„Festivalul, prin specificul lui, este un izvor nesecat de bucurii și satisfacții”
Sute de preșcolari din județ au participat și în acest an la „Festivalul jocului și cântecului pentru copii”, derulat zilele acestea, în mai multe zone ale județului.
Festivalul este unul cu vechime și a început imediat după anul 1990. Evenimentul s-a dezvoltat, an de an, reunind tot mai mulți micuți talentați. Scopul a rămas același: creșterea capacității de comunicare și exprimare artistică a grupurilor de preșcolari, stimularea aptitudinilor copiilor, dezvoltarea dragostei pentru frumos, pentru cânt și pentru joc. În cadrul Festivalului sunt organizate, an de an, spectacole susținute de preșcolarii din mai multe zone ale județului.
„Copilăria este vârsta marilor superlative, vârsta celei mai pure sincerități, celei mai depline libertăți, vârsta viselor fără graniță, vârsta care trăiește prin flori și se exprimă prin exclamație, vârsta la care totul este frumos. Cadrele didactice din învățământul preșcolar din județul Covasna –secția română și-au propus organizarea unui festival denumit sugestiv al cântecului și jocului pentru , pregătind programe culturale, învățând preșcolarii jocuri și cântece specifice educației timpurii. <<A păstra obiceiul din părinţi şi strămoşi şi a nu pierde nimic din ce-ai moştenit, ca să laşi întreaga ta avere sufletească nepoţilor, asta o face tradiția.>> (spunea George Coşbuc, „Opere”) Tradiționalul festival al cântecului și jocului pentru copii se desfășoară anual în prag de 1 Iunie, cu aceeași dorință a organizatorilor de a realiza un spectacol de suflet. Scopul evenimentului constă în creșterea capacității de comunicare și exprimare artistică a grupurilor de preșcolari participante; stabilirea unei legături între cunoașterea artei și practicarea ei; stimularea aptitudinilor copiilor.”- a declarat inspectorul pentru educație timpurie, din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Covasna, doamna Florica Nica. Potrivit acesteia, Festivalul ,,este cea mai amplă și frumoasă manifestare, datorită originalității și calității repertoriului, a portului popular, a costumelor prezentate de formații.
„Fără teama de a greși, putem spune că festivalul, prin specificul lui, este un izvor nesecat de bucurii și satisfacții, creează bună dispoziție, favorizează dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic și psihic. Importanța lui educativă rezidă din conținutul artistic, precum și din atmosfera deschisă. Spectacolele unde se îmbină distracția cu muzica și cu mișcarea sunt o sursă inepuizabilă de impresii puternice, prin faptul că apelează permanent la afectivitatea celor mici.”- a declarat insp. Florica Nica.
Evenimentul din acest an s-a derulat în trei zone ale județului: în 29 mai, la Barcani – pentru zona Întorsura Buzăului, apoi, pe 30 mai, la Târgu Secuiesc – pentru zona Covasna și Târgu Secuiesc, cu implicarea și prin eforturile neobositelor cadre didactice de la învățământul preșcolar din acele zone, în colaborare cu Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna și Inspectoratul Școlar Județean Covasna.
Ieri a avut loc ediția din municipiul – reședință de județ, fiind organizată de către Atelierele metodice nr. 1 și 2 din zona Sfântu Gheorghe, tot în colaborare cu Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna și Inspectoratul Școlar Județean Covasna.
În cadrul Festivalului au performat 130 de copii de la grădinițele din zona Sfântu Gheorghe, pentru două secțiuni: dans și interpretare vocală, ne-a spus președinta APR Covasna, Loredana Muntean. Evenimentul a fost moderat de către doamna Daniela Bulat, de la GPP „Csipike”.
Rând pe rând, preșcolari de la linia română, de la grădinițele din zona Sfântu Gheorghe și din zonă – îndrumați de cadre didactice din învățământul preșcolar – au încântat publicul cu o varietate de programe: momente de dans modern, dans popular, etc., momente cu grupuri vocale, soliști.
La finalul spectacolului organizat în zona Sfântu Gheorghe, membrii juriului i-au felicitat pe cei implicați și i-au premiat pe micuți.
Din juriu au făcut parte doamna inspector pentru educație timpurie și alternative educaționale Florica Nica, doamna Loredana Muntean, președinte APR Covasna, doamna Magdalena Maghiar – profesor învățământ preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit (GPP) „Csipike”, doamna Mirela Benchea- de la GPP „Hofeherke”, doamna Buna Maria Magdolna- de la GPP „Arvacska”, din Sfântu Gheorghe.
La finalul acestui eveniment, toți cei prezenți au fost câștigători: preșcolari, dascăli, spectatori, fiind părtași ai unui regal al jocului și cântecului pentru copii și având siguranța că valorile, frumosul, arta, sunt pe mâini bune.
Ana Ciorici COSTACHE