Timp de două zile-sâmbătă, 31 august și duminică, 1 septembrie, în zona Camping din Întorsura Buzăului are loc a 51-a ediție a Festivalui folcloric „Ciobănașul”.

Potrivit primarului Raul Urdă, evenimentul va aduce pe scenă artiști și ansambluri folclorice din județ și din țară, dar și din Republica Moldova. 

Programul zilei de astăzi începe la ora 16.00. Pe scenă vor urca artiștele Luise și Gențiana, binecunoscutul interpret de muzică populară Radu Ilie și Taraful de la Vărbilău, a cărui istorie „ pornește de la nunțile din epoca lui Nicolae Ceaușescu”, potrivit stirileprotv.ro.

Larisa Perde,fondatoarea proiectului Șaraimanic menționează că „Sufletul formației e Tanti Mioara, care, cu basmaua colorată şi acordeonul în brațe vorbește unei generații prin melodiile lor despre bucuriile ce vin din lucruri simple. Şi-n formație, şi acasă, ea e liderul”. Soțul cântă la țambal, fiul la orgă, nepotul e solist şi manager al trupei, iar restul locurilor în formație sunt ocupate de alți doi nepoți.

Folclor românesc, unguresc și grecesc, duminică

Programul zilei de duminică, 1 septembrie, începe la ora 12.00, cu recitalul susținut de Tudor Furdui Iancu, nimeni altul decât fiul inegalabilului Nicoale Furdui Iancu.

Festivalul folcloric „Ciobănașul”va continua cu programul susținut de  soliști vocali, ansambluri de dansuri și grupuri vocale. Mâine, pe scena din Zona Camping vor cânta și vor dansa interpreții Mihai Teacă, Adriana Ciocan, Albert Muntean,  Florin Filip, Mălina Boricean, Ana Maria Popica, Ioan Brie Tohănean, Ioan Brie și George Muraru, ansamblurile de dansuri populare „Datini Nehoiene”; Ansamblul de dansuri grecești „Ermis”; Ansamblul de dansuri maghiare; Ansamblul „Mlădițe Românești” din Întorsura Buzăului care, în cursul acestei luni, a câștigat locul I la Festivalul Folcloric Internațional „Lină Chiralină” de la Brăila; „Ceata Opincuța”; „Cununa Carpaților”; „Junii Brașovului” și Ansamblul de cântece și dansuri populare „Hora de la Prut”, din Republica Moldova.

În fața publicului prezent la festival vor cânta și membrii Corului mixt „Plai Întorsurean”,  Grupul vocal „Pădurenii” din Barcani, Grupul vocal „Fetele cu dor” din Sita Buzăului, precum și Taraful „Ciobănașul” din localitate și Orchestra „Plaiuri Transilvane” din Brașov.

Tinerii voluntari, implicați în organizarea festivalului

Și în acest an, tinerii din localitatea sunt implicați, voluntar, în organizarea și desfășurarea Festivalului „Ciobănașul” de la Întorsura Buzăului.

Avem copii voluntari pe care încercăm să-i implicăm în comunitate, prin  acest eveniment al nostru.  În fiecare în încercăm să implicăm cât mai mulți tineri, să-i învățăm, totodată, să  participe la evenimente caritabile, la evenimente făcute  în comunitate, să facă parte din comunitate și ei” a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, primarul Raul Urdă.

Acesta a menționat că pe prcursul celor două zile de festival, tinerii voluntari se vor implica în acțiunea de adunare de fonduri inițiată de autoritatea locală, ce are drept scop ajutorarea celor două familii din Mărcuș, comuan Dobârlău, a căror gospodării au fost distruse, recent, de un incendiu.

O să mai facem ceva mai  special și încercăm să ajutăm și noi cele două familii din Dobârlău care sunt  încercate  în urma acelor incendii în urma cărora le-au fost distruse gospădăriile. Copiii voluntari vor merge pe la mese, prin public, și  vor  ruga cetățenii să doneze și ei pentru  a ajuta aceste  familii din Dobârlău care au rămas fără nimic, în urma incendiului” a mai spus Raul Urdă.

Festivalul „Ciobănașul” este organizat de Primăria Întorsura Buzăului, cu sprijin financiar în sumă de 25.000 alocat de Consiliul Județean Covana, prin  Centrul de Cultură, dar și cu susținerea venită din partea sposorului principal Amigo-Intercost și-a unor agenți economici din localitate.

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail