Avem o veste bună pentru cinefili: manifestarea artistică dedicată celei de-a șaptea arte ce vizează o cinematografie națională – Festivalul Filmului Francez (FFF) – a ajuns la a XXVI-a ediție și revine în forță după doi ani de interdicții generate de Pandemie.
Odată cu începutul sezonului estival 2022, din 1 și până în 12 iunie inclusiv, importanta acțiune culturală se va derula în câteva municipii importante din țara noastră. Mai precis 11 la număr și acestea sunt: București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov, Brăila, Constanța, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Suceava și Târgu Mureș.
După cum ne-a informat cu promptitudine vechea și prețuita noastră colaboratoare, d-na Daniela Moașa – directoarea Alianței Franceze din Brașov, organizație aflată pe Bd. Eroilor nr. 33 (”Casa Baiulescu”) – din start Festivalul îşi dezvăluie noua identitate digitală: www.festivalff.ro. Pe site-ul web proaspăt lansat spectatorii pot consulta programul complet, secţiunile, detaliile filmelor, datele în care vor avea loc proiecțiile în orașele amintite. Să menționăm oferta foarte bogată, nu mai puțin de o sută de proiecţii de film urmând să se desfăşoare în cinematografe, în spaţii culturale alternative, dar şi în aer liber, în funcție de starea vremii.
În Capitală, așa cum este firesc pentru cea mai mare așezare urbană dn țară, peliculele vor rula pe parcursul celor 12 zile la Cinematograful „Elvire Popesco” (Bd. Dacia 77) și în aer liber, la „UnTeatru Open-Air” (str. Pictor Arthur Verona). Biletele pot fi deja achiziţionate prin Eventbook, dar și de la casă.
„Ochii noștri larg deschiși”
Emblema celui mai longeviv festival de acest fel organizat de Institutul Francez din România împreună cu partenerii săi este plasată sub semnul privirii, al explorării şi al empatiei, prin deviza „Ochii noștri larg deschiși”. Pe lângă proiecţiile de film, festivalul propune spectatorilor din Bucureşti mai multe surprize.
Selecţia filmelor din acest an este alcătuită din 27 de lungmetraje şi scurtmetraje, organizate pe patru secţiuni. Titlul de Deschidere al acestei ediții la Bucureşti este „Les passagers de la nuit”(„Pasagerii nopții”) de Mikhaël Hers, care o are în rolul principal pe Charlotte Gainsbourg. Conceput ca un fel de odă melancolică a anilor ’80, filmul a fost prezentat la ediția de anul acesta a Festivalului de la Berlin. Distribuit în România de Bad Unicorn, creația face parte din secțiunea emblematică a festivalului „Panorama filmelor anului”. Alte pelicule apreciate de criticii francezi și prezentate în premieră națională în România completează această secțiune: „Un autre monde”(„O altă lume”) de Stéphane Brizé; „Enquête sur un scandale d’Etat” („Ancheta unui scandal de stat”) de Thierry de Peretti; „Oranges sanguines” („Portocale sângerii”) de Jean-Christophe Meurisse.
Ca în fiecare an, FFF prezintă și creațiile tinerei generații de cineaști francezi. Filmele din Competiția Tinerelor Talente-Lungmetraj sunt marcate de îndrăzneală. De pildă, „I comete”(„Cometele”) de Pascal Tagnati ne arată viața cotidiană a unui sat corsican, pe parcursul unei veri. Din selecție face parte și „Entre les vagues”(„În bătaia valurilor”) de Anaïs Volpé, o poveste emoționantă despre prietenie. Publicul va putea descoperi și narațiunea „Ibrahim” – o dramă socială emoționantă, marcând debutul regizoral al actorului Samir Guesmi. Filmele din această secțiune vor concura pentru Premiul Publicului, în vreme ce câştigătorul secţiunii Competiția Tinere Talente – Scurtmetraj va fi decis de un juriu compus din trei tineri critici de film români – Dora Leu, Călin Boto şi Andreea Chiper.
În contextul actual în care Franța deține președinția Consiliului Uniunii Europene, secțiunea „Regard vers l’Europe” („Privire către Europa”) reprezintă elementul central al acestei ediții. De asemenea, se celebrează cooperarea în domeniul cinematografiei prin proiecția a opt coproducţii franco-europene marcante. Periplul cinematografic începe în anii 1960, cu celebrul film „Rocco şi fraţii săi” al marelui regizor Luchino Visconti, trece prin „Breaking the waves”(„Abisul sufletului”) realizat în 1996 de Lars Von Trier, şi ajunge până în anul 2020, cu „Olga” de Elie Grappe. Selecţia include şi cel mai recent exemplu al cooperării cinematografice fructuoase dintre Franța și România, filmul lui Cristian Mungiu, „R.M.N.”, prezentat anul acesta la Cannes. Proiecţiile de la Bucureşti şi Cluj-Napoca vor fi urmate de discuţii cu regizorul şi actorii.
Pentru profesioniştii industriei cinematografice din România interesaţi de dezvoltarea coproducţiilor europene, Festivalul propune un Masterclass cu multi-premiatul producător franco-tunisian Saïd Ben Saïd, dar şi o sesiune de formare de două zile pentru obţinerea granturilor de finanţare MEDIA.
Festivalul Filmului Francez este organizat de Institutul Francez din România – București, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, co-organizat de Alianţa Franceză Braşov, ”Cinefeel” Brăila, Centrul Multifuncţional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” Constanţa, ”Arta by Cityplex” Sfântu Gheorghe, Teatrul Naţional ”Radu Stanca” Sibiu, Universitatea ”Ştefan cel Mare” Suceava, Asociaţia ”K’Arte” Târgu Mureş. Prezentat de Orange. Partener: Groupama.
…Iată argumente suficiente pentru ca iubitorii celei de-a șaptea arte din România să se bucure și anul acesta de multe cadouri cinematografice. Felicitări și mulțumiri organizatorilor!
Horia C. Deliu