Intrat deja în tradiția covăsneană, Balul Portului Popular de la Sita Buzăului care a avut loc sâmbătă, 20 ianuarie a.c., organizat pentru al 6-lea an consecutiv la Căminul Cultural din localitate, a adunat laolaltă peste 400 de români de toate vârstele din județ și din împrejurimi, care abia au așteptat să se îmbrace din nou în frumoasele costume populare „scoase din lăzile de zestre ” ale bunicilor, unele dintre ele, altele proaspăt cusute de mâini dibace sau achiziționate din magazine de profil, pentru a fi prezenți și în acest an la această importantă sărbătoarea de suflet zomânesc din Zona Buzaielor.
Cu mult timp înainte de ora de începerea a balului, spre sala Căminului Cultural din Sita Buzăului „ au curs”, rând pe rând, grupuri de localnici dar și oaspeți din localitățile județului Covasna- Vâlcele, Sfântu Gheorghe, Covasna, Zăbala, Mărtănuș, Brețcu, Barcani, Întorsura Buzăului- dar și brașoveni din Săcele și Măieruș, dându-și binețe unii altora ca niște vechi prieteni care se revăd, la moment de sărbătoare.
Îmbrățisări, zâmbete pe chipuri, urări de bine regăsit, copii veseli care se bucurau de prezența lor printre atâția oameni mari, admirarea unor costume noi față de cele purtate în anii trecuți, așezarea meselor cu bunătăți (mâncare și băutură) aduse din gospodăriile proprii- toate acestea au umplut timpul dinaintea începerii balului.
… Sunteți adevărați români, suntem adevărați români!”
După intonarea Imnului Național, președintele Asociației Culturale „Brâul Sitean”, Daniel Neagoe, în calitate de organizator, le-a spus celor care au dat curs invitației de a fi prezenți la Balul Portului Popular: „Sunteți deosebiți, este o zi de sărbătoare pentru Sita Buzăului. Avem atât de multe costume populare frumoase, din multe zone ale țării aici, în această seară, încât e greu de descris în cuvinte și greu de perceput cum neamul românesc a reușit în decursul anilor să facă asemenea lucruri frumoase. Uitați-vă la dumneavoastră, uitați-vă la copilașii în costum popular! Îți crește inima. Mă gândesc cât de bine și cât de frumos arătăm în portul nostru românesc. Dragii mei, e singurul lucru pe care nu poate să ni-l ia nimeni, niciodată: drag ostea de țară, de port, să simțim românește, să mâncăm românește, să vorbim românește, să dansăm românește, să ne simțim români. Asta faceți în această țară: sunteți adevărați români, suntem adevărați români și dăm dovadă că în inima noastră curge sânge românesc!”
Adresându-se celor ce au umplut sala până la refuz- copii (cele mai mici participante aveau 8, respectiv 9 luni), tineri, adulți și oameni trecuți de prima tinerețe, primarul comunei Sita Buzăului, Nicolae Stoica, a spus: „Dragii mei, pe lângă mulțumirea și bucuria din sufletul meu că dumneavoastră vă simțiți bine la Sita Buzăului, doresc să vă felicit pentru un lucru foarte important: pentru că astăzi încercăm cu toții, de la oficialități și până la cetățeni, să ducem mai departe tradiția portului popular. Pe lângă balul propriu-zis, noi încercăm să ducem mai departe costumele populare pe care le-am moștenit de la strămoșii noștri. Pe lângă faptul că avem puterea și bucuria în suflet să ducem mai departe costumele populare, fiecare și-a adus de-acasă o bucățică din munca familiei, o bucată de brânză sau un produs natural. Secretul longevității strămoșilor noștri a constat în produsele pe care le făceau în regiunea din care făceau parte. (…) Din punctual meu de vedere, dacă vom reuși să ne promovăm produsele locale, să consumăm ceea ce producem în zona în care ne aflăm, și noi, la un moment dat, vom avea un câștig, adică vom fi mult mai longevivi. (…) Pe 24 ianuarie se împlinesc 159 de ani de la Mica Unire (…) care a stat la baza Marii Uniri, și iată, anul acesta este Anul Centenar, adică se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire și pentru acest fapt, după ce toți vom lua cuvântul, am să vă propun să jucăm împreună Hora Unirii.”
Mereu alături de românii sosiți la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului, părintele protopop Florin Tohănean a menționat: „Și anul acesta, să ne bucurăm împreună! Se mai întâmplă și lucruri bune în România, și unul dintre aceste lucruri bune este tocmai această întâlnire, această serbare a portului popular, care spre bucuria noastră, iată, face parte din sufletul sitenilor, parte care este un dar al Lui Dumnezeu, un dar care nu se va lua de la noi, nu se va lua pentru că este bazat pe trei forțe care au ținut poporul acesta românesc viu, și îl va ține viu până la sfârșitul lumii: folclorul popular românesc, obiceiurile populare românești și portul popular românesc. Acestea sunt cele trei forțe care ne țin vii, spre bucuria noastră și tristețea vrăjmașului. (…) Ce se întâmplă astăzi aici, se întâmplă în foarte multe locuri din țară, mai bine sau mai puțin bine față de ceea ce facem noi. Și tocmai acest lucru, aceste părți care împreună alcătuiesc un întreg, dau unicitatea și unitatea noastră, pentru că aici sau în Moldova, în Oltenia sau în Banat sau în orice parte a țării noastre, totul se petrece cu aceeași bucurie și statornicie ca și aici în Sita. Dar și unitatea și unicitatea sunt date tocmai de armonia cu care se desfășoară acest eveniment. (…). Iată, se împlinește un vis al fiecărui om: basmul Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte este o realitate, pentru că serbarea aceasta nu este a noastră, a celor care avem părul alb, ci este serbarea acestor copii, acestor îngeri pe care Dumnezeu ni i-a dăruit fiecăruia în familiile noastre, ca să ne bucurăm de ei.”
Pasionat de tradiții, profesorul Radu Iosif, director al Școlii Gimnaziale „Nicolae Russu” din localitate, a sintetizat în câteva cuvinte esența evenimentului la care au fost prezenți români de toate vârstele, îmbrăcați în costume populare unul mai frumos decât altul: „ Portul popular are o legătură cu starea de spirit a poporului român. Chiar dacă în seara asta portul popular este un scop în sine- el așa pare, altă dată nu mergem îmbrăcați în costul popopular (…) este extraordinar că după o etapă lungă în care aproape începuse să ne fie rușine să ne îmbrăcăm în costumul național, iată că pornim din nou cu această situație: scop în sine de a-l purta, și după aceea, o să ne fie dor să-l purtăm și cu alte ocazii.”
Dansul și buna dispoziție obligatorii
Aceasta a fost una dintre cerințele trecute de organizatori pe invitația de participare la Balul Portului Popular, cerință ce a fost îndeplinită de toți cei prezenți. Prinși în Hora Unirii, la începutul balului, și apoi în toate celelate dansuri jucate începând de la cei mai mici participanți (cele mici în brațele părinților, urmate de fete și băieți de grădiniță sau de clase primare) până la cei mai în vârstă, toți au dansat cât i-au ținut puterile și le-a permis ringul de dans. Deși destul de generos, locul rămas pentru dans a fost neîndestulător pentru cei peste 400 de români dornici să se prindă în hore, sârbe, învâtrite, așa că dansatorii au ales să danseze în cercuri concentrice sau în jurul meselor la care erau așezați, în timp ce mare parte dintre participanți s-au mulțumit cu postura de spectatori. Și credeți-ne, niciunul nu s-a supărat din acest motiv, pentru că „spectacolul” prezentat de toți „artiștii” de ocazie precum și de membrii Ansamblului „ Brâul Sitean” din localitate a bucurat sufletele și privirile tuturor.
„ Faptul că suntem împreună, e nemaipomenit…”
Când simți că oamenii din jurul tău sunt atât de fericiți că sunt împreună la un eveniment de suflet românesc, în calitate de jurnalist te simți stingher să mergi la ei, să-i întrerupi din bucuria lor rugându-i să-ți spună câteva cuvinte pentru articolul pe care îl vei scrie drept mărturie, peste timp, despre cele ce s-au petrecut într-o seară minunată de ianuarie, într-o comunitate de români frumoși din mijloc de Românie. Mi-am luat inima-n dinți, totuși, și vă împărtășesc și vouă, dragi cititori, câteva impresii… de la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului.
„Sunt la prima participare, dar nu ne gândeam că va fi o adunare așa de mare. Însoțitoarea noastră este din Sita, și ne-a spus că va fi lume multă, dar nu mă gândeam că vor fi din toate zonele. Noi suntem șase persoane, venite de la Mărtănuș și Brețcu. E foarte frumos, costumele sunt variate, dansurile, la fel, iar faptul că suntem împreună, e nemaipomenit, mai ales acum, în ajunul Micii Uniri. Este o atmosferă sărbătorească. Poate de puține ori m-am simțit atât de bine, ca român.”- Nicolae Roman, Mărtănuș
„Eu vin cu mare drag de fiecare dată la Sita,la bal, pentru că aici ne simțim și trăim românește.”- Nicolaie Cucu, Vâlcele
„Vin la fiecare ediție. Este foarte frumos, este tot mai multă lume interesată, toată lumea este încântată că se organizează și așteptăm acest bal în fiecare an, cu mare drag. Anul acesta, mama mea nu a putut veni, pentru că a fost mai obosită, dar sigur îi pare rău că nu a putut veni. Sperăm să fim sănătoși și să ajungem și la balul de la Întorsura Buzăului.”- Gabriela Maria Neagoe- Sita Buzăului
„Este a doua ediție la care participăm acum. Avem un ansamblu de 72 de copii, la Săcele, de la 6 ani, până la 15 ani. Toți acești copii ar fi fost doritori să fie aici, dar nu am putut să venim cu toți la acest minunat Bal al Portului Popular. Sunt sigur, însă, că cei care sunt prezenți aici vor păstra în sufletele lor, peste timp, ca pe-o comoară, tot ce au trăit și au văzut frumos în jurul lor, în această seară minunată.”- Octavian Ovesia, Săcele
„E minunat, și, deși sunt din zonă, nu am fost niciodată până acum. (…) Este foarte frumos. Am rămas impresionată că toată lumea și-a procurat costume populare ca să vină la bal, că tradiția s-a perpetuat. De câțiva ani, cred că toată lumea este interesată să își achiziționeze un costum popular. E minunat, sufletul îmi zâmbește.”- Marieta Cristea, Sita Buzăului
Transmitere live și știre pe postul Antena 1
Și, ca o surpriză a ediției recent încheiate, o echipă de la posturile Info1TV și LIVE Studio TV – Romania din Brașov (pe unul dintre membri- corespondent Antena 1- l-am cunoscut la spectacolul „Remember Cenaclul Flacăra” care a avut loc la Sfântu Gheorghe în urmă cu doar o săptămână) a dat curs invitației noastre de a fi prezentă la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului, după ce a urmărit câteva filmulețe cu dansurile de la balul de anul trecut, pe care le-am transmis pe mail. Timp de aproape trei ore și jumătate, Ovidiu și Răzvan au transmis în direct fericirea și „ zâmbetul” din sufletul fiecăruia dintre cei peste 400 de participanți care prin port și dans „ i-a vrăjit” pe ei, și cu siguranță și pe cele peste 44.000 de persoane care au urmărit și au apreciat (908 persoane) „explozia” de bucurie și de suflet românesc de la Balul Portului Popular de la Sita Buzăului. Totodată, pe postul Antena 1 a fost publicată duminică, 21 ianuarie, stirea „Bal românesc în costume populare la Sita Buzăului, în Covasna” în care prezentatoarea a făcut cunoscul faptul că „ Sute de locuitori din judeţul Covasna şi-au luat costumele tradiţionale şi au petrecut cum ştiu ei mai bine! Adică, româneşte. Balul, organizat exact ca pe vremuri, a unit generaţii diferite, dar care au ceva în comun: dragostea de ţară.”
Spuneam, cu câțiva ani în urmă, că: „Mi-am deschis un magazin de vise. DA…dragi prieteni…am deschis un magazin de vise!!! Nu singură am reușit să pornesc această „investiție” de suflet , ci alături de oameni dragi și frumoși, împreună cu care am încercat și încercăm să ducem frumosul către alți oameni. La început, am ridicat obloanele, iar pe ușile lui larg deschise a intrat lumina ce a pătruns în toate cotloanele. Încet, încet, rafturile „magazinului meu de vise” au început să se umple…cu gânduri frumoase, cu bucurii, cu lacrimi de fericire, cu iubire primită și dăruită …Visele s-au transformat, pe rând, în realitate, astfel că pe rafturile ce stau să cedeze sub greutatea sentimentelor stau la loc de cinste momente minunate trăite alături de prieteni dragi- mulți și cu suflete frumoase și luminoase.”
Balul Portului Popular de la Sita Buzăului s-a transformat, în cei șase ani de existență, dintr-un vis frumos, într-o realitate care a bucurat mii de suflete de români. Felicitări organizatorilor, felicitări fiecărui participant în parte, mulțumiri colegilor brașoveni!
Maria Crețu- Graur