Fostul subsecretar de stat în Departamentul pentru Relaţii Interetnice Marko Attila, care a candidat pe listele UDMR Covasna, a câştigat mandatul de deputat în colegiul uninominal Sfântu Gheorghe.
Acesta a obţinut 11.297 de voturi, adică mai mult de jumătate din totalul celor valabil exprimate, fiind urmat la mare distanţă de Santha Imre, candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, candidatul USL Emil Pantelimon, candidatul PP-DD Ştefan Radu-Doru şi Radu Viorel (ARD).
Marko Attila, născut în anul 1968 la Braşov, a îndeplinit funcţii de conducere în cadrul Departamentului pentru Relaţii Interetnice al Guvernului şi a fost vicepreşedinte al Comisiei speciale de retrocedare a imobilelor ce au aparţinut cultelor religioase, înfiinţată în baza OUG 83/1999.
În anul 2010, Marko Attila a fost trimis în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie pe motiv că, împreună cu alte două persoane, respectiv Tamas Marosan, reprezentantul Eparhiei Reformate din Ardeal şi Silviu Clim, fost consilier juridic în cadrul Ministerului Justiţiei, ar fi retrocedat abuziv clădirea Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe către Eparhia Reformată din Ardeal pe baza unor documente nevalabile. În această primăvară Judecătoria Buzău l-a condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu contra intereselor publice. Recursul trebuia să se judece la începutul acestei luni la Curtea de Apel Ploieşti, dar a fost amânat pentru că avocatul apărării nu s-a prezentat, iar instanţa a stabilit un nou termen de judecată pe 15 ianuarie 2013.
Marko Attila şi-a susţinut în permanenţă nevinovăţia, menţionând că există suficiente documente ce pot atesta că retrocedarea s-a făcut legal, iar acuzaţiile sunt nefondate. La începutul lunii septembrie a.c, UDMR şi Biserica reformată au organizat un miting de protest în faţa Colegiului „Szekely Miko” din Sfântu Gheorghe împotriva sentinţei Judecătoriei Buzău, la care au participat câteva mii de persoane, miting catalogat de politicienii români din judeţ drept o încercare de intimidare a justiţiei.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES