Silviu phorographyPe măsură ce omenirea progresează, procesul interacţiunii dintre state devine tot mai profund. Comunicarea rapidă şi intensificarea relaţiilor interstatale, interinstituţionale şi intercetăţeneşti dau o altă turnură politicilor naţionale şi mondiale. Popoarele lumii nu mai trăiesc izolate, ele trebuie să conlucreze în permanenţă şi tocmai de aceea un eveniment major sau o criză economică ori politică apărută într-un anumit teritoriu se amplifică rapid devenind, cum se spune pe Internet, virală, deci influenţează întreaga planetă. Cel mai bun exemplu este războiul îndelungat din Siria, care a provocat valurile de refugiaţi îndreptate spre Europa,  care au o serie de influenţe negative asupra europenilor; o piatră aruncată în apă face valuri.

 

Dacă în urmă cu o sută de ani acest fenomen era simţit la o scară redusă, în zilele noastre situaţia s-a schimbat enorm. Odată cu apariţia Internetului, informaţia de orice natură a început să circule aproape instantaneu, influenţând rapid viaţa oamenilor şi a lumii în general, iar lucrurile nu se vor opri aici.

Ca în fiecare an, şi în 2016, între 20-23 ianuarie, va avea loc World Economic Forum (Forumul Economic Mondial) în orăşelul elveţian Davos. Această localitate de munte, cu doar 11.000 de locuitori, este renumită ca centru de ski şi sporturi de iarnă, dar şi ca loc de întâlnire a celor mai puternici oameni de pe pământ, care într-o serie de conferinţe şi dezbateri vor discuta „despre cele mai arzătoare teme ale umanităţii” (Wikipedia).

Aceeaşi sursă ne spune că tema centrală a World Economic Forum va fi „a patra revoluţie industrială”, care se referă la „fuziunea tehnologiilor, care are efecte importante asupra sistemelor politice, economice şi sociale”, după cum declara preşedintele fondator al forumului, Klaus Schwab.

La această întâlnire de importanţă mondială vor participa „peste 40 de şefi de stat şi 2.500 de lideri politici şi de business… pentru a discuta temele-cheie ale unei lumi tot mai divizate”. Sursa Reuters ne precizează: „Sunt tot mai multe fisuri politice, economice şi religioase care afectează Europa, Orientul Mijlociu şi SUA. Bogaţii devin tot mai bogaţi, în timp ce săracii sărăcesc în continuare. Prăpastia bogăţiei este mai adâncă decât toate aşteptările prealabile”. Pe noi însă ne interesează ce intenţionează să facă aceşti lideri mondiali pentru ca lucrurile să se schimbe în bine. Nu ajunge doar să constaţi că sărăcia a ajuns un flagel la scară planetară şi că bogăţia s-a concentrat în mâinile unui procent foarte redus de oameni influenţi din populaţia lumii, ci s-ar impune măsuri concrete de redistribuire a acestei bogăţii în mod echitabil tuturor, căci planeta noastră nu este destinată doar unora. Multe dintre respectivele bogăţii au fost obţinute prin sacrificiile şi vieţile a sute de milioane de oameni exploataţi şi asupriţi prin forţă şi violenţa de-a lungul secolelor istoriei trecute.

Bineînţeles că marii potentaţi ai lumii nu gândesc ca noi, ci merg mai departe pe linia profitului, dar fără îndoială că se arată îngrijoraţi de ceea ce se întâmplă: „Criza migranţilor din Europa şi atacurile teroriste devastatoare, combinate cu prăbuşirea preţurilor petrolului şi încetinirea economiei chineze, vor fi prezente, de asemenea, pe agenda discuţiilor”.

La Forum vor lua parte şi preşedinţii şi guvernatorii celor mai importante bănci din lume, care vor avea un cuvânt greu de spus, căci până la urmă, după cum spunea cineva, banul dictează, şi ca să fim sinceri, o nouă criză economică mondială ne-ar afecta pe toţi şi ne-ar face viaţa de nesuportat.

Nu ştim ce se va hotârî la acest Forum, dar un lucru e sigur, problemele lumii nu se vor micşora, ci vor creşte şi se vor înmulţi, pentru că dezordinea şi instabilitatea nu se vor opri atât timp cât lumea va continua să fie divizată în bogaţi şi săraci, puternici şi slabi, prinţi şi cerşetori. În aceste condiţii nu ne rămâne decât să ne ducem pe mai departe existenţa ca şi până acum şi să ne adaptăm continuu la noile condiţii, căci cea de-a „patra revoluţie industrială” bate la uşă şi trebuie să fim pregătiţi s-o primim.

Mihai Trifoi . .

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail