Un focar de gripă aviară H5N8 a fost confirmat în judeţul Braşov, în exteriorul comunei Ucea de Jos, la o exploataţie non-profesională, a informat miercuri, într-o conferinţă de presă, directorul DSVSA Braşov, dr.Dorin Enache. 

„Este vorba despre confirmarea Laboratorului Naţional de Referinţă. În primul rând, pe această cale vreau să atenţionez, şi să precizez următorul aspect: boala nu evoluează în ferme comerciale, nu vreau să creem panică şi nici isterie din această ştire. Este un focar gestionat profesional de către reprezentanţii DSVSA Braşov. În acest moment corelaţia se face cu păsările purtătoare de virus care cuibăresc în acea zonă, discutăm de o zonă de lacuri vecină cu cursul râului Olt, fiind vorba despe lacul de acumulare Arpaş, care se continuă pe traseul judeţului Sibiu. Boala este într-o exploataţie non-profesională, un adăpost unde proprietarul unei salbe de lacuri cu specific pescuit ţinea şi întreţinea un număr de 67 de păsări – raţe, gâşte, păuni şi găini”, a precizat reprezentantul DSVSA Braşov. 

El a adăugat că focarul a fost confirmat după efectuarea analizelor în două laboratoare pe un cadavru suspect de gâscă, iar toate păsările din exploataţia non-profesională de la Ucea de Jos au fost eutanasiate, urmând ca proprietarul să fie despăgubit. 

Potrivit sursei citate, s-au mai luat măsuri privind incinerarea cadavrelor de păsări eutanasiate, dezinfecţia perimetrului respectiv, limitarea accesului în zonă şi monitorizarea tuturor efectivelor de păsări din gospodăriile populaţiei din zonă. 

„Serviciile medicale de stat şi private monitorizează acea zonă, iar în momentul de faţă nu avem suspiciuni, nu avem nici mortalitate, nici morbididate în celelalte gospodării ale populaţiei din zonă. În schimb, la nivelul comunicării avem contacte foarte, foarte apropiate cu mediul de afaceri din domeniu, respectiv fermele comerciale, în sensul de a-i informa faţă de situaţia epidemiologică de la nivelul judeţului. Începând de la primele focare de gripă aviară din toamna anului 2016, în mod repetat am făcut şedinţe de instruire cu reprezentanţii fermelor comerciale, iar în ultimele 10 zile avem monitorizarea zilnică a mortalităţii şi a stării de morbididate din fermele comerciale. Nu avem niciun fel de motiv în momentul de faţă să ne alarmăm în legătură cu această boală, în afara focarului de la Ucea de Jos”, a dat asigurări dr. Dorin Enache. 

El a adăugat că este o boală care, din păcate, evoluează în toată Europa, are o răspândire în momentul de faţă foarte mare, în ţările din jurul României fost confirmate focare. Potrivit reprezentantului DSVSA, în România sunt peste 10 focare declarate în momentul de faţă, dar e vorba de focare atipice care au apărut practic în zone similare cu cea de la Ucea de Jos, pe lângă lacuri sau cursuri de ape. 

„Am limitat orice fel de vânzare de păsări, expoziţie de păsări fără notificarea noastră prealabilă. Într-o astfel de situaţie, singura mişcare a păsărilor din fermele comerciale este spre abatorizare şi nu spre alte direcţii. Am notificat şi judeţele limitrofe, Prahova are boală, Ialomiţa la fel, se pare că şi în zona Bacău, Galaţi boala evoluează. Situaţia este sub control, dar nu este de loc uşoară”, a mai spus directorul DSVSA Braşov. 

În judeţul Braşov sunt aproape 40 de ferme comerciale, cu aproximativ 60% din efectivele de păsări de fermă din România. 

Ultimul focar de gripă aviară în judeţul Braşov a fost în anul 2006.

 AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail