Forumul Civic al Românilor din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM) a adresat luni o scrisoare deschisă premierului Victor Ponta prin care îi solicită să nu cedeze autorităţilor locale poligonul militar al Armatei Române din municipiul Sfântu Gheorghe. Conducerea Forumului apreciază că menţinerea acestui poligon în administrarea Ministerului Apărării Naţionale este necesară pentru siguranţa naţională şi pentru păstrarea stabilităţii acestei regiuni cu potenţial separatist pe criterii etnice.

În scrisoarea deschisă se arată, printre altele, că „extremiştii maghiari” au făcut în ultimii ani numeroase demersuri pentru „scoaterea Armatei Române din oraş”, respectiv pentru preluarea de către autorităţile locale a terenurilor şi clădirilor aflate în patrimoniul armatei, fiind demarată inclusiv o campanie de strângere de semnături în acest scop în rândul cetăţenilor din municipiul Sfântu Gheorghe. Potrivit conducerii Forumului, eliminarea structurilor şi bazelor militare la presiunile UDMR, în speţă a poligonului din Sfântu Gheorghe ar putea fi considerată „un act de înaltă trădare”.

„Ca reprezentanţi ai zecilor de organizaţii româneşti, care reprezintă pe cei 400.000 de români din cele trei judeţe, considerăm că prin cedarea poligonului Armatei Române către un Consiliu local care nu respectă şi nu reprezintă interesele celor circa 12.000 de români care locuiesc în municipiul Sfântu Gheorghe, vor fi afectate atât interesele românilor din Sfântu Gheorghe, cât şi siguranţa naţională. Considerăm că prin cedarea şi desfiinţarea structurilor militare din această regiune cu potenţial separatist, într-un moment în care experienţa Ucrainei arată când de importantă este pentru integritatea teritorială şi pentru stabilitatea zonei păstrarea şi întărirea structurilor  militare în zone cu potenţial de conflict naţionalist-extremist, este o gravă eroare care nu se justifică decât prin interese/complicităţi politicianiste de care domnule prim-ministru nu vă credem capabil”  se arată în documentul citat.

Conducerea Forumului îi cere premierului să ia în considerare „interesul naţional, dar şi al românilor din cele trei judeţe”  în luarea unei decizii.

„ (…) vă rugăm să luaţi în considerare interesele naţionale, dar şi interesele românilor din cele trei judeţe şi să cereţi ministrului Apărării, Mircea Duşa, să renunţe la iniţierea hotărârii de Guvern prin care se cedează Poligonul Armatei Române de la Sfântu Gheorghe, care pentru noi românii din cele trei judeţe este mai mult decât un poligon, el reprezentând la nivel simbolic prezenţa statului român într-o zonă în care simbolurile româneşti şi ale statului sunt din ce în ce mai puţin prezente”, se mai arată în scrisoarea deschisă.

Consiliul director al forumului precizează că terenul pe care este amplasat poligonul MApN de la Sfântu Gheorghe, înfiinţat prin decret regal, nu a fost naţionalizat în perioada comunistă, el fiind constituit prin exproprieri după 1921 şi plătit în totalitate de statul român.

Scrisoarea deschisă este semnată de prof. univ. dr. Ioan Sabău, în calitate de preşedinte al Forumul Civic al Românilor, care reuneşte aproape 30 de ONG-uri româneşti din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş.

Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a început în urmă cu mai mulţi ani demersurile pentru transferarea poligonului militar din proprietatea statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale în domeniul public al municipiului. În acest scop, autorităţile locale au adoptat un document pentru a fi adresat Executivului în vederea promovării unei hotărâri de Guvern.

Primăria Sfântu Gheorghe vrea ca din cele aproape 65 de hectare cât măsoară poligonul, 12 hectare să fie atribuite cultelor religioase pentru înfiinţarea unor cimitire, cinci hectare să fie destinate extinderii cimitirului comun şi amenajării unui parc memorial al eroilor, iar restul terenului să fie folosit pentru construirea unor „stabilimente socio-medicale”. În parcul memorial dedicat eroilor căzuţi în cele două războaie mondiale ar urma să fie mutat şi obeliscul sovietic din centrul municipiului Sfântu Gheorghe.

În urmă cu patru ani, autorităţile locale din Sfântu Gheorghe au strâns aproape 5000 de semnături de susţinere din partea cetăţenilor municipiului pentru mutarea poligonului militar şi transferarea terenului în proprietatea oraşului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail