Liderul UDMR Covasna, Tamas Sandor, care este şi preşedintele Consiliului Judeţean, a salutat ieri decizia Guvernului de a-l schimba din funcţia de prefect pe Dumitru Marinescu, exprimându-şi speranţa că succesorul său Marius Popica va manifesta o altă atitudine faţă de comunitatea maghiară şi autorităţile locale şi va contribui la detensionarea relaţiilor.

Tamas Sandor a menţionat că propunerea de numire a lui Marius Popica, fost director executiv al APIA Covasna, a venit din partea PSD cu acordul UDMR.

„Trebuie să fie foarte clar pentru toţi că nu sunt agreate în funcţii importante precum cea de prefect persoane care nu pot să gestioneze situaţia din judeţul Covasna şi care amplifică o tensiune interetnică în judeţ. Şi fostul prefect Codrin Munteanu şi, din păcate, şi domnul Dumitru Marinescu au intensificat, au fost vârful de lance al acelor demersuri care ne-au dus în această situaţie tensionată interetnică. Şi aţi văzut că noi, UDMR, şi dacă am fost în Opoziţie şi la Putere, tot am obţinut aceste schimbări şi aşa este şi normal, cred eu. Şi mă bucur că premierul României şi-a dat seama că trebuie să rezolve aceste probleme, chiar şi cu un sacrificiu administrativ, între ghilimele (…) Desigur, propunerea domnului Popica a venit formal din partea PSD, dar am discutat cu domnul Grama (liderul organizaţiei judeţene – n.r.) această propunere, deci a fost o înţelegere între PSD şi UDMR, cum este şi normal. Cum îl cunosc eu pe domnul Popica, este un intelectual, un om echilibrat, şi, sincer, noi, UDMR, avem speranţe mari faţă de această schimbare şi suntem deschişi de a reprofila aceste relaţii şi a detensiona situaţia. Pentru că oricum am ascunde, aşa cum vor unii, este o situaţie tensionată’, a declarat pentru AGERPRES Tamas Sandor.

El i-a reproşat fostului prefect că în decurs de doi ani a intentat autorităţilor locale peste 55 de procese pe teme legate de simboluri, steaguri, inscripţii şi antete bilingve.

Fostul prefect Dumitru Marinescu a declarat pentru AGERPRES că, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, nu a făcut altceva decât să-şi îndeplinească atribuţiile şi să vegheze la respectarea legalităţii, prin urmare şi-a făcut datoria şi nu i se poate reproşa acest lucru.

„Am greşit pentru că am respectat legea? Eu nu sunt de rea credinţă, respect comunitatea maghiară, dar am cerut, de asemenea, să se respecte legile României şi în judeţul Covasna. De fapt am acţionat în instanţă şi am cerut instanţelor să se pronunţe asupra aspectelor pe care le-am sesizat ca fiind nelegate şi înseamnă că am avut dreptate dacă am câştigat procesele”, a spus Dumitru Marinescu, care a fost eliberat din funcţie în cursul zilei de miercuri.

Oana Mălina Negrea AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail