Demolarea fostului hotel Bodoc din centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în locul căruia autorităţile locale doresc să construiască un centru multicultural şi de tineret, ar putea începe la sfârşitul toamnei, a declarat, joi, primarul Antal Arpad.
„Documentaţiile sunt finalizate, inclusiv documentaţiile de licitaţie sunt pregătite. Nu mi-am dorit şi nu îmi doresc să facem această lucrare în timpul verii, când zona centrală e plină de oameni, pentru că va crea disconfort. Inclusiv pentru firmele de construcţie e un front de lucru perfect pentru perioada iernii, deci foarte probabil vom începe lucrările de demolare în a doua parte a toamnei şi începutul iernii (…) Cât va dura, asta depinde foarte mult de constructor, de felul în care firma care va câştiga licitaţia va veni cu tehnologia necesară. S-ar fi putut rezolva cu implozie dacă hotelul nu era în centrul oraşului”, a afirmat primarul în cadrul unei conferinţe de presă.
În opinia sa, suma de 745.000 de euro pe care municipalitatea a plătit-o pentru acest hotel nu a fost mare şi, cel mai probabil, o parte din costurile legate de demolare vor fi recuperate prin valorificarea unor materialele.
„Hotelul l-am cumpărat foarte ieftin, cu siguranţă. Mi se par costurile de demolare cam mari, dar astea sunt costurile date de proiectant (5.756.440 lei fără TVA – n.r). Însă după licitaţie s-ar putea să avem alte preţuri, eu sper să fie mai mici. Plus că în aceste costuri nu sunt doar lucrări de demolare, ci sunt incluse şi mutarea unei staţii electrice, staţii de transformator şi din acest preţ se va mai scădea tot ce poate fi valorificat în urma demolării, fierul, de exemplu. Deci, linia se va trage în momentul în care totul va fi finalizat”, a mai spus Antal Arpad.
Consiliul local Sfântu Gheorghe a achiziţionat hotelul Bodoc în anul 2014 de la omul de afaceri braşovean Ioan Neculaie, care îl cumpărase în 2003 împreună cu alte active ale fostei SC Turism şi Agrement „Oltul”, scoase la privatizare. În 2007, noul proprietar a început modernizarea hotelului, dar lucrările au fost sistate la scurt timp şi clădirea cu 10 etaje a rămas în paragină.
După cumpărare, autorităţile locale şi-au exprimat intenţia de a reabilita hotelul şi de a amenaja aici spaţii pentru birouri, o sală modernă de conferinţe, precum şi un centru wellness de patru stele, dar nu au avut resursele financiare necesare şi nici nu au găsit un partener privat interesat.
Drept urmare, au scos hotelul la licitaţie cu un milion de euro, însă nici după cea de-a patra licitaţie nu au reuşit să îl vândă, deşi au redus preţul până aproape de cel de achiziţie. În cele din urmă au decis să îl demoleze, pentru a construi în locul lui un centru multicultural şi de tineret, care va avea, printre altele, o bibliotecă ultramodernă şi o sală de concerte unică în ţară.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES