Înfiinţarea noii Autorităţi Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România dublează atribuţiile Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic, cu costuri bugetare suplimentare nejustificate, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, într-o conferinţă de specialitate.

„Noua Autoritate vine cu costuri bugetare suplimentare, prin crearea unui întreg aparat, începând cu secretar de stat şi subsecretari, care va costa statul român şi nu vor exista beneficii pentru economie. Este vorba de lipsa unei analize a impactului bugetar, a impactului noii reglementări, de suprapunerea atribuţiilor şi competenţelor noii autorităţi cu cele ale Centrului Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic. Conform Băncii Mondiale, în România există deja prea multe instituţii care se ocupă de învăţământul profesional, dar la care funcţia de leadership şi supraveghere a sistemului de învăţământ profesional şi tehnic iniţial lipseşte”, a precizat Florin Jianu.

Conform datelor unui Raport al Băncii Mondiale de la începutul lui 2018, „Centrul Naţional de Dezvoltare a Învăţământului Profesional şi Tehnic este organizaţia care se apropie cel mai mult de îndeplinirea rolului de organizaţie principală, îndeplinind două din cele patru condiţii necesare pentru a conduce un sistem: este complet, sau aproape complet dedicată sistemului şi este implicată sau foarte familiarizată cu toate domeniile din sistem”. BM recomandă, în acest sens, oferirea de stimulente companiilor pentru a se implica sau a contribui la practica elevilor, cu adoptarea unor politici ce impun crearea unor fonduri la nivel de industrie sau a unor centre de formare profesională specifice diferitelor sectoare şi industrii.

Reprezentanţii CNIPMMR consideră că dezvoltarea şi îmbunătăţirea activităţii Centrului de învăţământ profesional şi tehnic, care colaborează şi cu inspectoratele şcolare, ar fi constituit o soluţie mult mai fezabilă pentru asigurarea unui cadru adecvat parteneriatului mai bun între mediul economic investiţional şi oferta educaţională, fără dublarea competenţelor, fără afectarea caracterului unitar al formării profesionale la nivel de sistem naţional, fără noi cheltuieli birocratice generate de înfiinţarea unei noi autorităţi.

În şedinţa din data de 28 iunie 2018, Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Formare Profesională Iniţială în Sistem Dual din România, în scopul de a se asigura funcţionarea eficientă a parteneriatului dintre agenţii economici, administraţia publică locală şi şcoală, pentru formarea profesională iniţială în sistem dual, cu beneficii în primul rând pentru tinerii absolvenţi de clasa a VIII-a, până în 23 de ani, care îşi doresc să devină muncitori calificaţi, precum şi pentru agenţii economici care au nevoie de forţă de muncă bine pregătită şi sunt dispuşi să se implice activ în formarea ei în companii.

Conducerea Autorităţii va fi asigurată de un preşedinte cu rang de secretar de stat, ajutat de doi vicepreşedinţi, cu rang de subsecretar de stat, numiţi, respectiv eliberaţi din funcţie prin decizie a prim-ministrului.

La nivel naţional se înfiinţează şi funcţionează 8 birouri teritoriale ale Autorităţii, structuri fără personalitate juridică, corespunzător celor 8 zone de dezvoltare ale României. Finanţarea cheltuielilor curente şi de capital ale Autorităţii se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail