„În România, costul întreţinerii unui deţinut la închisoare timp de o lună este mai mare decât resursele financiare necesare pentru ca un copil să meargă la grădiniţă un an întreg”.

Asociaţia „Ovidiu Rom” din Bucureşti vine în ajutorul familiilor sărace care nu pot susţine financiar şcolarizarea copiilor. Astfel, nici micuţii din judeţul Covasna nu au fost uitaţi. Reprezentanţii asociaţiei i-au vizitat ieri dimineaţă pe micuţii din satul Hetea.

În anul şcolar 2010-2011, Asociaţia „Ovidiu Rom” şi Ministerul Educaţiei, Cercetării Tineretului şi Sportului au lansat programul „Fiecare copil în grădiniţă” (FCG), prin care părinţii săraci sunt motivaţi să îşi trimită zilnic copilul la grădiniţă.

În prezent, prin programul „Fiecare copil în grădiniţă”, 1.400 de copii săraci merg la grădiniţă în fiecare zi, în 36 de grădiniţe din 20 de comunităţi din 12 judeţe.

În judeţul Covasna, comunităţile sărace din Întorsura Buzăului şi din satul Araci, comuna Vâlcele,  au făcut parte din proiect, de la început. În anul şcolar 2011-2012 li s-a alăturat comunitatea din satul Hetea, comuna Vâlcele. Prin acest program, părinţii copiilor din program primesc lunar un stimulent financiar sub forma unor tichete sociale în valoare de 50 de lei pentru fiecare copil care are prezenţă zilnică la grădiniţă. Tichetele asigură costurile alimentelor. Pentru rechizite şi alte materiale educaţionale, cadrele didactice primesc de la Ovidiu Rom o sumă anuală de 60 de lei pentru fiecare copil, iar Consiliile Locale asigură costurile pentru îmbrăcă­minte şi încălţăminte.

În vizită la Hetea

Împreună cu reprezentanţi ai Asociaţiei Ovidiu Rom am vizitat ieri comunitatea din Hetea, precum şi grădiniţa din localitate unde am putut lua parte la cursurile celor mici. Cuminţi, entuziaşti, aceştia se întreceau în a răspunde întrebărilor adresate de tânăra lor educatoare. În cadrul programului FCG, şi părinţii sunt implicaţi în activităţile copiilor. Mai precis, o dată pe lună, de „ziua părinţilor”, aceştia îşi însoţesc prichindeii la grădiniţă şi participă la diverse acţiuni – desenează, colorează împreună cu cei mici.

În Hetea, programul se derulează în parteneriat cu fundaţia olandeză Pro Roma care îşi desfăşoară activitatea în comunitate încă din 1991.

În 1999, grădiniţa publică din sat a fost desfiinţată, iar din 2002 Pro Roma a amenajat în comunitate o grădiniţă cu fonduri private. Copiii  din Hetea merg la ore în spaţiul pus la dispoziţie de Fundaţia Pro Roma care asigură salariile a două educatoare, rechizite şi o gustare zilnică, pentru fiecare copil. Programul FCG a venit ca o completare a eforturilor depuse de fundaţia olandeză timp de peste 20 de ani.

Rezultate spectaculoase

Toţi cei 46 de copii de la grădiniţa din Hetea fac parte din acest proiect, care, se pare, are rezultate spectaculoase: prezenţa copiilor este mult mai bună decât în anul şcolar 2009-2010,  când numai 50% dintre copiii înscrişi aveau o frecvenţă bună. În plus, pe parcursul acestui an şcolar, media lunară a prezenţei zilnice pe toate grupele de vârstă din program a crescut de la 70% – în octombrie 2011,  la 96% – în februarie 2012.

Creşterea numărului de copii care frecventează grădiniţa, zilnic, a determinat fundaţia parteneră Pro Roma să amenajeze o nouă încăpere pentru o a treia grupă de copii, iar Inspectoratul Şcolar Judeţean a creat un post de educator pentru a suplini nevoile pedagogice ale grădiniţei.

Eforturile părinţilor din Hetea de a-şi duce copiii zilnic la grădiniţă sunt cu atât mai importante cu cât aceasta se află la o distanţă de doi kilometri faţă de comunitate.  În plus, cu toate că iarna trecută a fost foarte grea şi drumul lung şi greu, în medie 88% dintre copiii din Hetea înscrişi în program au ajuns în fiecare zi la grădiniţă. Din cei 226 de copii înscrişi la grădiniţă în satele Araci şi Hetea împreună, 194 fac parte din FCG.

„În România, costul întreţinerii unui deţinut la închisoare timp de o lună este mai mare decât resursele financiare necesare pentru ca un copil să meargă la grădiniţă un an întreg. Dacă nu investim în educaţia celor mai sărace pături ale societăţii, noi, generaţia activă pe piaţa muncii, vom duce în spate atât povara pensionarilor longevivi, cât şi pe cea a unui segment de populaţie în creştere, dependent de ajutor social,” a declarat Maria Gheorgiu, cofondator Ovidiu Rom.

După vizita la Hetea, ne-am întors cu toţii către Sfântu Gheorghe, unde, la Sala Albastră a Inspectoratului Şcolar Judeţean au avut loc o serie de discuţii şi lansarea locală a campaniei sociale „Fiecare copil în grădiniţă 2012”.

Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Covasna şi cofinanţat de UNICEF.

Campanie pentru promovarea educaţiei timpurii

În 15 martie, Asociaţia a lansat al treilea sezon al campaniei sale de informare publică asupra importanţei educaţiei pentru copiii proveniţi din medii dezavantajate. Această campanie se desfăşoară în colaborare cu Policy Center for Roma and Minorities prin REACT. Sub sloganul „Fiecare Copil în Grădiniţă este responsabilitatea fiecăruia dintre noi”, spoturile sociale care vor fi difuzate subliniază necesitatea de a-i educa pe cei mici,  începând de la vârsta de 3 ani.

Cele patru spoturi de 30 de secunde sunt colaje de fotografii din comunităţile unde se derulează programul „Fiecare Copil în Grădiniţă”. Producţia clipurilor a fost realizată pro –bono prin contribuţia următoarelor companii şi persoane: Saatchi & Saatchi, Zenith, Chainsaw, Foarfek, Daniel Vrăbioiu- fotografii, Marcel Iureş – voice-over.

Majoritatea canalelor de televiziune vor difuza cele patru spoturi de 8000 ori: Acasă, Animal Planet, AXN, AXN Crime, AXN Sci -Fi, Discovery Channel, Favorit TV, Money Channel, MTV, Music Channel, N 24, National Geographic, National Geographic Wild, National TV, OTV, Prima TV, Pro Cinema, Pro TV, Sport.ro, TLC, TVR Info, TVR1, TVR3.

Spoturile vor fi difuzate şi de următoarele posturi de radio: Antena Satelor, Gold FM, Radio 3 net, Radio ZU, Radio România Actualităţi, Radio România Cultural. De asemenea, Carrefour, Rompetrol, CITV, Spectacular View şi B-Est Film Festival susţin campania.

Asociaţia Ovidiu Rom a fost fondată în anul 2004, de către Leslie Hawke şi Maria Gheorghiu care, încă din 2001, au dezvoltat programe de sprijinire a copiilor dezavantajaţi în scopul prevenirii abandonului şcolar. Pe termen lung, asociaţia îşi propune să facă din educaţia timpurie o politică publică.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail