Sâmbătă şi duminică, staţiunea Malnaş Băi a devenit neâncăpătoare pentru sutele de doritori de distracţie şi voie bună care au venit, din tot judeţul, să ia parte la cea de-a IX-a ediţie a Festivalului  Vânătoresc. Evenimentul gastronomic  a avut ca scop promovarea vânătorii, mai ales că judeţul Covasna este unul  dintre cele mai bogate în vânat, şi, totodată  şi atragerea turiştilor în zonă, spectatorii putând participa la diferite  demonstraţii de călărie şi dans. Punctul de atracţie al festivalului a fost concursul gastronomic la care au luat parte 12 din cele 18 echipe înscrise. Membrii acestora  „s-au duelat”  în reţete care mai de care, făcute numai cu ingrediente proaspete şi carne de vânat pusă la dispoziţie de către organizatori. Pe lângă acest festin, toţi cei prezenţi au putut degusta ţuica tare, vinul sau afinata şi preparatele făcute în casă precum slăninuţă, salamuri, cârnăciori afumaţi, brânzeturi, biscuiţi şi kurtos. Din păcate, vremea capricioasă a ţinut departe şase echipe care s-au înscris la concurs, dar nu au mai participat.

 Din foarte puţini bani s-a făcut mult

Primarul comunei, Kasleder Jozsef, a ţinut să precizeze că, în fiecare an, Festivalul Vânătoresc este organizat doar cu sprijinul sponsorilor, primăria nefiind nevoită să aloce sume pentru acest eveniment gastronomic: „În aceşti nouă ani de zile nu am folosit niciun leu  din bugetul local. Bine, avem şi prieteni, dar ca să avem prieteni trebuie să fim oameni; prietenii nu se câştigă de la o zi la alta. (…) M-a ajutat şi familia şi colegii de muncă.(…) Dacă facem cu suflet, atunci se pot face multe lucruri. Anul trecut, din cauza fondurilor reduse  am făcut numai o zi, acum din mai puţini bani am făcut două zile de festival”, a declarat acesta.

 „Merită să muncim!”

 Pentru  stabilirea câştigătorilor, misiunea juriului  format din 7 membri  nu a fost una uşoară. Criteriile care au stat la baza departajării echipelor participante  au fost gustul, modul de servire, aranjarea mesei dar şi a decorului, şi igiena.

 

Premiul special  care constă într-o vacanţă de-o săptămână pe malul Lacului Balaton  a revenit echipei din care au făcut parte  elevi de clasa a VII-a ai  Şcoalii Generale „Tokes Joszef” din  Malnaş. „Nu doar copiii s-au bucurat, şi eu m-am bucurat, dacă vor putea să meargă la Balaton; pentru asta merită să muncim!” a spus, vizibil emoţionat, domnul primar Kasleder Jozsef.

Locul I la concursul gastronomic a fost câştigat de echipa „Offroad klub” din Băţanii Mari, formată din şase familii care au pregătit  tocană specială de cerb. Ca o sărbătorire a victoriei, duminică,  echipa câştigătoare şi-a doborât recordul de 15 metri realizat în 2011, făcând o mămaliguţă de 20 de metri lungime, pentru cei prezenţi la festival.

 Festivalul vânătoresc, prilej de revedere

Sărbătoarea vânătorească este şi prilej de revedere cu dragi prieteni şi colegi de liceu ai domnului primar, aceştia reunindu-se, negreşit, în fiecare an al festivalului, încă de la prima ediţie. „În fiecare an  vin foştii mei  colegi de la Liceul Electrotehnic din Braşov – eu acolo am făcut şcoala-care vin din Spania, din Ungaria, din Italia.  Atunci ce să vă spun? Cum mă simt? Eu sunt cel la care se întâlnesc în fiecare an.”

Maricela Dan

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail