Cu ocazia Zilei Jandarmeriei Române, serbată în mod tradiţional pe data de 3 aprilie, ieri au avut loc festivităţi specifice la sediul IJJ Covasna din Sfântu Gheorghe.
La ora prânzului, pe platoul din incinta celei mai moderne cazărmi din ţară s-au strâns cadre ale unităţii, invitaţi de la celelalte structuri ale MAI, conducători ai unor instituţii descentralizate. Fix la ora 12,00 Garda de Onoare constituită în cinstea acestui eveniment a salutat venirea subprefectului de Covasna, Valentin Ionaşcu, festivitatea începând în acordurile Imnului Naţional. A urmat un Ceremonial religios, săvârşit cu patos şi evlavie de preoţii militari Ioan Boroş, din cadrul Jandarmeriei Braşov, şi Ion Cucu, de la Garnizoana Sf.Gheorghe. Cu acest prilej au fost pomeniţi Eroii Martiri Jandarmi, plt. Ioan Tatu şi serg. instructor Ioan Grideanu, ucişi mişeleşte la Aita Mare, în noaptea de 26 septembrie 1921, celor doi cântându-li-se veşnica pomenire.
Remember dureros
Pentru cititorii care nu cunosc episodul dramatic de atunci, să precizăm că în jurul orelor 1,30 din acea noapte fatidică, cei doi militari urmăreau un infractor înarmat. Simţindu-se încolţit, acesta a tras mai multe gloanţe, rănindu-i mortal pe pltutonieul Tatu şi sergentul-instructor Grideanu. Un remember dureros.
În memoria celor doi jandarmi căzuţi la datorie a fost dezvelit un monument în anul 1927, dar distrus în 1940. Un altul, ce respectă configuraţia celui dintâi a putut fi dezvelit abia în anul 2000, de Ziua Înălţării Domnului.
Ceremonia depunerii de coroane
Revenind la festivităţile de ieri, să mai spunem că a urmat citirea Mesajelor de salut adresate cu prilejul Zilei Jandarmeriei de către Ministrul de Interne, de şeful Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, ca şi de Prea Fericitul Patriarh Daniel.
Apoi s-a trecut la Solemnitatea depunerii de coroane şi jerbe de flori la Troiţa din incinta cazărmii, iar în final, Garda de Onoare a trecut în pas de defilare prin faţa celor prezenţi.
Aflat la comandă, adjunctul şefului unităţii – locotenent-colonelul Mădălin Sitaru, a precizat că IJJ Covasna dispune de resurse umane şi materiale pentru a-şi îndeplini în continuare, cu profesionalism, sarcinile şi misiunile încredinţate, contribuind la asigurarea unui climat de convieţuire socială bun pentru cetăţeni, şi la consolidarea imaginii de instituţie europeană , astfel ca Jandarmeria să fie în continuare un pilon de bază al societăţii româneşti.
Bilanţ fructuos
Din bilanţul pe anul trecut al jandarmeriei covăsnene reiese că lucrătorii I.J.J. Covasna au executat un număr de 5036 de misiuni, cu un efectiv de 21.090 jandarmi, astfel: 111 la manifestări culturale, religioase şi comemorative, 60 la manifestări sportive, 25 la manifestaţii de protest, una pe timpul vizitelor oficiale, 1002 la instanţele judecătoreşti din competenţa unităţii, 69 la solicitări 112, 2 situaţii de salvare-evacuare, 18 la alte solicitări telefonice, 78 pe timpul executării transporturilor speciale, 473 în cooperare cu alte instituţii (I.P.J. Covasna, A.J.V.P.S. Covasna, Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna, D.G.A. Covasna, executorii judecătoreşti. Primării locale, etc.), 446 acţiuni pentru punerea în aplicare a mandatelor de aducere, 51 acţiuni preventive în instituţiile de învăţământ şi cu ocazia manifestărilor sau competiţiilor sportive.
Aşteptări fireşti
Rezultatele bune de până acum confirmă aceste aşteptări, alături de Biserică, Jandarmeria reprezentând instituţia care se bucură de cea mai mare încredere în rândul populaţiei. Pe bună dreptate!
Să-i felicităm încă o dată pe bravii purtători ai uniformei bleu-jandarm şi să le urăm noi succese în profesie şi în viaţa de zi cu zi. La Mulţi Ani!
Horia C. Deliu