Începând de astăzi şi până duminică se desfăşoară manifestările organizate de Fundaţia „Mihai Viteazul”, în cadrul celei de a XXI-a ediţii a Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”.

„Această manifestare are şi  scopul de a promova tradiţiile cultural – artistice şi religioase româneşti, specificul naţional, artiştii populari, bogaţia repertoriului, varietatea costumelor populare din judeţ dar şi din zone cu tradiţii folclorice bogate din ţară şi din comunităţile de români  care trăiesc în afara graniţelor ţării”, ne-a spus  Maria Peligrad, preşedinta Fundaţiei „Mihai Viteazul” Sfântu Gheorghe.

În prezentarea festivalului, în acest an organizatorii au adus o noutate. Astfel, prin grija şi bunăvoinţa d-lui Ioan Lăcătuşu, care a descoperit recent în arhive un afiş al  „Serbării datinilor strămoşeşti din 20 decembrie 1939”, organizatorii au realizat un afiş al Festivalului 2011care face legătura între înaintaşii nostri pe aceste meleaguri şi noi, cei de acum.

„Noi, organizatorii, am putut privi un afiş din 1939 şi am creat altul asemănător. Fără să avem cunoştinţă de existenţa acestuia, de la prima ediţie a Festivalului de colinde, din 1991, Fundaţia Mihai Viteazul a folosit aceleaşi elemente componente pentru o astfel de manifestare cultural – religioasă, care a urmărit şi atunci, ca şi acum, păstrarea şi promovarea tradiţiilor populare româneşti, care a stabilit legături între aceleaşi instituţii, precum şi  întâlnirea din Piaţa oraşului. Apreciez că spiritul creştin al românului, care a stat la baza Festivalului de colinde, a făcut ca atunci, în Decembrie 1991, să fie doar o continuitate a slăvirii Naşterii lui Iisus Cristos , fără nici o întrerupere, aici în Sfântu Gheorghe” , a precizat  Maria Peligrad.

 

Arc peste timp. (Click pentru a mări)

Timp de trei zile, în perioada 5-8 decembrie, grupuri de colindători formate din preşcolari de la Grădiniţele „Albă ca zăpada”, „Pinochio”, „Napsugar”  şi „Csipike”, dar şi elevi de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi de la Şcoala Generală  „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe vor susţine concerte de colinde în Catedrala ortodoxă din oraş şi  în bisericile din judeţ.

Vineri, 8 decembrie, ansamblul  „Colinda” din satul Măţău, jud. Argeş, va susţine un concert de colinde la  Catedrala Ortodoxă. Ziua de sâmbătă va fi una plină de  manifestări de suflet care vor începe la ora 10.00, cu un Te Deum, la Catedrală . De la ora 11.00, în Piaţa Mihai Viteazul, spectatorii au posibilitatea să-şi bucure  privirea la  „Parada portului popular”, dar mai ales  sufletul ascultând colinde şi urări strămoşeşti. Începând cu ora 12.00, grupurile de colindători vor merge cu uratul şi colindatul la diferite instituţii şi societăţi comerciale din oraş.

Ziua de sâmbătă va fi încununată de Concertul de Gală ce va avea loc la Casa de Cultură din Sfântu Gheorghe, de la ora 15.00. Pe scenă vor urca grupuri şi formaţii artistice din Întorsura Buzăului, Sita Buzăului, Zăbala, Păpăuţi, Băcel, Araci, Vâlcele, de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Grupul Şcolar „Constantin Brâncuşi” şi Corul de copii al Catedralei ortodoxe.

De asemenea vom avea colindători şi  din jud. Argeş, Alba şi Neamţ  precum şi Grupul folcloric al Asociaţiei pentru cultură a Vlahilor Românilor din nord – estul Serbiei, de la care se aşteaptă confirmarea de participare.

În ultima zi a Festivalului „Crăciunul la români”, începând cu ora 11.00, colindele se vor auzi în Parohiile ortodoxe din Târgu Secuiesc, Covasna, Chichiş. Duminică, de la ora 14.00, la Casa de Cultură din Breţcu va fi organizat un spectacol de gală unde vor fi prezentate colinde şi obiceuri de iarnă ale românilor. La spectacolul de la Breţcu vor participa preşcolari de la Grădiniţele din com. Breţcu,  elevii Şcolii Generale „Comenius” din  Breţcu, ai Şcolii Generale „Turoczi Mozses” din Târgu  Secuiesc, Grupul vocal din  satul Mărtănuş, Ansamblul „Ciobanaşul”  din Covasna, Ansamblul de tradiţii populare din Vâlcele şi Araci, Grupul folcloric din Zăbala şi Ansamblul folcloric din localitatea Tupilaţi, judeţul Neamţ.

„Şi la acest sfârşit de  an, care aduce mereu în casele şi sufletul creştinilor bucuria Naşterii Domnului nostru Iisus Cristos, dorim să creăm o atmosferă spirituală înălţătoare între toţi participanţii, invitaţi, gazde, spectatori. Să ne bucurăm, din nou, de glasul colindătorilor şi de jocul căiuţilor, al urşilor sau al  căpriţei”, a mai spus Maria Peligrad care speră că tot mai mulţi români, şi nu numai, vor veni să se bucure, alături de colindători, de magia sărbătorilor care se apropie.

Pentru realizarea Festivalului de colinde şi obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”, Fundaţia Mihai Viteazul a beneficiat de cofinanţări din partea Consiliului judeţean Covasna şi a Consiliului Local Sfântu Gheorghe, precum şi de sprijinul financiar venit din partea unor sponsori.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail