Ediţia a X-a are loc la Braşov între 20 octombrie şi 25 noiembrie 2012
Ajuns la o ediţie rotundă (a X-a) Festivalul Internaţional de Operă, Operetă şi Balet de la Braşov a devenit o manifestare de referinţă în peisajul cultural autohton. Afirmăm acest lucru având în vedere repertoriul bogat, ca şi numele vedetelor ce au evoluat şi vor evolua în faţa unui numeros public, avid după spectacolele de ţinută.
Într-o lume plină de contraste şi pauperitate precum este cea actuală, un asemenea regal artistic a stârnit, pe bună dreptate, un interes major în rândul spectatorilor – inclusiv covăsneni – care sunt dornici să uite de necazurile şi tracasările zilnice, spre a se cufunda, preţ de două-trei ore, în lumea mirifică a muzicii, dansului, reprezentaţiei de calitate.
Manifestare artistică prestigioasă
La conferinţa de presă ce a precedat primul gong, ni s-au prezentat datele importante ale prestigiosului eveniment muzical, urmând ca numeroasele surprize pregătite de organizatori să fie descoperite pe rând, în sala de spectacol. D-na Cecilia Doiciu, director al Operei Braşov, a precizat că această ediţie, a X-a, se vrea mai specială, în pofida perioadei de austeritate financiară pe care o traversăm cu toţii, fiind invitaţi câţiva artişti braşoveni ajunşi de notorietate mondială, plecaţi în lumea largă, de ani de zile.
Este o idee excelentă ce se intenţionează a fi perpetuată la ediţiile următoare. Toţi cei contactaţi s-au arătat încântaţi de invitaţie, unii dând curs chiar în perioada următoare, alţii promiţând că vor veni la ediţiile viitoare, întrucât au programul întocmit cu multă vreme înainte, având concerte importante pe marile scene ale lumii, chiar în perioada festivalului Ni s-a oferit exemplul vestitului tenor Marius Brenciu, care în intervalul următor va evolua la Opera Metropolitană din New York.
Vor fi prezenţi, în schimb, câţiva redutabili solişti români stabiliţi în Elveţia, Austria, Germania, un cunoscut dirijor din Italia, cântăreţi şi balerini consacraţi în ţară, ce evoluează în cadrul prestigioaselor colective ale Operelor Naţionale din Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Timişoara.
Din culisele evenimentului
De la pianistul Ovidiu Mezei, care conduce compartimentul de Studii muzicale din cadrul Operei braşovene, unul dintre artizanii festivalului, am aflat pentru cititorii cotidianului „Mesagerul de Covasna” câteva dintre elementele de maxim interes, unele în exclusivitate.
În deschiderea festivalului, sâmbătă, 20 octombrie 2012, de la 18,30 (menţionăm că fiecare reprezentaţie începe la această oră) va fi cântată cunoscuta operă a lui Rossini, „Bărbierul din Sevilla”. Pe afiş figurează nume mari, precum vestitul bas Marcel Roşca, din Germania, baritonul Marian Pop, din Austria, tenorul Robert Nagy şi basul Ştefan Schuller, de la Opera Naţională din Capitală, dar şi artişti ai instituţiei gazdă, Asineta Răducan, Gabriela Hazarian, Marian Reşte, împreună cu orchestra, corul şi baletul. Regia este semnată de Carmen Dobrescu, conducerea muzicală – dirijorul italian Giusseppe Carannante.
Nici operata nu putea lipsi, astfel că după o absenţă de trei ani revine în forţă capodopera lui Fr. Lehar, „Văduva veselă”. În prim-plan se află o invitată specială, frumoasa şi talentata Ana Donose-Marcovici, de la Opera Naţională Română din Iaşi, care va evolua alături de Nicolae Lupu, de la Opera Comică din Bucureşti şi de Octavian Vlaicu, de la Opera Naţională din Timişoara. Regia Cristian Mihăilescu, dirijor Dorel Munteanu.
Nu va lipsi tradiţionala şi mult-aşteptata Marea Gală a Festivalului ce este programată în data de 10 noiembrie a.c. Este unul dintre pilonii maratonului artistic de cinci săptămâni, în cadrul căreia vor evolua mezzo-sopranele Mihaela Ungureanu, stabilită în Austria, Carmen Oprişan, din Elveţia, ca şi baritonul Dorin Mara, care a cântat ani de zile în Germania şi în alte state de pe bătrânul continent.
Va fi, de asemenea, ca în fiecare an, şi o Gală a Muzicii Maghiare, în cadrul căreia solişti ai Operei din Cluj, sub „bagheta feminină” a impetuoasei Incze Gergely Katalin (singura dirijoare din ţara noastră!) vor avea propriile surprize.
Baletului i s-a alocat, după cum sună şi denumirea festivalului, o seară specială, în 17 noiembrie, propunându-ni-se prin intermediul prim-soliştilor de la Opera Naţională din Bucureşti o trecere în revistă a genului, de la dansul clasic la cel modern.
„Dublă premieră”
Şi, fireşte, „pour la bonne bouche”, menţionăm că în încheiere va fi o „dublă premieră”, dacă îi putem spune aşa. De fapt, va fi un spectacol nou-nouţ cu două distribuţii diferite, un titlu de referinţă ce nu s-a mai jucat în montare proprie la Braşov, de peste trei decenii.
Este vorba de celebra „Madame Butterfly”, prestigioasa opera a lui Puccini,cum spuneam în două reprezentaţii, pe 24 şi 25 noiembrie, avându-le în fruntea distribuţiei pe prim-solistele Valentina Mărgăraş şi Anda Pop. Direcţia de scenă îi aparţine Andei Tăbăcau-Hogea, iar conducerea muzicală lui Traian Ichim, scenagrafia – Rodica Garştea.
Ofertă generoasă de spectacole
…Iată, stimaţi prieteni covăsneni, o ofertă generoasă de spectacole timp de aproape o lună şi jumătate. Nu vă refuzaţi o bucurie estetică desebită! Ca atare, încercaţi să fiţi prezenţi la Sărbătoarea Operei, Operetei şi Baletului.
Preţul biletelor oscilează între 40, 30 şi 20 de lei, în funcţie de natura spectacolului şi se pot procura de la sediul Operei Braşov, str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268/419.380. Se pot procura şi abonamente, costul fiind de 180 lei pentru şase spectacole.
Bucuraţi-vă, aşadar, de efluvii sonore celebre, de voci cosacrate, de dansul măiestru al unor balerini sublimi. Într-un cuvânt, de FRUMOS!
Horia C. Deliu