– un nou eveniment gastronomic în pregătire la Sfântu Gheorghe
În organizarea Asociaţiei Unităţilor Hoteliere şi Restaurantelor din Sfântu Gheorghe (SVESZ) şi a Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Covasna, la sfârşitul acestei săptămâni are loc prima ediţie a „Festivalului sarmalelor, caltaboşilor şi sângeretelor secuieşti”.
În cadrul unei conferinţe de presă ce a avut loc ieri, Kovacs Istvan, preşedintele SVESZ, a declarat că iniţiativa organizării acestui eveniment gastronomic, la Sfântu Gheorghe, a fost luată ca urmare a faptului că iniţiatorii Festivalul sarmalelor de la Praid, judeţul Harghita, au anunţat că renunţă să-l mai organizeze, după ce mii de turişti au fost prezenţi şi au gustat din delicioasele preparate ce-au fost pregătite de echipe sosite din toate zonele ţării, timp de 18 ani. Iar pentru a veni cu ceva în plus faţă de vecinii harghiteni, cele 20 de echipe ce sunt aşteptate să fie prezente sâmbătă, în vecinătatea Complexului Park, îşi vor demonstra priceperea şi în pregătirea caltaboşilor sau a sângeretelor.
Kovacs Istvan a precizat că nu este obligatoriu ca participanţii să pregătească toate cele trei preparate, ci doar pe cele pe care ştiu că le pot pregăti cel mai bine. Până în prezent şi-au anunţat participarea echipe din Praid, Odorheiu Secuiesc, Homorod, Tg. Secuiesc, Baraolt, şi Sfântu Gheorghe – profesionişti şi amatori. La final, localnicii şi turiştii prezenţi la eveniment, care vor dori să guste sarmalele, caltaboşii sau sângeretele proaspăt pregătite, vor putea cumpăra porţia cu 15 lei.
În stabilirea câştigătorilor, juriul va ţine cont de reţeta pregătită şi de gustul bucatelor, precum şi de modul de lucru, de aranjarea mesei şi de modul servire a produselor, dar şi de costumaţia şi de popularitatea fiecărei echipe. Câştigătorii primei ediţii a „Festivalului sarmalelor, caltaboşilor şi sângeretelor secuieşti” vor primi, ca premiu, un sejur de câteva zile în localitatea turistică Morahalom din Ungaria
„Am reuşit să punem la punct toate detaliile împreună cu SVESZ. Din punctul de vedere al CCI Covasna, precizez că ne-am implicat în acest proiect deoarece este de datoria noastră să promovăm întreprinzătorii covăsneni, indiferent de domeniul lor de activitate. Nu trebuie să uităm alt aspect, respectiv promovarea imaginii acestei regiuni, care, de altfel, este tot o îndatorire a CCI, deoarece prin promovarea imaginii contribuim la dezvoltarea turismului şi nu numai. Oamenii sunt mai atenţi când este vorba de mâncare şi de băutură, dar pe lângă acestea au posibilitatea, în viitor, să lege şi relaţii de afaceri” a declarat Edler Andras, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Covasna.
Maria Graur