Conform unei frumoase colaborări cu mai multe instituţii muzicale din ţară   iniţiată de organizatorii locali, respectiv Primăria municipiului Sfântu Gheorghe, Casa de Cultură „Kónya  Ádám” şi Teatrele „Tamási Áron” şi „Andrei Mureşanu”, în actuala stagiune (ce s-a deschis pe 24 octombrie a.c.)  au susţinut sau vor susţine concerte simfonice în municipiul de reşedinţă al judeţului nostru Camerata „Consonantia” a Filarmonicii „Dinu Lipatti” din  Satu Mare, Filarmonica din Braşov, Orchestra de Cameră Georgius şi cea din Miercurea Ciuc, Filarmonica de Stat Târgu Mureş, iar la final  elevii Liceului de Arte „Plugor Sándor” vor oferi un Evenimentcadou.

Invitaţie  care se cere onorată…

    Iubitorii muzicii clasice din judeţul Covasna, dintre  care unii se deplasează în fiecare  joi-seara la Sala „Patria” a Filarmonicii din Braşov spre a urmări derularea programului tradiţional,  pot urmări şi la ei „acasă”, mai exact la Teatrul „Tamási Aron” din Sf. Gheorghe un concert aparte în acest început de weekend.

   Aşadar, vineri, 14 noiembrie 2014 de la ora 19,00  melomanii covăsneni  au posibilitatea să  se bucure de un program atent ales, ce conţine în partea I-a  Uvertura la opera  „La Cenerentola” („Cenuşereasa”) de  Gioacchino Rossini, apoi  Concertul pentru clarinet în La major de W.A.Mozart,  solist clarinetistul Izsák Jenő, din  Sfântu Gheorghe, iar după pauză vor  audia una dintre  compoziţiile titanului Ludwig van Beethoven – Simfonia a II-a.

   La pupitru se va afla charismaticul dirijor  Iulian Rusu, care  mai nou este şi director artistic al prestigioasei instituţii artistice din municipiul de sub Tâmpa.

   Prin intermediul  ziarului  nostru organizatorii  lanseză o invitaţie de suflet la acest regal cultural. Este o  ofertă  ce se cere onorată…

           Un muzician complex Iulian Rusu

Iulian Rusu  şi-a început studiile muzicale la vârsta de nouă  ani, alegând ca instrument principal nu pianul sau vioara, precum alţi copii, ci…clarinetul! A luat primele lecţii cu Petre Horvath, continuându-şi pregătirea la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, la clasa profesorului Ioan Mica.  Mai târziu a studiat la Facultatea de Muzică din Braşov la clasele profesorilor Dumitru Sâpcu şi Daniel Theodoru.

  Artistul se simte pe parcurs  atras şi de arta dirijorală, astfel că ia primele lecţii în materie  în anul 1994 de la cunoscutul maestru al baghetei, japonezul Daisuke Soga. (Fac o mică acoladă spre a preciza că  şi subsemnatul a avut plăcerea să-l cunoască personal în această toamnă la Braşov pe maestrul nipon, prilej cu care a transmis un salut amical  cititorilor cotidianului „Mesagerul de Covasna”.)

Remarcându-i  realele calităţi în arta dirijatului,  îi oferă tânărului I. Rusu o bursă  la un curs internaţional. În anul 1999  Iulian Rusu  începe o a doua facultate  în cadrul  Universităţii  Naţionale  de Muzică din Bucureşti, specializându-se în Stilistică dirijorală / Dirijat orchestră, la clasa prof. Cristian Brâncuşi. Cu maestrul Dumitru Goia îşi perfecţionează tehnica, iar în 2003 participă la Cursul Internaţional de Dirijat, condus de profesorul şi compozitorul Jorma Panula, din Finlanda.

În anul 2006, maestrul Octav Calleya, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică din Málaga , Spania, îl invită la Cursul Internaţional de Dirijat în compania Orchestrei Naţionale  de Tineret a Moldovei, acordându-i o bursă de participare. Din acel moment începe o frumoasă relaţie profesională cu maestrul Calleya,  concretizată în organizarea unor evenimente muzicale.

 Iulian Rusu a  avut privilegiul să studieze – singurul din România – cu unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii, maestrul Sergiu Comissiona, stabilit în Statele Unite, care i-a împărtăşit cunoştinţe din vasta şi îndelungata-i experienţă.

În anul 2011 obţine titlul de doctor în muzică (dirijat de orchestră), fiind actualmente  profesor  de orchestră şi practică dirijorală la Facultatea de Muzică din Braşov. A apărut  în calitate de dirijor la pupitrul orchestrelor din Târgovişte, Craiova, Piteşti, Chişinău, Sibiu şi a unor ansambluri orchestrale şi camerale formate din artişti români, la iniţiativa sa.

A efectuat turnee în calitate de solist(clarinet) sau dirijor în Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Spania, Suedia şi Kuwait.

Iată ce a declarat,  despre  amintitul muzician,  conf. univ. dr. Petruţa Măniuţ: „De o discreţie reconfortantă, cu un stil dirijoral marcat de maturitate, Iulian Rusu îşi exercită pasiunea  în toate contextele vieţii sale muzicale – interpret, dirijor, profesor – cu o maximă acurateţe şi rigoare.”

 Clarinetistul Izsák Jenő

     Protagonistul serii de vineri de la Sf. Gheorghe va fi Izsák Jenő care va  interpreta, aşa cum arătam ceva mai înainte, Concertul pentru clarinet şi orchesatră  în La major de Wolfgang Amadeus Mozart.

Izsák Jenő este absolvent al Universităţii „Transilvania” din Braşov – Facultatea de Muzică (1999), specializarea clarinet, la clasa Dan Avramovici.  În anul 2011 şi-a susţinut  teza de doctorat cu tema „Evoluţia clarinetului în istoria muzicii universale” în cadrul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

         A susţinut cursuri de măiestrie cu Aurelian Octav Popa (1995), Horváth László (1996) şi Paul Green (2002).

Experienţă sa profesională şi artistică s-a îmbogăţit permanent, fapt dovedit de participarea la diferite recitaluri şi concerte în ţară şi în străinătate, de asemenea,  la Festivalul Internaţional al Muzicii de Cameră din Braşov.

 A activat în  diverse formaţii camerale  şi este  laureat al Concursurilor naţionale de interpretare muzicală instrumentală din Baia-Mare, Ploieşti, Timişoara, Constanţa şi semifinalist la Concursul Internaţional „Jeunesses Musicales” – Bucureşti (1995, 1998, 2000).

         Din anul 1999  Izsák Jenő  este artist instrumentist în cadrul  Filarmonicii braşovene, activând şi în calitate de cadru didactic asociat (asistent universitar) la Facultatea de Muzică  din Braşov.

                                             Câteva informaţii utile

    Următoarele concerte simfonice la Sf. Gheorghe în actuala stagiune vor ava loc în  12 decembrie 2014, iar în Noul An, 2015, în zilele de 27 februarie, 15 martie, 8 mai şi 29 mai.

   Preţul unui abonament este de 120 lei. Elevi şi pensionarii beneficiază de o reducere de 50 la sută, plătind astfel 60 de lei. Programul Biroului de organizare evenimente culturale situat  în  Sf. Gheorghe, Piaţa Libertăţii nr 1. (telefon 0267/ 312.104) este de luni până joi, între orele 11,00-16,00, iar vineri, în intervalul orar 11,00-13,00 precum şi cu o oră înainte de spectacole.

 Concert  şi la Sala Patria” din Braşov, joi, 13 nov. 2014

     Îi informăm, totodată, pe melomani graţie amabilităţii Adinei Carp, secretar muzical al prestigioasei instituţii muzicale,   că mâine-seară  are loc  încă un  Concert  al Filarmonicii braşovene, de această  dată la sediu,  în cunoscuta şi performanta Sală „Patria”.  Programul este cumva asemănător cu cel de la Sf.  Gheorghe, cuprinzând Uvertura la opera „Cenuşăreasa” de Rossini  şi L. van Beethoven – Simfonia a II-a. Va dirija tot  Iulian Rusu. Schimbarea intervine în ceea ce priveşte solistul, performând  violonistul Florin Ionescu -Galaţi ce va interreta M. Bruch – Concertul nr. 1 pentru vioară.

     În concluzie, vă dorim, stimaţi iubitori ai muzicii clasice, audiţie plăcută!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail