Iubitorilor spectacolelor de ţinută le dăm din nou veşti bune. Mâine-seară la ora 18,30 se deschide la Braşov cea de-a IX-a ediţie a Festivalului de Operă, Operetă şi Balet, manifestare de prestigiu ce se va întinde pe durata a cinci săptămâni. Mai precis, din 22 octombrie  până pe 27 noiembrie 2011, în fiecare sâmbătă urmând a fi o sărbătoare a muzicii de calitate, eleganţei şi graţiei.

Gala de deschidere

Ca de fiecare dată, aşa cum l-a gândit părintele său, maestrul Cristian Mihăilescu, festivalul se deschide cu o Gală, la care sunt invitaţi artisti de  prima mărime ai instituţiei gazdă: solişti, balerini, corul şi orchestra dirijată de Traian Ichim.

Invitată de onoare este celebra soprană franceză de origine română, Leontina Văduva, fiica inegalabiliei noastre „Ciocârlii”, cum este alintată Doamna cântului popular – Maria Ciobanu. De remarcat faptul că Leontina Văduva revine după o absenţă de peste două decenii la Braşov, acolo unde a debutat în 1986 şi a cântat doi ani, după care a plecat peste hotare, spre a cunoaşte o binemeritată glorie internaţională.

Alături de distinsa soprană va evolua tenorul Nagy Robert, care a evoluat, de asemenea, pe marile scene internaţionale.

Spectatorii se vor putea delecta cu arii celebre din „Traviata”, „Rigoletto”, „Nunta lui Figaro”, „Don Carlos” şi multe altele, interpretate de Cristina Radu, Gabriela Hazarian, Anda Pop,  Asineta Raducan, Adrian Mărcan (abia întors dintr-un turneu în Japonia) şi Valentin Marele.

Spectacole de ţinută

Vor urma două alte spectacole extraordinare, de mare ţinută artistică, după cum ne-a precizat P.R.-ul cunoscutei instituţii de cultură braşoveană, colabora­toarea noastră permanentă, sufletista d-nă prof. Cornelia Petre.

Astfel, sâmbătă, 29 octombrie a.c. va fi un regal cu opera „Rigoletto“, de Giuseppe Verdi, avându-i ca invitaţi pe îndrăgiţii solişti Marius Manea, de la Opera Naţională din Bucureşti şi pe Fülop Marton, de la Opera Maghiară din Cluj. Le vor fi parteneri Nicoleta Chirilă, Asineta Răducan, Cristina Roşu, Simona Mărcan,  Adrian Mărcan, Dan Popescu, Valentin Marele. Conducerea muzicală îi aparţine dirijorului italianul David Crescenzi, direcţia de scenă fiind semnată de redutabila regizoare Carmen Dobrescu, o maestră a genului.

Numeroşilor melomani de etnie maghiară (şi  un numai lor) din Braşov şi Covasna „li se pregăteşte ceva”. Dar ceva frumos: sâmbătă, pe 29 octombrie va fi Seara de operetă maghiară, când vor evolua cei mai cunoscuţi artişti ai Operei Maghiare din Cluj.

Un final în forţă, cu două premiere

Click pentru a mări

Finalul va fi, ca de obicei, în forţă. Dacă de regulă festivalul se încheia cu o premieră, de data aceasta sunt anunţate două. Prima dintre ele în 12 noiembrie, cu baletul „Carmen“, pe muzica lui Georges Bizet, adaptată de Roman Scedrin – soţul celebrei balerine Maia Pliseţkaia. Coregrafia spec­tacolului îi aparţine lui Dorin Coşeiu, prim-balerin al Operei din Braşov, care a colaborat cu câţiva artişti de seamă din lumea dansului.

Şi, în sfârşit, mult-aşteptata premieră cu opereta „Liliacul”, de Johann Strauss. Sunt anunţate două reprezentaţii în zilele de 26 şi 27 noiembrie, întrucât cererea de bilete este impresionantă. Acest titlu a fost anunţat încă din stagiunea trecută şi  este aşteptat cu nerăbdare, deoarece reprezintă un spectacol ce face mereu săli arhipline.

Biletele pentru Festivalul de Operă, Operetă şi Balet se găsesc la sediul Operei din Braşov, strada Bisericii Române, nr. 51, telefon 0268/419.380.

Dragi covăsneni, asemenea spectacole nu pot fi vizionate oricând şi oriunde, aşa încât este momentul unui festin cultural. Nu vi-l refuzaţi, spre a mai estompa din neplăcerile cotidiene.

Vă dorim vizionare plăcută!

Horia C. Deliu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail