Biblioteca Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe a finalizat un proiect internațional, în cadrul căruia elevi ai școlii au participat la realizarea unei cărți electronice prin care și-au prezentat unitatea de învățământ, obiceiurile, țara.
Bibliotecarul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, Kiss László, a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna” că proiectul, intitulat „If you learned here” („Dacă ai învăța aici…”), a demarat în urmă cu aproximativ două luni, în acesta fiind implicate biblioteci școlare din SUA, Coreea, Islanda, Vietnam, Belgia, Anglia, Germania, Hong Kong, Noua Zeelandă, Mexic, El Salvador, și nu numai.
„Practic, în cadrul proiectului, noi, bibliotecarii, i-am implicat pe elevi în crearea unui Ebook (carte electronică – n.r.), cuprinzând materiale video, foto, articole scrise, despre școala noastră, despre viața în școală, dar și despre comunitate, despre țara noastră, obiceiurile noastre, istorisiri ale copiilor. În proiect au fost implicați 26 de elevi din clasa a VI-a C de la unitatea noastră de învățământ, iar eu am colaborat în cadrul proiectului cu profesoara Bokor Ildiko, cu specialitatea <<Geografie>>. Toate materialele realizate de participanți au fost reunite într-o carte electronică.”- a declarat Kiss László.
Potrivit acestuia, activitățile dedicate proiectului s-au încheiat, la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen”, zilele trecute.
Kiss László a afirmat că elevii implicați în proiect au avut posibilitatea să își dezvolte cunoștințele de limba engleză, să își dezvolte creativitatea, să utilizeze noile tehnologii și în scop educativ, dar și să cunoască alte obiceiurile și tradițiile altor țări.
„În primul rând, participând la acest proiect, copiii și-au valorificat și dezvoltat cunoștințele de limba engleză; în al doilea rând, am învățat împreună multe lucruri interesante legate despre orașul nostru și am reușit să prezentăm comunitatea în care trăim; în al treilea rând, participanții au învățat tehnici interesante, lucruri despre softuri și aplicații, pe care le vor putea folosi și acasă (…). De asemenea, au învățat despre alte culturi (…), au învățat multe lucruri.” – a spus Kiss László.
Cartea electronică realizată în cadrul proiectului poate fi văzută accesând http://ifyoulearnedhere.weebly.com/uploads/1/6/2/9/16291898/iylh_2017_3rd_edition.pdf.
De-a lungul timpului, elevii Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe au fost implicați și în alte activități derulate în cadrul bibliotecii instituției. Printre acestea se numără un maraton de povești sau schimburi internaționale de semne de carte.
Kiss László a afirmat în repetate rânduri că este foarte importantă promovarea lecturii în rândul copiilor, adolescenților și că, în acest sens, este necesară utilizarea unor metode și activități interactive:
„În primul rând, problema este că tinerii zilelor noastre citesc foarte puțin. Nu au o practică în acest sens, ori dacă nu au o practică a lecturii, nu pot înțelege fraze mai complicate (…) și astfel, pot avea dificultăți la examene, pentru că, dacă nu înțeleg frazele, nu pot învăța sau nu pot înțelege cerințele din cadrul examenelor (…). În ceea ce privește promovarea lecturii în rândul copiilor și tinerilor și atragerea acestora către lectură, consider că, în zilele noastre, este nevoie de interactivitate.(…)! Putem folosi orice tehnică. Acum, cu biblioteca 2.0 (n.r.- biblioteca digitală), avem foarte multe mijloace prin care să îi atragem pe copii și tineri (…).”- a declarat Kiss László.
În 2015, el a parcurs, pe bicicletă, peste 3.000 de kilometri, din Sfântu Gheorghe până la Haga, pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare și bibliotecile publice le au în societatea contemporană, pentru a schimba percepția asupra bibliotecarilor și asupra lecturii.
Ana Ciorici Costache