Cântecul și dansul popular românesc revin, în acest an, pe scena amplasată în Piața Sfântu Gheorghe din municipiu- în zona magazinului Șugaș, urmând să bucure sufletele  iubitorilor de tradiții   care, la ediția de anul trecut, au simțit lipsa programelor de folclor, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe.

 

Programul artistic propus de Despărțământul  Covasna –Harghita al ASTREI  se va desfășura în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, și va însuma, din păcate,  doar 3 ore de cântece și dansuri prezentate de artiști din județ, din țară și invitați din localitatea Cahul, Republica Moldova.

 

„Măi române să fii mândru!” 

Astăzi, începând cu ora 15.30, pe scenă va fi prezentat programul intitulat  „Hai la brâu, la brâu, la brâu!” care va fi susținut de  Ansamblul „Junii Covăsneni” din Voinești, Covasna, coordonat de Oana Șulea. Atașați de valorile folclorice ale spațiului în care s-au născut, tinerii care compun ansamblul „Junii Covăsneni” surprind prin talentul și vitalitatea cu care se prezintă, de fiecare dată, în fața publicului.

Tot din orașul Covasna vin la Sfântu Gheorghe și membii Corului Bărbătesc din Voinești, coordonat de Alexandru Avram, care, de la ora 16.05 vor prezenta publicului un program de cântece denumit  „Măi române să fii mândru!”

Înfiinţat în anul 2018, Corul Bărbătesc din Voinești are în componența sa 10 voineșteni cu vârste între 17 și 53 de ani, cu voci bune și caractere alese, cu meserii și preocupări diferite, dar pe care dragostea de tradiții îi unește.

Niciunul dintre cei ce formează acest cor nu are pregătire muzicală sau studii în domeniu. Ceea ce îi aduce împreună nu este doar pasiunea pentru muzica populară sau cea patriotică, ci şi dorinţa de a demonstra că în Voineștii Covasnei cultura, păstrarea şi transmiterea tradiţiilor ocupă un loc important.

 

„Hora noastră românească”

Sâmbătă, de la ora 13.30, oaspeți sosiți din localitatea Cahul, Republica Moldova, membri ai Ansamblului de muzică și dansuri populare „Cimpoieș” ne vor încânta cu programul artistic intitulat „Hora noastră românească”.

„Ansamblul de muzică și dansuri populare „Cimpoeiș” a fost înființat în anul 1947 de către un băștinaș din sat. Din spusele lui,  tineretul cât și cei căsătoriți se adunau seara în centrul satului unde se petrecea hora și organizau dansuri. Prin dansul și muzica populară prezentate de membrii săi, Ansamblul  „Cimpoieș” a devenit vestit, în timp. Astfel, în anul 1978,  Ansamblului de muzică și dansuri populare „Cimpoieș” i s-a oferit titlul de MODEL.

De atunci numărul dansatorilor s-a mărit, și s-a  mărit și numărul spectacolelor prezentate.  Ansamblul de muzică și dans „Cimpoieș” a participat la multe concursuri și concerte atât în Republica Moldova  cât și peste hotarele țării- la Moscova, în Bulgaria, România și  Ucraina- unde a obținut nenumărate premii.

Repertoriul bogat al colectivului include melodii folclorice autentice culese din sudul Moldovei. Cântecele de dragoste și dor, de voie bună dar și melodiile lăutărești interpretate cu har s-au bucurat de numeroase aplauze și de aprecierea publicului, prin maniera de prezentare.

Din acest ansamblu de dansatori, mulți și-au dorit să continuie profesia și s-au dus la Chișinău  unde au fost admiși să joace în Ansamblul Academic JOC. Manifestîndu-se cu talent și dorință de joc, unii dintre ei precum Tudor Broască, Gheorghe Forțu, Ion Furnică și mulți alții  au ajuns să fie numiți Artiști ai Republicii Moldova.

Maniera interpretativă, ținuta scenică și costumele – toate împreună formează o armonie. Omenia, responsabilitatea și buna voie sunt cele mai frecvente caracteristici ale colectivului Ansamblului de muzică și dansuri populare „Cimpoeiș”. Datorită acestor calități crește în continuare măiestria interpretativă și îmbogățirea repertoriului.”- ne-a spus Dumitru Băncilă, directorul Palatului de Cultură „Ion Furnică” din localitatea Manta, Raionul Cahul, Republica Moldova.                                  

 

„Cântec și joc din Hunedoara”

 

Programul artistic propus de Despărțământul  Covasna –Harghita al ASTREI, în cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe 2019, se încheie duminică, cu programul Ansamblului Folcloric Profesionist „Drăgan Muntean” din Hunedoara, care va începe la ora 13.30, tot pe scena din Piaţa Sfântu Gheorghe.

Ansamblul Folcloric Profesionist ,,Drăgan Muntean” valorifică folclorul tradițional românesc și are ca scop principal cunoaşterea, păstrarea şi promovarea cântecului și dansului tradițional prin realizarea de spectacole folclorice, producții artistice folosind cu predilecție arta muzical-coregrafică dar și alte modalități de expresie artistică prin care pot ajunge la dezvoltarea și păstrarea valorilor culturale autentice ale județului Hunedoara.

Ansamblul, prin activitatea artistică pe care o susține, dezvoltă și un caracter educativ de formare şi perfecționare artistică a instrumentiștilor, dansatorilor și a interpreților de muzică populară.

Înființat în anul 2013 sub egida Consiliului Judeţean Hunedoara, cu denumirea Ansamblul Profesionist „Drăgan Muntean” pentru Promovarea Culturii Tradiţonale Hunedoara, ansamblul a susținut numeroase proiecte, dovedindu-se un bun colaborator şi partener în toate acţiunile în care a fost implicat.

Tradiția oricărui popor trebuie să fie tratată cu tot respectul pe care îl merită.

„Mă bucur că iată, în acest an, în Piața Sf.Gheorghe a fost reamplasată scena care timp de mai bine de 10 ani  a găzduit  programe artistice variate, inclusiv pe cele de folclor românesc. Se pare că organizatorii au realizat faptul că hotărârea de a renunța la amplasarea unei scene în zona ce reprezintă, practic,  prima poartă de intrare către evenimentele organizate de Zilele Sf. Gheorghe, nu a fost cea mai bună. Așa cum am afirmat și la ediția de anul trecut, când am boicotat participarea cu programele de folclor românesc propuse de Despărțământul Covasna-Harghita al ASTREI, la Zilele Sfântu Gheorghe 2018, ca urmare a mutării scenei în curtea Liceului de Arte <<Plugor Sandor>>, tradiția oricărui popor trebuie să fie tratată cu tot respectul pe care îl merită. PORTUL, DANSUL ȘI CÂNTECUL POPULAR nu pot fi ascunse după garduri sau ziduri, ci aceste valori care ne reprezintă pe fiecare în parte, ca nație, – că suntem români, maghiari sau romi care trăim împreună în Sfântu Gheorghe, TREBUIE să bucure sufletele și privirea celor prezenți, de pe cele mai importante scene ale oricărui eveniment public.”- a declarat Maria Crețu-Graur, vicepreședinta Despărțământului Covasna-Harghita al ASTREI.

 

Concerte și activități variate, în acest sfârșit de săptămână, de Zilele Sfântu Gheorghe

Ediția cu numărul 28 a Zilelor orașului Sfântu Gheorghe continuă cu un week-end de festival. Evenimente variate se vor derula de vineri, până duminică, printre invitații speciali numărându-se solista finlandeză Tarja Turunen, trupa „Holograf,  trupa „Bagossy Brothers Company”, cunoscuta formaţie italiană de muzică pop „Ricchi e Poveri”,  și nu numai. Nu va lipsi nici programul folcloric, organizatorii pregătind activități pentru toate vârstele.

Ediția din acest an a debutat cu „Săptămâna culturală” – săptămână pe parcursul căreia s-au desfășurat, printre altele, concerte, spectacole de dans, de teatru, de operetă.

Zilele Sfântu Gheorghe continuă cu weekendul de festival, pe scene în aer liber și în diverse locații.

Activități din programul Zilelor Sfântu Gheorghe

Astăzi, programul cuprinde  momente de dans popular și momente muzicale, pregătite de elevi de la secția română și maghiară și de diverse ansambluri, pe Scena Comunității,  concursuri, dansuri de societate, recitaluri din cadrul festivalului „Outsider Music Fest” , balet, expoziții, concerte jazz și alte activități derulate în „Grădina Artelor”, în „Curtea Tinerilor”, pe „Scena Comunității”, în „Piața Sfântul Gheorghe” și pe Scena Principală.

De altfel, Scena Principală de la Zilele Sfântu Gheorghe va fi în acest an gazda unor concerte cum rar s-au mai văzut la marea sărbătoare a oraşului, au transmis organizatorii.  Acolo, seara de vineri, 3 mai, va fi deschisă la ora 18:00 de trupa locală Térerő (Sfântu Gheorghe – Târgu Secuiesc), urmată la ora 19:30 de o co-producţie România – Ungaria, concertul Bagossy Brothers Simfonic. La ora 21:45 vine rândul hip-hop-ului pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe, tânărul şi talentatul Guess Who (Laurenţiu Mocanu) fiind pentru prima oară pe scena noastră. Seara se va încheia cu concertul trupei ungare 30Y, de la ora 23:00, se arată pe pagina online dedicată Zilelor Sfântu Gheorghe.

Sâmbătă, 4 mai,va fi o altă zi plină de activități. În prima parte a zilei vor avea loc, printre altele, o incursiune în lumea ceaiurilor și a mierii, la Muzeul Național Secuiesc, întâlnirea corurilor din Țara Bârsei – ediția a XVIII-a, la Biserica Evanghelică, un spectacol de dans popular susținut de ansambluri din oraș și de elevi, pe Scena Comunității, momente de muzică stradală, momente gastronomice, expoziția mondială a roboților (ce va avea loc în Curtea Tinerilor, de la ora 12.00) și o masă rotundă, cu discuții cu și despre tineri antreprenori de succes) – în Curtea Tinerilor.

Muzică populară maghiară va putea fi ascultată pe Scena Comunității, în timp ce, în „Grădina Artelor”, vor putea fi ascultate compoziții corale.

În aceeași zi, vor avea loc numeroase activități pentru copii și tineri.

Scena Principală va fi, din nou, gazda a numeroase concerte.

De exemplu, la ora 17.30, acolo va concerta trupa „Teddy Queen”, din Gheorgheni, de la 19.00 – „Freddy”- Fehérvári Gábor Alfréd  – un cântăreț maghiar  care poate fi cunoscut de audiență din show-ul de talente “Rising Star” din 2015, iar de la ora 21.00 – trupa italiană „Ricchi e Poveri” –  formație italiană devenită faimoasă în întreaga Europă odată cu melodia „Sará perché ti amo”, interpretată pentru prima dată la festivalul de la Sanremo, în 1981, și devenită hit în scurt timp.

Seara de sâmbătă se va încheia pe Scena Principală, cu  concertul „Holograf”, de la ora 23.00. La fix 10 ani de la ultima lor apariţie pe scena Zilelor Sfântu Gheorghe. Dan Bittman, Edi Petroşel, Mugurel Vrabete, Tino Furtună şi Romeo Dediu vin la sărbătoarea oraşului cu un show ca o declaraţie de dragoste pentru o prietenie de mai bine de 40 de ani între Holograf şi public, au transmis organizatorii.

Și duminică, programul Zilelor Sfântu Gheorghe cuprinde manifestări variate. Momente de dans, gimnastică, aerobic, zumba, concursuri și activități pentru copii, se numără printre acestea.

Pe Scena Principală, seria de concerte încep, duminică, de la ora 18.00, cu un moment special şi sensibil alături de Luiza Zan Quartet: All 4 Love. După un concert răsunător la Arenele Romane în toamna anului trecut, cvartetul vine la Zilele Sfântu Gheorghe cu o propunere muzicală pe gustul publicului, aducând aminte de perioada Slang, cu piese funk, R&B și jazz, cu compoziții proprii și aranjamente inedite după piese de Bob Marley, Nancy Wilson, Erykah Badu, au transmis organizatorii.

După extragerea Tombolei Zilelor Sfântu Gheorghe, care va avea loc la ora 19:30, pe aceeași scenă va avea loc (poate) cel mai aşteptat moment al sărbătorii din acest an, au anunțat aceștia. Un mega concert pentru fanii din Sfântu Gheorghe şi nu numai, o solistă cu o voce unică şi inconfundabilă, care vine pentru prima oară în această zonă: Tarja Turunen de la ora 20:30. După fosta solistă a trupei Nightwish, va avea loc momentul de închidere a sărbătorii şi un foc de artificii spectaculos de la ora 22:00.

Orașul copiilor la Zilele Sfântu Gheorghe

Și programul pregătit pentru copii este unul amplu.

În weekendul de festival, micuții vor avea un oraș doar pentru copii, unde vor avea ocazia să se relaxeze și să participe la programe de divertisment care să îi familiarizeze cu tradițiile istorice, au transmis organizatorii. Potrivit aceleiași surse, Ordinul Arany Griff și Organizaţia Caritas Alba Iulia vor pregăti programe speciale pentru weekendul 3-5 mai în zona Parcului Central, lângă Biserica Catolică. De asemenea, va fi organizată o tabără de război, care îi va duce pe cei mici înapoi într-un trecut medieval, când grupuri de negustori au mers pe calea regelui. Povestea ilustrează epoca Huniazilor şi lupta împotriva turcilor.

„Scopul călătoriei în timp este de a învăța copiii și tinerii să se joace cu ajutorul instrumentelor vechi. Cei mici fac cunoştinţă cu costumele militare, costumele femeilor războinicilor maghiari, secuilor și saxonilor din Transilvania, își iau armura, intră în posesia armelor și află informații importante despre ele, extinzând cunoștințele lor istorice. Orașul copiilor va fi amplasat în rondul de copaci de lângă Biserica Catolică în zilele de vineri între orele 15:00 – 18:00, sâmbătă și duminică între orele 11:00 și 17:00.”- se arată într-un comunicat de presă emis de Primăria Sfântu Gheorghe.

***

Programul integral al Zilelor Sfântu Gheorghe – 2019- poate fi găsit accesând site-ul evenimentului https://www.szentgyorgynapok.ro/ro/prima-pagina/.

Vacanţă în Corfu cu Tombola Zilele Sfântu Gheorghe

Potrivit organizatorilor, toţi cei care vor cumpăra Caietul program şi un bilet de tombolă la Zilele Sfântu Gheorghe intră în tombola al cărei mare premiu este o excursie all-inclusive în Insula Corfu oferită de Christian Tour, pentru 2 persoane, 7 nopți, în valoare de 1400 de euro, sau premiul al doilea – un voucher de călătorie în valoare de 250 de euro oferit de Der Tour.

Caietul program şi biletele de tombolă pot fi găsite la Biroul de Imagine al Primăriei, Casa Municipală de Bilete (lângă Teatru), punctele de difuzare a presei H-Press, difuzori volanţi, punctele de informare din weekendul de festival.

Caietul cu programul complet al evenimentelor, care conține şi harta cu locaţiile şi biletul de tombolă, costă 5 lei.

 

Zilele Sfântu Gheorghe sunt organizate de Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Konya Adam”, Tega SA, Fundația „Jokaine Laborfalvi Roza”, cu sprijinul a numeroși parteneri și sponsori.

Ana Ciorici COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail