Timp de aproape o lună iubitorii spectacolelor lirice din centrul țării au trăit momente de mare satisfacție asistând la o serie de spectacole memorabile prezentate între 28 octombrie și 26 noiembrie 2023 în cadrul celei de-a XX a  ediții a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet de la Brașov. Cu acest minunat prilej au avut loc două Aniversări de marcă: împlinirea a șapte decenii de la înființarea instituției muzicale, dar și rotunjirea  unei cifre simbolice în existența prestigiosului eveniment muzical  organizat neîntrerupt vreme de de 20 de ani cu sprijinul Consiliului și al Primăriei locale. În tot acest interval Festivalul a devenit un reper al calității,  biletele epuizându-se la toate reprezentațiile.

Atât cu prilejul Conferinței de presă care a precedat gongul inaugural, dar și ulterior, după fiecare spectacol am avut ocazia de a interacționa cu conducerea instituției, respectiv cu Marilena Aldea, manager interimar, Dan Antipa, director general-adjunct,  Mihai Irimia, director artistic, de asemenea,  cu reputata regizoare dr. Anda Tabacaru și inspirata scenografă Rodica Garștea. Astfel am aflat  detalii, informații și opinii despre fiecare episod al acestei minunate provocări artistice, devenită de-acum tradițională. Am înțeles că doar cu un efort  organizatoric considerabil  au putut fi aduși o sumedenie de invitați din țară și străinătate, artiști redutabili ce au dat și mai multă strălucire Festivalului.

Să  punctăm la final fiecare moment, începând cu Marea Gala din Deschidere   care i-a reunit pe scena brașoveană pe mezzosoprana Ruxandra Donose, soprana Celia Costea, basul Alin Anca, alături de soliștii Operei Brașov, tenorul Adrian Dumitru și baritonii Adrian Mărcan și Alexandru Chiriac. Au evoluat cu mult aplomb și doi tineri interpreți de operă ce au primit o șansă minunată de afirmare, soprana de numai 16 ani Noemi Onucu și baritonul Mihai Damian – laureați ai Concursului liric de la Cluj Napoca, ”Verum Solitus”. Și-au dat cu brio concursul Orchestra și Corul, conducerea muzicală aparținându-i maestrui Victor Dumănescu. A prezentat cu aplombu-i cunoscut apreciatul moderator TV Marius Constantinescu. Soliștii de balet au fost Melania Condoiu, Iustina Ciobanu, Claudiu Dane, Bogdan Rădăcină. Regia artistică a purtat semnătura maestrei Anda Tabacaru. Scenografia: Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia Alexandru Fotescu. Regia scenă: Marilena Aldea.

Au urmat apoi două reprezentații încununate de succes, anume opereta „Contesa Maritza”, de  Kálmán,  prezentată de un colectiv al Operei Naționale din Timișoara și în Premier (la Brașov) capodopera verdiană  „Simon Bocanegra” a lui Verdi montare oferită de artistiștii Operei Române din Craiova. Să amintim și de superbul Spectacol Coupé de Dans Contemporan  de săptămâna trecută al  Operei Naționale din București, ilustrat cu piese nemuritoare ale celebrului compozitor argentinian Astor Piazzolla (cel care a revoluționat muzica de tango), dar și  cu creații ale lui Goran Bregovici și muzică difuzată de Radiohead.             

La finalul Ediției Aniversare Premiera operei „Nabucco” de Verdi

Finalul Festivalului propune și la Ediția Aniversară (se putea altfel?) o Premieră. Ne referim la monumentala operă în patru acte ”Nabucco”, compusă în anul 1841 de Giuseppe Verdi. Vor fi două reprezentații succesive, în zilele de sâmbătă, 25 noiembrie și duminică, 26 noiembrie 2023, de la ora 18.30 cu distribuții diferite.

Libretul se bazează pe cărți biblice și pe piesa de teatru a lui Auguste Anicet-Bourgeois și Francis Cornu. Sub numele său original, de ”Nabucodonosor”, impresionanta creație a fost pusă în scenă pentru prima dată la ”Scala” din Milano pe 9 martie 1842, ne-a precizat Cecilia Maria Toma, secretar PR al Operei.

Story-ul se referă la situația evreilor, pe măsură ce sunt asaltați, cuceriți și, ulterior, exilați din patria lor de către regele babilonian Nabucco. Evenimentele istorice sunt folosite ca fundal pentru un complot romantic și politic. Cel mai cunoscut moment muzical  este „Corul sclavilor evrei”.

„Am dorit ca această tragedie verdiană să aibă un mare impact vizual, nu doar muzical asupra publicului, pe care am ținut să îl plasez în mijlocul unor evenimente ce aparțin timpului nostru zbuciumat, învolburat, încărcat de conflicte și de neprevăzut. În acest sens, pentru a vizualiza efectul rugăciunii, pe de o parte și dezlănțuirea orgoliului, a dorinței de putere pe cealaltă parte, am inventat două categorii de personaje, existente în Teatrul antic, dar care reprezintă, în fond, confruntarea veșnică dintre malefic și divin: Eumenidele spirite ale binelui, luminii, speranței și Eriniile furiile însoțitoare, încărcate de ambiții fără limite, mărturisește  înainte de Premieră distinsa regizoare Anda Tabacaru, care își va aniversa  35 de ani de carieră. Și o coincidență fericită: în urmă cu 50 de ani tatăl meu, regretatul regizor Dimitrie Tabacaru, monta la Iași același spectacol”!

De unde se vede, adăugăm noi, că transmiterea genelor talentului de la o generație la alta se confirmă.

Distribuția  din 25 noiembrie 2023 este următoarea: Nabucco – Șerban Vasile (invitat); Abigaille – Madeleine Pascu (invitată); Fenena – Carmen Topciu; Ismaele – Adrian Dumitru; Zaccaria – Dan Popescu; Marele Preot – Marian Rește; Abdallo – Cristian Dicu; Anna – Maria Catrina.

Distribuția  din 26 noiembrie 2023: Nabucco – Ionuț Pascu (invitat); Abigaille – Nadia Cerchez (invitată); Fenena – Asineta Răducan; Ismaele – Liviu Iftene; Zaccaria – Alin Anca; Marele Preot – Ștefan Schuller; Abdallo – Róbert Kerezsi; Anna – Nicoleta Chirilă.

Își dau concursul Orchestra, Corul și Baletul Operei Brașov.  Conducerea muzicală  va fi asigurată de maestrul italian David Crescenzi (invitat). Decorul, light-design-ul și proiecțiile video poartă semnătura cunoscutului arhitect Cătălin I. Arbore (invitat). Costumele sunt create de Rodica Garștea. Dirijor cor: Dragoș Cohal. Coregrafia: Nermina Damian (invitată). Asistent coregrafie: Cristina Rotundu. Asistent regie: Valentina Mărgăraș. Pregătirea muzicală: Sena Ducariu, Simona Patriche, Ovidiu Mezei. Sufleur: Aida Dragomir. Regie scenă: Marilena Aldea, Dan Antipa, Cristina Roșu. Spectacolul durează trei ore și are o pauză.

Parteneri și sponsori: DESIGN FOR YOUR BUSINESS, OPTIMAL SOCIAL MEDIA, A2MEDIA, DOMENIILE MITROI, LIBRIS.RO, EDITURA CREATOR, BOOKCITY, LE SOMMELIER DEPOT BRAȘOV, Restaurante ROATA NOROCULUI, PRATO și CASA BRASOVEANA, Cofetăria HERR STRUDEL.

…Dragi prieteni, iubitori statornici ai artei, v-ați putut bucura, așadar, și anul acesta de  o ofertă generoasă a Operei brașovene constând din spectacole tot unul și unul. Le-ați meritat cu prisosință, fiindcă onorați în număr mare fiecare invitație, cuvântul de ordine fiind SOLD OUT.

Felicitări tuturor!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail