Conducerea Forumului Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) cere autorităţilor statului român să ia măsuri împotriva liderilor Partidului Civic Maghiar (PCM), care au arborat recent la Sfântu Gheorghe un steag secuiesc în memoria intrării trupelor hortyste în acest oraş, în septembrie 1940.

Consiliul director al Forumului menţionează, într-un comunicat de presă remis ieri seară AGERPRES, că aceste persoane provoacă în mod sistematic românii prin astfel de fapte „comise cu aroganţă”, ce ofensează atât demnitatea naţională, cât şi bunul simţ şi armonia interetnică.

„Reamintim că 13 septembrie 1940 a fost o zi tristă în istorie, când au intrat în oraşul Sfântu Gheorghe soldaţi şi autorităţi ale armatei horthyste, având deja la activ un întreg cortegiu de crime şi nelegiuiri împotriva populaţiei româneşti civile şi lipsite de apărare, care a umplut de lacrimi, sânge, vexaţiuni şi disperare întreaga suflare românească din Transilvania (…) Această armată de ocupaţie este de cea mai tristă amintire pentru români din întreaga istorie recentă, pentru că a provocat traume adânci şi încă vii în memoria locuitorilor din Transilvania, români, ţigani, evrei şi chiar maghiari care nu le-au acceptat teroarea (…) Prin legile statului sunt interzise comemorări, sărbătoriri şi statui pe teritoriul României a celor ce simbolizează atrocităţi fasciste şi horthyste. Autorii comemorării sus-amintite dispreţuiesc aceste prevederi legale (…) Protestăm energic împotriva unor astfel de atitudini, solicitând Guvernului român să stopeze astfel de jigniri aduse românilor în propria lor ţară (…) Protestăm împotriva cinstirii în România a criminalilor de război şi solicităm autorităţilor să-i tragă la răspundere pe cei care comit acest delict de natură penală. Cerem sentenţios Guvernului să dispună grabnic, prin competenţele conferite, măsuri de restabilire a legii, a ordinii şi a dreptăţii”, se arată în comunicatul de presă al Forumului.

Conducerea FCRCHM solicită, de asemenea, Parlamentului, Preşedinţiei şi Guvernului României să interzică funcţionarea partidelor şi formaţiunilor politice constituite pe criterii etnice, care luptă pentru „separatism şi privilegii de natură etnică’ şi desconsideră democraţia şi valorile europene.

Forumul Civic al Românilor reuneşte aproape 30 de ONG-uri româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar preşedintele de onoare al acestuia este IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.

Liderii Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna au arborat steagul secuiesc pe 12 septembrie a.c în locul altuia, înlăturat cu o zi înainte în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Braşov, la sesizarea Prefecturii Covasna. „Am pus în acelaşi loc un alt steag, în cinstea trupelor ungare care în urmă cu 74 de ani au intrat în oraş, dar şi cu speranţa în libertate şi democraţie (…) Nu am pus acest steag pentru a jigni pe cineva, ci pentru că noi considerăm că secuii au dreptul să-şi arboreze propriile simboluri şi nimeni nu poate strivi limba noastră maternă, cultura noastră, simbolurile noastre”, a declarat pentru AGERPRES, liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef.

Primul steag, care măsura aproximativ 2 metri, a fost ridicat pe catargul din parcul central din Sfântu Gheorghe la iniţiativa PCM Covasna pe data de 4 iunie 2013, în cadrul unei ceremonii dedicate comemorării Tratatului de la Trianon, tratat care a marcat destrămarea imperiului austro-ungar şi unirea Transilvaniei cu România.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail