În organizarea Fundaţiei „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, în perioada 10 -16 decembrie a.c. vor avea loc manifestările cuprinse în  cadrul celei de  a XXII-a ediţii a Festivalului  de colinde şi obiceiuri de iarnă  „Crăciunul la români”.

Preşedinta fundaţiei, doamna Maria Peligrad, ne-a spus că prin organizarea acestui eveniment de suflet, în pragul sărbătorilor de iarnă, membrii Fundaţiei „Mihai Viteazul”  îşi  propun să creeze o legătură spirituală înalţătoare între toţi participanţii, invitaţi şi spectatori, o atmosferă de bucurie specifică marii sărbători a creştinătăţii care este Naşterea Domnului nostru Isus Hristos.

Potrivit acesteia, printre obiectivele Fundaţiei „Mihai Viteazul” se numără promovarea tradiţiilor cultural-artistice şi religioase româneşti, promovarea specificului naţional, a artiştilor populari cu bogăţia repertoriului, varietatea costumelor populare din judeţ dar şi din zone cu tradiţii folclorice bogate din ţară, precum şi din comunităţile de români care trăiesc în afara graniţelor României.

Maria Peligrad a declarat că festivalul din acest an cuprinde o suită de concerte de colinde susţinute de preşcolari şi elevi din ciclul primar şi gimnazial, concerte care se vor desfăşura cu sprijinul parohiilor ortodoxe. Astfel,  în perioada 10-13 decembrie, de la ora 16, vor avea loc  concerte în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Acestea vor continua vineri, 14 decembrie, ora 19, la biserica veche cu hramul Sf. Gheorghe (din deal)  unde vor concerta  formaţiile şi ansamblurile din ţară şi din afara graniţelor, invitate la Festivalul  de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”. Doamna Maria Peligrad a precizat că pe parcursul tuturor zilelor în care vor avea loc concertele de colinde, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti va fi deschisă expoziţia intitulată „Măşti tradiţionale folosite în timpul sărbătorilor de iarnă”, aceasta urmând să aibă vernisajul luni, 10 decembrie, la  ora 17.00.

Programul din data de 15 decembrie, sâmbătă, va debuta la ora  10.30  cu prezentarea invitaţilor  şi cu  un scurt concert de colinde, în Catedrala Ortodoxă.

Acesta va continua cu parada tradiţiilor şi a costumelor populare, de la ora 11.00, urmată de deschiderea festivă ce va avea loc în Piaţa „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe. Începând cu ora 12.00, grupurile de participanţi vor „bate” la  uşile  unor instituţii si societăţi comerciale din oraş pentru a cânta colinde şi a spune urări de sărbători, celor ce îi vor întâmpina. După-amiază, începând cu  ora 15.00, toţi iubitorii obiceiurilor de iarnă sunt aşteptaţi să ia parte la  spectacolul  de gală ce va avea loc  la noua sală a sporturilor din  cartierul Simeria.

Duminică, 16 decembrie,  vor avea loc concerte de colinde la parohiile ortodoxe din Covasna, Baraolt, Întorsura Buzăului, precum şi un spectacol ce este organizat la Casa de Cultură din Târgu Secuiesc, de la ora 14.00.

Preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul”, doamna Maria Peligrad, a declarat că ansamblurile şi formaţiile de colindatori provin  din toate zonele judeţului Covasna, din judeţele Alba şi  Harghita precum şi din Cahul, Republica Moldova. Aceasta a menţionat faptul că încă mai aşteaptă confirmări de participare din partea a două formaţii de colindători din Serbia şi din Bulgaria.

„Să colindăm împreună cu invitaţii nostri, ai tuturor, astfel ca Sărbătorile Crăciunului să ne aducă bucurii în suflet şi în casă, să ne facă mai buni şi mai darnici” a încheiat  Maria Peligrad.

Cea de a XXII-a ediţie a Festivalului  de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români” beneficiază de sprijinul financiar oferit de Consiliul Judeţean Covasna şi de Consiliul local Sfântu Gheorghe.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail