Roata stelelor 1

Iată-ne la cea de-a –X-a ediţie a  festivalui ,,Roata Stelelor”  care a ajuns să fie o emblemă  a vieţii culturale din Tulgheş.

 Prima ediție care a avut loc în anul 2005 a fost primul proiect al Asociației  Pro Tulghes fondată de dl. Juravle Vasile.

Cu redactarea primelor  proiecte s-a ocupat  d-na Otilia Bârsan după care, începând cu anul 2009, proiectul şi toate cele care privesc  activităţile  culturale coordonate de Căminul Cultural Tulgheş au fost preluate de referentul cultural Lăcrămioara Pop, şi cam tot din aceeaşi perioadă la conducerea Asociației PRO TULGHEŞ a venit Dl. Dimen Csaba Francisc. Aşadar, pentru  ediţia din 2009, fiind foarte atent monitorizată de D-na Otilia Bârsan care, mi-a devenit în timp nu doar un mentor dar şi un adevărat prieten, am lucrat împreună urmând ca din anul 2010  să mă descurc cu redactarea de proiecte de una singură, dar partea tehnică şi logistică a rămas  în competenţa D-lui Dimen Csaba, Preşedinte al ONG PRO TULGHEŞ.

Cu sprijin financiar de Consiliul Județean Harghita şi  contribuția Asociației PRO TULGHEŞ am organizat 9 ediţii ale acestui festival.  În timp, sumele au fost uneori mai mari, alteori mai mici.

În acest an, sposorul  principal  a fost  ADI Călimani- Giurgeu, iar noi sperăm să fie începutul unei noi şi foarte bune colaborări.

  Trebuie să menţionăm că de-a lungul anilor am avut şi avem, în continuare, mulţi colaboratori dintre care vom enumera: Primaria  și  Consiliul Local Tulghes, Şcoala Gimnazială Tulgheş, cu   majoritatea cadrelor didactice,  Spitalul de Psihiatrie, CRRN, Biblioteca Comunală Tulgheş, Ansamblul Artistic de Amatori ,,Plaiuri Tulgheşene”, Fomaţia de dansuri tradiţionale maghiare „Tölgyesi Gyopár Néptánccsoport”, meşteri populari, Clubul Pensionarilor, mulţi voluntari  şi, de curând, proaspăt înfiinţata trupă de dansuri etno-folclor ,,Junii Tulgheşului”.

Practic, aproape toată comunitatea  este alături de noi  şi abia aşteaptă  să participe la acest festival a cărui  scenă a ajuns să fie, pentru mulţi dintre copiii Tulgheşului, o adevărată rampă de lansare.

Iată cum,  împărţind munca  pe segmente, lucrând în mod voluntar,  dar fiecare cu simţ de răspundere la partea lui, am reuşit ca sub umbrela ONG PRO TULGHEŞ să realizăm o sumedenie de proiecte care au atras fonduri şi au creat o mulţime de posibilităţi pentru oamenii din Tulgheş indiferent că au fost copii, tineri sau bătrâni şi, indiferent de limba pe care o vorbim.  Evenimentele organizate sunt pentru toţi, şi  toţi  sunt cooptaţi în toate evenimentele din localitate.

Revenind la festivalul de dans ,,ROATA STELELOR”  trebuie menţionat că titlul acestui eveniment este sinonim cu numele unuia dintre jocurile care alcătuiesc suita tradiţională din Tulgheş – ,, Roata Stelelor” –  suită în care sunt adunate un număr de 13 jocuri din Tulgheş.

În decursul anilor, datorită şi  acestui festival,  numărul artiştilor amatori din localitatea noastră a ajuns să fie de aproximativ  100, care sunt și membri  în cele trei formaţii artistice  de pe raza comunei noastre: Ansamblul Artistic de Amatori ,,Plaiuri Tulgheșene” –înfiinţat în anul 2008,  coordonator Lăcrămioara Pop; Formaţia de dansuri maghiare ,, Tölgyesi Gyopár Néptánccsoport” înfiinţată  în anul 2014,  coordonator Robert Boldizsar; Formaţia de dansuri  etno–folclor  ,,Junii Tulgheşului” care s-a înfiinţat în anul 2015,  coordonator Ovidiu Moldovan.

Trebuie spus că Festivalul de ,,Dans  Roata Stelelor “ şi-a propus şi, în mare parte a şi reuşit,  să  promoveze autenticul etnomuzicologic  şi  folcloric  în esenţa lui, bazându-se pe tradiţia din moşi  strămoşi.

Participanţilor  la acest festival   li s-a atras atenţia, de fiecare dată, să vină cu repertoriu autentic şi costumele naţionale din zona pe care o reprezintă.

La ediţia a X-a au participat un număr de 12 formaţii din patru judeţe: ,,Topliţeana”-Centrul Cultural Topliţa, jud.Harghita; ,,Mugurii Sărmaşului” Sărmaş,      jud.Harghita; ,,Florile Tarcăului” Tarcău, jud.Neamţ; ,,Poiana Zânelor” Borsec,              jud. Harghita; ,,Flori de Cireş” Hodora-Cotnari,  jud.  Iaşi; „Sirülő  Néptánccsoport Remete”, jud.Harghita; ,,La Porţile  Neamului” Palanca, jud.  Bacău; ,,Plaiuri Nemţene” Piatra Neamţ, jud. Neamţ; ,,Floricica”- Liceul Tehnologic  Corbu,   jud. Harghita; ,,Junii Tulgheşului”- Şc.Gimnazială Tulgheş; ,,Tölgyesi Gyopár Néptánccsoport”  Tulgheş; Ansamblul Artistic de Amatori  ,,Plaiuri  Tulgheşene”- Cămin Cultural Tulgheş.

     Această a X-a  ediţie pe care am  realizat-o  în cadrul Zilelor Tulgheşului,  în acest an,  a fost cea mai reuşită ediţie.

Am pornit cu parada  portului naţional de la Şcoala Gimnazială Tulgheş, escortaţi ca de fiecare dată de călăreţii purtători de drapel. Erau la terenul de sport, unde s-a ţinut evenimentul, în jur de 1000 de oameni care ne aşteptau. Sunetul a fost foarte bun şi organizarea a fost în aşa fel încât vizibilitatea a fost excelentă  şi pentru cei care s-au aşezat la mese şi, nici când a venit ploaia, lumea nu a fost nevoită să plece. Oricum, spectacolul a fost captivant;  mulţi au stat chiar lângă scenă în ploaie, lucru pentru care… ne ridicăm pălăria!

    Mulţumiri tuturor celor care au pus umărul  :

 A.D.I.  Călimani -Giurgeu – sponsorul principal al acestei ediţii,  Asoc. Pro Tulgheş, Primăria Tulgheş, Consiliul  Local Tulgheş,  Şcoala Gimnazială Tulgheş,  Clubul Pensionarilor Tulgheş,  membrilor Ansamblul Artistic de Amatori ,,Plaiuri Tulgheşene” şi  tuturor  voluntarilor   din comuna Tulgheş.

Mulţumim de asemenea, celor care s-au gândit să înfiinţeze această Asociaţie ,,PRO TULGHEŞ”, fără de care  aceste multe activităţi nu s-ar fi putut realiza  deoarece nu ar fi existat cadrul legal pentru accesarea fondurilor.

Să ne ajute Dumnezeu să reuşim şi în anii viitori,  alte ediţii şi mai reuşite !

                   

Referent Cultural, Lăcrămioara Pop

. .   

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail