O prestigioasa manifestare cu o lungă istorie, anume Festivalul Muzicii de Cameră al Filarmonicii din Brașov, a ajuns la cea de-a 44 ediție și va capta interesul melomanilor pe parcursul întregii săptămânii. Marți se va „ridica cortina” simbolică a suitei de concerte de o factură aparte, continuându-se o tradiție frumoasă ce a cunoscut, din păcate, și unele întreruperi din varii motive. Remarcabil este faptul că  în intervalul 1970 – 2000 fenomenul s-a derulat neîntrerupt, apoi peste trei ani s-a reluat, derulându-se cu anumite sincope până în prezent. Melomanii în etate își reamintesc, desigur, serile muzicale de excepție din edițiile precedente, care sperăm să continue și anii viitori sub auspicii favortabile, deși situația financiară a țării este pusă din nou la încercare.

Numai că autoritățile locale sunt hotărâte să sprijine arta, contribuind la menținerea Brașovului în elita culturală a națiunii. La rândul lor muzicienii implicați nu-și vor precupeții eforturile pentru a le oferi auditorilor concerte minunate, cu prestaţii impecabile, fiecare nouă ediție dovedind  maturitatea artistică a Marii sărbători muzicale pe care o iubim.

Înainte ca prima seară să-şi etaleze efluviile sonore, să spunem că programul este ofertant, variat, alcătuit de așa manieră încât să satisfacă o paletă cât mai largă de preferințe, stacheta valorică rămânând şi de această dată foarte sus. 

Un program dens

Dar iată Programul manifestării așa cum ni l-a prezentat colaboratorul nostru de specialitate, Iosif Trif, PR al instituției. Deschiderea are loc pe data de 13 mai, adică marți-seara de la ora 19.00, într-un cadru cu totul special. Este vorba de monumentala Biserică Neagră, unde Orchestra de Cameră a Filarmonicii Brașov și organistul Steffen Schlandt vor oferi un concert de mare intensitate și rafinament.

Miercuri, 14 mai, în Sala Mare a Filarmonicii, publicul este invitat la un eveniment dublu cameral, care reunește două ansambluri distincte într-un dialog sonor între instrumentele de suflat și cele cu coarde. Ansamblul de suflători al Filarmonicii brașovene va interpreta lucrări de Carl Nielsen – Cvintetul de suflători, op. 43, și Jacques Ibert – „Trois pièces brèves”,  compoziții care pun în valoare dinamica și valențele neașteptate al instrumentelor de suflat.

Gaudeamus Quartet”, o emblemă a  virtuozității

În a doua parte a serii, celebra formație „Gaudeamus Quartet Filarmonica Brașov®”, formată din Lucia Neagoe, Raluca Irimia, Leona Varvarichi și Ștefan Neagoe, va interpreta Cvartetul op. 59, nr. 2 de Ludwig van Beethoven, o lucrare monumentală, în care expresivitatea și structura muzicală se îmbină într-un discurs sonor de o intensitate aparte. Trebuie să spunem că va fi ultima apariție în public în această formulă, fiindcă distinșii soți Neagoe  se vor pensiona. Iată un bun prilej de a-i felicita pentru îndelungata și rodnica lor carieră de muzicieni talentați, ce au contribuit la consolidarea minunatului brand care a fost și a rămas  „Gaudeamus Quartet”.

Îi felicităm pe cei doi artiști și le dorim ani mulți cu sănătate!

Subsemnatul a scris elogios de-a lungul ultimilor ani despre realizările întregii …Familii a „Gaudeamiștilor” (dacă îmi este permisă licența jurnalistică), aplauzele calde  ale fanilor adresate celor patru virtuozi constituind un dar de suflet pentru domniile lor.

Joi, 15 mai, festivalul lasă loc unui moment special: Concertul simfonic aniversar dedicat Zilei Filarmonicii Brașov. Dirijorul armean Sergey Smbatyan va conduce orchestra într-un program spectaculos, care include Suita „Lacul lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski și Simfonia nr. 2 de Serghei Rahmaninov, lucrări ample și emoționante, interpretate cu solemnitate și pasiune.

Vineri, 16 mai, Festivalul Internațional al Muzicii de Cameră revine cu o propunere inovatoare: Proiectul „Liminal Zone – Caramel”, susținut de clarinetistul Ulrich Drechsler. În centrul programului se află suita „Beauty doesn’t ask for Attention”, o creație unde jazzul, muzica world și minimalismul fuzionează natural într-o expresie sonoră captivantă. Prezentat deja pe scena prestigiosului „Musikverein” din Viena, acest inedit produs artistic promite o experiență muzicală de excepție și în burgul de la poalele Tâmpei.

Sâmbătă, 17 mai, Ansamblul de Muzică Veche „Anton Pann” va oferi o călătorie în timp în repertoriul vechi românesc și est-european, sub titlul „Prin patrimoniul muzical, la pas!”. Vor fi interpretate lucrări semnate de Dimitrie Cantemir, Anton Pann, George Ucenescu, precum și piese culese din Codex Transilvanae, Codex Moldavae și Codex Anonimus.

Duminică, 18 mai, în Închiderea festivalului, publicul va avea parte de o Seară de Gală alături de violonistul Gilles Apap și formația sa „Colors of Invention”. Programul cuprinde lucrări de Antonio Vivaldi, Fritz Kreisler, Maurice Ravel, Manuel de Falla, Wolfgang Amadeus Mozart, dar și compoziții tradiționale irlandeze și românești. Cu stilul său inconfundabil, Apap promite o întâlnire memorabilă cu Muzica, la granița dintre genuri și culturi.

….Așadar, urmează timp de o săptămână un Festival muzical de o factură specială pe care vi-l recomandăm cu căldură!

        Horia C.Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail