Conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) salută respingerea de către Comisia Europeană a iniţiativelor UDMR şi Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) privind autonomia teritorială a Ţinutului secuiesc”, pe considerentul că tratatele europene nu conferă temeiul juridic pentru o astfel de propunere legislativă.

Conducerea Forumului menţionează, într-un comunicat de presă remis ieri AGERPRES, că împărtăşeşte poziţia instituţiilor europene care resping „medievalizarea Europei prin spargerea ei în ducate şi principate după criteriul unor naţiuni inventate de interesele unor potentaţi locali”.

Liderii Forumului amintesc că autointitulatul Consiliul Naţional Secuiesc, un ONG neînregistrat juridic, a iniţiat strângerea unui milion de semnături din cel puţin şapte ţări membre ale Uniunii Europene, pentru a putea, în concordanţă cu legislaţia europeană, să promoveze o iniţiativă cetăţenească referitoare la autodeterminarea minorităţilor naţionale, respectiv pentru obţinerea autonomiei teritoriale a „Ţinutului secuiesc”, adică a judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş. De asemenea, amintesc că UDMR a cerut Comisiei Europene adoptarea unui un set de acte legislative pentru„’îmbunătăţirea protecţiei persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale şi lingvistice şi pentru consolidarea diversităţii culturale şi lingvistice în cadrul Uniunii”. Comisia Europeană a respins ambele cereri, în iulie a.c. pe cea a CNS şi în septembrie pe cea a UDMR, pe considerentul că nici unul dintre tratatele invocate nu constituie bază legală pentru ca instituţiile europene să poată da curs unor astfel de propuneri legislative, acordându-le dreptul de a face recurs în cazul în care sunt nemulţumite de decizii.

FCRCHR reuneşte aproape 30 de ONG româneşti din cele trei judeţe, iar preşedintele de onoare al Forumului este IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

 

Oana Mălina Negrea /AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail