Federaţia Română de Fotbal precizează, miercuri, într-un comunicat de presă, că UEFA nu a autorizat cererea federaţiei maghiare de fotbal ca suporterii să afişeze la meciurile internaţionale steagul Ungariei Mari, aşa cum anunţase forul de la Budapesta.

„Federaţia Română de Fotbal consideră protejarea integrităţii fotbalului ca o valoare fundamentală a modelului european al sportului, ce trebuie respectată de fiecare parte implicată. FRF a solicitat forului de la Nyon punctul de vedere oficial cu privire la anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal. Ca urmare a răspunsului primit de la UEFA, facem următoarele precizări: UEFA nu a autorizat şi nu va autoriza afişarea simbolurilor menţionate de Federaţia Maghiară de Fotbal la meciurile organizate la nivel European; Considerăm că Federaţia Maghiară de Fotbal a greşit făcând anunţul respectiv întrucât afişarea acestor simboluri reprezintă o abatere de la prevederile Regulamentului Disciplinar UEFA (mesaje cu conţinut provocator şi/sau politic), iar FRF va sesiza cu siguranţă comisiile disciplinare, dacă va fi cazul”, se arată în comunicatul de presă al Federaţiei Române de Fotbal, publicat pe site-ul oficial.

Totodată, Federaţia Română de Fotbal aminteşte că „revizionismul nu este acceptat în fotbal şi are încredere în comisiile disciplinare UEFA că vor sancţiona afişarea acestui simbol cu potenţial de incitare la urâ şi violenţă la meciurile din competiţiile europene”.

Federaţia maghiară de fotbal anunţase marţi că a primit, în urma unui demers făcut la UEFA, acceptul ca suporterii săi să poată afişa steagul Ungariei Mari, cu regiuni ale ţărilor învecinate, precum Transilvania, ca pe un „simbol istoric”, fără conotaţii politice.

***

Romaşcanu: Sportul nu are culoare politică; în orice competiţie trebuie folosite steagurile naţionale

Sportul nu are culoare politică iar în orice competiţie se folosesc steagurile naţionale, a declarat, miercuri, ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu.

El a fost întrebat, la Palatul Parlamentului, cum comentează anunţul Federaţiei Maghiare de Fotbal, conform căreia „UEFA i-a permis să folosească steagul Ungariei mari de dinainte de 1918 la meciurile naţionalei de fotbal”.

„Înţeleg că până la urmă nu este un adevăr acesta. Înţeleg că FIFA şi UEFA nu au avut o decizie în acest sens, este probabil o declaraţie nelalocul ei a Federaţiei maghiare. Este evident că în orice competiţie şi oriunde se folosesc steagurile naţionale pe care fiecare ţară le are adoptate ca atare. Deci, mi se pare o exagerare, pe care, din păcate, trebuie să o dezavuăm. Din punctul meu de vedere, sportul nu are nici culoare politică, nici abordări de genul ăsta. Din contră, sportul trebuie să funcţioneze ca un ambasador”, a subliniat Romaşcanu.

Potrivit acestuia, este vorba probabil „doar despre o declaraţie exagerată, plecată de nicăieri” într-un moment pe care nu îl înţelege.

„Şi atunci, probabil că mai multe ar trebui să ne spună cei de acolo – de ce au dat o declaraţie care nici măcar nu are niciun fel de fundament european, repet. Din punctul meu de vedere, sportul trebuie să fie un liant şi nu să fie folosit pentru asemenea tipuri de mesaje”, a transmis ministrul Culturii.

AGERPRES 

Sursa foto: frf.ro

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail