul a organizat, în fiecare an, de sărbătoarea Sfântului Andrei, participarea studenților, membri ai ASCOR și Pro Vita din întreaga țară, la itinerarul religios-istoric în parohiile ortodoxe din județele Covasna și Harghita, la seriile românești organizate cu acest prilej și la manifestările organizate cu ocazia Zilei Naționale a României. În decursul anilor, prin strădaniile sale, Centru a înlesnit întâlnirea credincioșilor cu mari duhovnici ai Bisericii Ortodoxe și a susținut proiectul nostru intitulat „Solidaritatea versanților”.

Pr. prof. univ. dr. Ilie MOLDOVAN

Facultatea Teologie Ortodoxă „Andrei Șaguna” Sibiu

 

Centrul „Nicolae Colan” – o lumină mereu aprinsă.

Lupta Centrului presupune un puzzle format din cel puțin 3 părți: partea de activitate culturală, partea de activitate științifică și partea de activitate civică… Centrul rămâne un model care a ridicat standardele activității civice, culturale și științifice românești încât ne obligă pe noi, cei care încercăm să ne aducem contribuția la acest domeniu, să fim la înălțimea sa.

Dr. Codrin Dumitru MUNTEANU,

Instituția Prefectului – Județul Covasna

 

În decursul anilor, împreună cu Centrul „Nicolae Colan”, am pus la cale mai multe acțiuni, precum simpozioane, dezbateri, evocări, lansări de carte, consolidând astfel proiectul solidarității versanților…

Prof. Vilică MUNTEANU,

Directorul Arhivelor Naționale Bacău

 

Conducerea Centrului m-a cooptat și pe mine în această nobilă luptă pentru adevăr istoric, dreptate și demnitate românească.

Dr. Gelu Neamțu,

Institutul de Istorie „George Barițiu” al Academiei Române, Cluj-Napoca

 

La Centru am învățat să cred în propășirea neamului meu și în aceeași măsură am învățat să nu uit istoria lui, să-mi cinstesc înaintașii, să nu uit tradiția și frumusețea plaiului românesc.

Pr.dr. Sebastian PÂRVU,

Sfântu Gheorghe

 

Este un semn de recunoștință și un semn de mulțumire sufletească pentru sprijinul deosebit pe care mi l-a dăruit, la fel ca și altor tineri, Centrul „Nicolae Colan”, insuflându-mi încredere și curaj în munca mea de cercetare, împărtășindu-mi cercetări, idei, concluzii, sugestii, teme.

Dr. Nicoleta PLOȘNEA,

Centrul Cultural „Miron Cristea” Miercurea Ciuc

 

Acest locaș, născut la sânul Episcopiei Covasnei și Harghitei, și-a realizat obiectivele stabilite inițial: cercetarea, conservarea patrimoniului, parteneriate cu alte instituții de profil, organizarea de manifestări cultural-științifice, publicarea de studii și lucrări privind istoria, cultura și spiritualitatea românilor din sud-estul Transilvaniei.

Prof. dr. Violeta PĂTRUNJEL-POPESCU,

Milano

 

…Ce aș fi fost dacă nu mi se dădea prilejul de a mă implica în organizarea atâtor ediții ale Universității de Vară de la Izvoru Mureșului… pentru a modera teme la care conferențiari erau foști miniștri, reputați politicieni, membrii ai Casei Regale a României, academicieni, profesori universitari și deopotrivă, atâția tineri minunați care mi-au întărit convingerea că țara asta are un viitor.

Col. Ioan ROMAN,

Despărțământul ASTRA Covasna-Harghita, Miercurea Ciuc

 

Datorită Centrului, am legături dragi mie, în rândul scriitorilor covăsneni și brașoveni, cu care îmi împart poeme, precum mamele frageda pâine, ori de câte ori de întâlnim.

Ionel SIMOTA

Poet, Cenaclul „Buna Vestire” Miercurea Ciuc

 

Centrul a reușit să organizeze, împreună cu cei puțini, dar foarte coagulați în jurul său, manifestări cultural-științifice care să atragă interesul unor cât mai largi segmente din societate asupra situației reale din zona sa.

Dr. Alin SPÂNU,

Cercetător, București

 

Centrul de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” a oferit dascălilor covăsneni un generos spațiu de exprimare. Participând la manifestările organizare de către Centru, am înțeles importanța implicării active într-o suită a evenimentelor cultural-științifice menite să-i apropie pe românii de pretutindeni.

Prof. Maria STOICA,

Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sfântu Gheorghe

 

Centrul îndeplinește funcții multiple, formale și informale: loc de întâlniri și de dezbateri, spațiu pentru evenimente comunitare, cadru de socializare pentru studenți sau doctoranzi, arhivă documentară, bibliotecă, loc de placare și sosire când se organizează evenimente științifice.

Conf. univ. dr. Codrina ȘANDRU,

Universitatea „Transilvania” Brașov

 

Marele merit al celor două centre este acela al orientării cercetării istorice și sociologice asupra unei regiuni în care cercetarea națională a fost ca și inexistentă sau minimalizată prin reducerea la cercetarea arheologică, spre studiul românității din sud-estul Transilvaniei, din perspectivă istorică, sociologică, demografică și etnografică.

Prof. Vasile STANCU,

Sfântu Gheorghe

Biroul de presă al CEDMNC

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail