Beneficiarii publici locali pot accesa noul produs de finanţare Garantarea Economiei Rurale (GER), lansat de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM), se arată într-un comunicat de presă al instituţiei, transmis luni AGERPRES.

„Noul produs de garantare (…) reprezintă pentru Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri un pilot al noii strategii de repoziţionare şi dezvoltare. Susţinerea ecosistemului antreprenorial românesc, a economiei în general, presupune o abordare personalizată a potenţialilor beneficiari. Am identificat o serie de oportunităţi la nivelul segmentului public local şi am dezvoltat noul mecanism de garantare pentru a facilita implementarea proiectelor ce pot beneficia de finanţarea AFIR. Estimăm un potenţial de peste 2.000 de proiecte la nivel naţional, ce pot genera atragerea a peste 180 de milioane de euro, fonduri destinate dezvoltării rurale’, a declarat Alexandru Petrescu, director general al FNGCIMM.

Produsul de garantare se adresează beneficiarilor publici care propun proiecte la nivelul Grupurilor de Acţiune Locală şi conţine două facilităţi: garanţia FNGCIMM pentru plata avansului prevăzut în contractele de finanţare încheiate cu AFIR în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020, respectiv garanţia creditului bancar pe care beneficiarii îl pot accesa pentru finanţarea investiţiei.

Potrivit sursei citate, în ambele cazuri, garanţia FNGCIMM poate acoperi până la 100% valoarea finanţării, iar mecanismul de garantare GER a fost dezvoltat ca răspuns la nevoile de sprijin ale beneficiarilor publici identificate la nivel local, fiind în acelaşi timp un catalizator pentru absorbţia fondurilor europene nerambursabile aferente politicii agricole comune, politicii comune de pescuit şi politicii maritime integrate la nivelul Uniunii Europene.

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) este o instituţie financiară nebancară, cu capital de risc, înfiinţată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanţări, prin acordarea de garanţii pentru instrumentele de finanţare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Garanţia Fondului este de maximum 80% din valoarea împrumutului, fără a depăşi suma de 2,5 milioane euro/beneficiar şi se emite la solicitarea instituţiilor finanţatoare partenere, pentru finanţări aprobate, pe baza analizei documentelor prezentate de către finanţator.

FNGCIMM colaborează cu 30 instituţii financiare în baza unor convenţii de lucru, iar în baza apartenenţei la AECM (European Mutual Guarantee Association – asociaţie ce reuneşte peste 40 de fonduri de garantare şi contragarantare din 22 de ţări europene şi Turcia), funcţionează după reguli şi principii europene.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail