Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş nu va accepta dialogul pe tema proiectului de autonomie a „ţinutului secuiesc”, lansat joi de UDMR, pe considerentul că este „anticonstituţional, anacronic şi nostalgic”.
Conducerea Forumului a declarat vineri, pentru AGERPRES, că îşi menţine poziţia categorică, formulată de-a lungul anilor, cu privire la autonomia teritorială, fiind împotriva statuării drepturilor colective şi organizării unor instituţii pe criterii etnice.
„Nu vom accepta dialogul pe acestă temă. Proiectul de autonomie teritorială are un conţinut anacronic şi nostalgic, care va întoarce roata istoriei românilor la situaţia dinainte de 1918. Categoric nu ne vom aşeza la masa dialogului pe această temă”, a declarat dr. Ioan Lăcătuşu, unul dintre liderii Forumului.
El a mai spus că maghiarii din România dispun de toate drepturile constituţionale, inclusiv de prevederile Proclamaţiei de la Alba Iulia din 1918 şi consideră că cei care ar avea nevoie de o „discriminare pozitivă” şi de sprijin pentru prezervarea identităţii, limbii şi culturii naţionale sunt românii din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care sunt minoritari din punct de vedere numeric.
Ioan Lăcătuşu a mai spus că în ultimii 25 de ani românii din aşa-zisul „ţinut secuiesc” au fost discriminaţi de către autorităţile locale aflate sub culorile UDMR, menţionând printre altele faptul că nu sunt reprezentaţi în anumite instituţii publice, iar proiectele lor nu beneficiază de finanţare.
„Sunt lucruri verificabile (…) De ani de zile nu avem un viceprimar român la Sfântu Gheorghe, nu avem vicepreşedinte român la Consiliul Judeţean, iar în anumite instituţii, cum ar fi Biblioteca Judeţeană sau Casa de cultură municipală, nu e niciun angajat român. Dacă şi fără a fi statuată autonomia teritorială se întâmplă aşa, atunci de ce am putea spera că un proiect de acest gen ne-ar crea condiţii mai bune?! ”, a mai spus Ioan Lăcătuşu. El a concluzionat că proiectul de autonomie are un caracter „separatist” şi reînvie „fantoma regiunii autonome maghiare”.
Reprezentantul Forumului a subliniat că în cele trei judeţe trăiesc aproape 400.000 de români pe care nimeni nu i-a întrebat dacă vor sau nu autonomie.
„Dacă se dorea dialog trebuiau fapte concrete până acum, trebuia o altă atitudine, trebuiau fapte care să vorbească de la sine, dar toate astea au lipsit, iar proiectul de autonomie a fost conceput fără să se ia în seamă nevoile noastre, ale românilor”, a conchis Ioan Lăcătuşu.
Forumul Civic al Românilor reuneşte aproape 30 de ONG-uri româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, iar preşedintele de onoare al acestuia este IPS Ioan Selejan, arhiepiscopul ortodox al Covasnei şi Harghitei.
Proiectul de autonomie a „ţinutului secuiesc” a fost lansat joi, la Cluj-Napoca de liderul UDMR, Kelemen Hunor. Acesta va fi supus dezbaterii publice, după care va fi înaintat Parlamentului României.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES