Catalogul Firmelor de top din judeţul Covasna este, fără urmă de îndoială, un instrument de lucru benefic care oferă celor interesaţi informaţii utile despre agenţii economici ce-au reuşit să se claseze pe primele poziţii, urmare a activităţii desfăşurate pe parcursul unui an. Recent, având nevoie de nişte informaţii am răsfoit ultimul catalog al Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna, întocmit pe baza informaţiilor furnizate de Ministerul Finanţelor Publice şi de Oficiul Registrului Comerţului, şi am constatat că din totalul celor 831 de societăţi comerciale covăsnene care au obţinut rezultate economice deosebite în anul 2011, un număr de 38 de firme au realizat aceste „performanţe”, la propriu dar şi la figurat… fără niciun salariat.
Domeniile de activitate desfăşurare de societăţile de top sunt dintre cele mai diverse şi mai complexe precum creşterea animalelor şi a păsărilor, jocuri de noroc, restaurante, reciclarea materialelor, fabricarea pieselor şi accesoriilor pentru autovehicule, comerţ cu autoturisme, consultanţă pentru afaceri, tăierea şi rindeluirea lemnului, comerţ cu amănuntul în pieţe, comerţ cu ridicata produse alimentare, fabricarea lenjeriei de corp, activităţi ale agenţiilor de publicitate, construcţii, testări şi analize tehnice, etc.
Pentru a afla cum este posibil ca respectivele societăţi comerciale să desfăşoare activitate fără niciun salariat, am stat de vorbă cu directorul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Covasna, Ordog Lajos, care ne-a spus că „acest fenomen este cunoscut la nivel naţional”, şi doar atât. Potrivit acestuia, persoanele care au statut de acţionari (în cazul societăţilor pe acţiuni), asociaţi (în cazul societăţilor cu răspundere limitată) sau sunt administratorii respectivelor firme, pot desfăşura activitate în cadrul acestora fără a avea încheiate contracte de muncă deoarece, conform legii, pentru aceştia există alte forme de a primi sumele de bani ce li se cuvin. „Dacă în evidenţa ITM nu apar cu salariaţi, noi nici nu avem de ce să mergem în control. În cazul în care, la un control tematic găsim la lucru oameni fără forme legale, doar atunci putem lua măsuri” a precizat Ordog Lajos.
Însă, oricine îşi aruncă privirea peste domeniile de activitate prezentate mai sus îşi poate da lesne seama că, cu mici excepţii, nu acţionarul/acţionarii, asociatul/asociaţii sau administatorul/administratorii îşi suflecă mânecile şi se pun să crească animale, să gătească şi să servească într-un restaurant, să taie lemne în pădure, să facă lenjerie de corp, să lucreze în construcţii ş.a.m.d.
Sesizând nefirescul situaţiei, directorul ITM Covasna a promis că va studia datele din Catalogul Firmelor de top din judeţul Covasna, şi, ulterior, inspectorii de specialitate ai instituţiei vor porni pe teren, pentru a se edifica cu privire la situaţia reală în ceea ce priveşte relaţiile de muncă a celor ce-şi desfăşoară activitatea în cadrul respectivelor societăţi comerciale covăsnene.
Sperăm că, în viitorul apropiat, antreprenorii din judeţul Covasna care fac mari eforturi să dea de lucru, lună de lună, unui număr mai mare sau mai mic de salariaţi, să afle „secretele” celor care reuşesc să obţină rezultate economice deosebite, fără niciun salariat.
Maria Graur