Fostul sediul al Băncii Naţionale Române (BNR) din Sfântu Gheorghe a fost transferat din domeniul public al statului şi din administrarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei în cel al municipiului Sfântu Gheorghe, printr-o Hotărâre de Guvern publicată recent în Monitorul Oficial.
În schimbul clădirii aflate la intersecţia străzilor Kossuth Lajos şi Korosi Csoma Sandor, Episcopia Ortodoxă a primit un spaţiu în blocul ADAS, situat în vecinătatea Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe.
Clădirea BNR a fost solicitată de conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe, care a motivat că imobilul în care îşi desfăşoară în prezent activitatea a fost construită între anii 1895-1897, iar spaţiul este insuficient şi inadecvat noilor cerinţe administrative.
Dealtfel, fostul sediu al BNR a constituit în ultimii ani subiectul mai multor procese, dreptul asupra acesteia fiind revendicat atât de Consiliul Judeţean Covasna, cât şi de Biserica Ortodoxă Română (BOR). Cele două instituţii s-au judecat pentru a dobândi dreptul de proprietate, respectiv de folosinţă asupra imobilului, care a fost ‘pasat’ prin diferite hotărâri de Guvern de la o parte la alta. În cele din urmă, în anul 2010, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR, printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, dar reprezentanţii autorităţilor locale au încercat pe diferite căi să tergiverseze punerea ei în aplicare, drept urmare clădirea a rămas mai mult timp nefolosită.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES
***
Într-un comunicat de presă transmis către redacţia noastră de reprezentanţii Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe, legat de acest subiect, se arată: „ După sentinţa finală a Curţii Supreme în dosarul iniţiat de Biserica Ortodoxă, prin care a hotărât ca dreptul de proprietate a imobilului revine Bisericii Ortodoxe şi nu Consiliului Judeţean Covasna, în urma protestului demnitarilor din Sfântu Gheorghe şi judeţul Covasna şi a sprijinului conducerii UDMR, după nouă ani de proceduri legale clădirea a intrat în patrimoniul municipiului Sfântu Gheorghe.
Este cunoscut faptul că, în luna februarie 2004 Guvernul României a transmis dreptul de proprietate a fostului sediu a Băncii Naţionale Române Consiliului Judeţean Covasna. Revocându-şi decizia în acelaşi an, în luna decembrie a acordat clădirea Bisericii Ortodoxe. În 2005 ianuarie, când noul guvern a dispus ca imobilul să reintre în posesia consiliului judeţean, Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei a atacat în contencios-administrativ hotărârea, iar în decembrie 2009 a câştigat procesul împotriva Guvernului României şi a Consiliului Judeţean Covasna la Curtea Supremă.
În urma demersurilor pe plan legal şi politic al domnului primar Antal Árpád şi al preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, domnul Tamás Sándor, procedura a continuat încă trei ani şi imobilul nu a rămas în proprietatea Bisericii Ortodoxe. În aprilie 2013 guvernul a acceptat propunerile de hotărâri iniţiate de municipiul Sfântu Gheorghe, prin care a fost oferit un imobil de 281 m2 în schimbul clădirii din str. Kossuth Lajos nr.10 cu suprafaţa de 1311 m2. Propunerea a fost acceptată de guvern încă în luna aprilie, iar cele două Hotărâri de Guvern au fost publicate în Monitorul Oficial abia la 30 decembrie 2013.
„După ce adversarii noştri au depus plângere şi la Direcţia Naţională de Anticorupţie, sunt de părere că am procedat bine când am hotărât să ne folosim de toate căile legale de atac şi nu am cedat presiunilor politice şi a executării silite pentru a păstra acest imobil.” – a declarat Tamás Sándor, preşedintele consiliului judeţean.
Conform Hotărârii de Guvern, contractul de predare trebuie încheiat în termen de 30 de zile calendaristice de la publicarea hotărârii.
„Mă bucur că patrimoniul public al oraşului este completat de acest edificiu semnificativ. Modul de folosire a imobilului va fi determinat după încheierea contractului” – a comentat Antal Árpád, primarul municipiului Sfântu Gheorghe”.