Festivalul național coral „George Sbârcea”, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a ajuns la cea de-a IX-a ediție, evenimentul păstrând același deziderat: acela de a promova frumusețea mișcării corale și a valorilor românești, prin muzică și ample manifestări cultural – artistice.

Președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad, a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, că ediția actuală, deschisă prin ateliere corale adresate preșcolarilor și școlarilor, se desfășoară de la începutul acestei luni și până în 15 iunie (a.c.), în program fiind cuprinse, alături de ateliere, un simpozion cu tema Repere istorice și stilistice  ale muzicii corale  și o  prezentare de carte, spectacolul coral mult așteptat, dar și concerte în bisericile ortodoxe din Sfântu Gheorghe și din Tușnad Băi.  Evenimentul își propune, prin structura sa, promovarea prin cultură a municipiului reședință de județ, promovarea frumuseții mișcării corale și a valorilor românești.

„Conducerea Fundației  s-a preocupat, încă de la înființare, să aleagă manifestări, acțiuni, care să fie în acord cu obiectivele sale. Toate acțiunile, dintr – un an calendaristic, au în principal sprijinirea, dezvoltarea sectorului cultural, promovarea tradițiilor și a valorilor culturale autentice. De la caz la caz, programele propuse promovează dialogul intercultural antrenând grupuri artistice din județ (Festivalul Tinere Talente, Încondeierea ouălor, Sărbătorile Mărțișorului – tradiție și modernitate), grupuri, formații artistice din țară și de peste hotare ( Festivalul Național Coral George Sbârcea, Festivalul  Internațional de Colinde și Obiceiuri de Iarnă Crăciunul la Români). Avem în vedere încurajarea creației artistice (teatru, muzică, pictură, literatură), promovarea talentelor. Festivalul Național Coral George Sbârcea are o componentă științifică adresată locuitorilor județului, la care participă cercetători, profesori, scriitori care să aducă în fața publicului cunoștințe benefice aprofundării unui act cultural autentic (…). Festivalul are scopuri multiple printre care: revigorarea muzicii corale, încurajarea și promovarea acestei activități, a potențialului artistic de grup, al elevilor, profesorilor, corurilor de amatori deja existente. De asemenea, se dezvoltă capacitatea de a lucra în echipă,  de a alege, însuși și promova un repertoriu care poate trezi sentimente frumoase, nobile, muzica fiind cel mai bun liant spiritual al celor care o ascultă. Prezența corurilor, interacțiunea umană, culturală, vizitarea orașului reședință de județ vor putea duce la crearea unor legături sociale, profesionale, umane noi, la promovarea prin cultură a municipiului nostru.”- a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, Festivalul se adresează în egală măsură preșcolarilor, școlarilor de toate vârstele, adulților, atât ca participanți activi, cât și ca spectatori, beneficiari fiind toți locuitorii din municipiu, din județ sau din țară.

„Structura manifestării propusă pentru această ediție cuprinde următoarele  acțiuni: Ateliere corale adresate preșcolarilor și școlarilor, finalizate în Concertul  DO – RE – MI, în perioada 1 aprilie – 15 iunie 2023 și susținute de profesorul de specialitate cu gradul didactic I, Alexandru Popovici; simpozionul cu tema:  Repere istorice și stilistice  ale muzicii corale  și o prezentare de carte – derulat în 27 mai 2023, sâmbătă, la ora 11,00, la Centrul Ecleziastic de documentare Mitropolit Nicolae Colan; spectacolul coral  la care așteptăm coruri locale și din țară, în aceeași zi, 27 mai 2023, la ora 15.00, la Sala Albastră a Bibliotecii Județene Bod Peter, dar și concerte în cele trei biserici ortodoxe din municipiul Sfântu Gheorghe și în Tușnad – Băi, în 28 mai 2023, manifestări despre care vom reveni cu detalii!”- a precizat prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, ediția actuală se desfășoară și grație finanțării acesteia de către Consiliul Județean Covasna, finanțare obținută în cadrul unui concurs de proiecte culturale.

Festivalul a fost inițiat în anul 2012, în memoria lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano, unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice. George Sbârcea s-a născut în 1914, la Toplița, ca fiu al lui Constantin Sbârcea, ultimul medic personal al împăratului Imperiului Austro-Ungar, Carol al IV-lea. În cei 91 de ani de viață a fost compozitor, pianist, jurnalist și muzicolog, lider de orchestră itinerantă, editor de carte, scriitor și traducător. După ce a făcut școala la Toplița și Reghin, George Sbârcea a studiat în paralel muzica și dreptul la Universitatea din Cluj. În ciuda opoziției familiei, a abandonat cariera juridică și a ales domeniul muzical, organizându-și propria orchestră cu care a cântat în orașe precum Cluj, Satu Mare, Sibiu și Timișoara. Începând cu anii ’30 a semnat, sub pseudonimul Claude Romano, o serie de lucrări devenite celebre în muzica ușoară românească, în special cântecele „Ionel, Ionelule”, „De ce ai plecat?”, „Dar-ar naiba-n tine, dragoste”, „Un tangou de adio” ș.a.

Festivalul s-a bucurat, la fiecare ediție, de succes, dovadă în acest sens fiind sălile pline, dar și ecourile pe care participanții le-au lansat, după eveniment. Din cauza contextului generat de pandemie, Festivalul nu a mai putut fi organizat în anii 2020, 2021, 2022, astfel că ediția din acest an este una foarte așteptată, conform mărturiilor celor care au participat la evenimentele anterioare.

Vom reveni cu informații.

Ana CIORICI COSTACHE

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail