Formații corale din județ, dar și din Argeș, Neamț, Harghita, Bacău și Brăila au participat sâmbătă la Festivalul coral ”George Sbârcea” organizat la Sfântu Gheorghe de către Fundația ”Mihai Viteazul”.

. . Președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad a amintit că ediția de anul acesta a fost îmbogățită cu încă o componentă constând în ateliere corale dedicate elevilor din ciclul primar și preșcolarilor din județ, ateliere ce s-au derulat cu câteva săptămâni în urmă.

”În acest an, ne-am adresat direct preșcolarilor și școlarilor din județ, din dorința de a –i apropia și mai mult de muzică. Am creat ateliere corale conduse de domnul profesor cu gradul didactic I, Alexandru Popovici. Copiii au fost veseli, receptivi, creativi, propunând mici teme pe care domnul Popovici le-a transpus în muzică și au cântat apoi împreună ceea ce au realizat. Interacțiunea s-a manifestat, de asemenea, și prin cântec și joc sau prin desen.” – a spus președinta Fundației.

Sâmbătă, festivalul a continuat cu celelalte două componente, deja cunoscute de la edițiile anterioare: o întâlnire cu caracter științific (ce a cuprins o masă rotundă, dezbateri, momente muzicale şi lansări de cărţi) și spectacolul – concurs adresat formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale, spectacol urmat de recitalul formației câștigătoare a trofeului ”George Sbârcea” acordat în anul anterior.

”Ediția actuală a acestui program cultural s-a desfășurat cu binecuvântarea Preasfinției sale, Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei. Festivalul, așa cum am mai amintit, și-a propus să revigoreze și promoveze mișcarea corală județeană și să afirme această parte a muzicii în valorile corale naționale.” – a spus președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Masa rotundă, a cărei temă s-a axat, anul acesta, pe prezentarea experiențelor și realizărilor asociațiilor culturale în promovarea culturii românești din sud – estul Transilvaniei, s-a desfășurat începând cu ora 10.00, la Centrul Ecleziastic de Documentare ”Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe” și a fost moderată de președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad și de domnul dr. Ioan Lăcătușu.

”Prin această componentă, ne-am propus să aducem în prim –plan, prin invitații noștri, bogăția neamului nostru, bogăția sufletului românesc și să pună cultura românească pe un piedestal măreț ce merită cercetat, cunoscut, respectat.” – a declarat președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

În cadrul aceastei secțiuni, lector univ. dr. Nicolae Bucur, de la Universitatea Sapientia, Miercurea – Ciuc- a susținut prezentarea intitulată „Reîntâlnirea cu George Sbârcea”; înv. Maria Bularca, vicepreședintă a Fundației „Mihai Viteazul” a vorbit despre păstrarea și promovarea tradițiilor și obiceiurilor românești alături de tânăra generație. A fost prezentată, apoi, activitatea Asociației Culturale ”Dobreanu” și modul de  promovare a patrimoniului cultural local sau identității locale; dar și activitatea „Asociației Cultural – Creștine ”Justinian Teculescu” din Covasna; prof. Corina Bărăgan – de la Despărțământul „ASTRA – Buzăul Ardelean” a susținut prezentarea „Buzăul Ardelean” – factor activ în răspândirea și conservarea culturii române și a limbii române în zonă”; părintele Sebastian Pârvu, de la Liga Cultural Creștină „Andrei Șaguna”  a susținut prezentarea intitulată „Continuitate și creativitate în promovarea proiectelor culturale”, iar dr. Ioan Lăcătușu, de la Centrul European de Studii Harghita-Covasna din Sfântu Gheorghe a vorbit despre „Noi apariții editoriale privind etnografia românească în sud – estul Transilvaniei”.

S-a vorbit apoi despre noi apariții editoriale, precum volumul „Profesioniștii noștri 19 – Doinița – Ana Dobrean, profesor, etnograf, la 65 de ani ” – realizat de Centrul European de Studii Covasna – Harghita, și revista  „ASTRA – Buzăul ardelean” –semnată de prof. Corina Bărăgan – Vama Buzăului, din județul Brașov, după care a urmat programul artistic compus din cântece patriotice, intitulat ”Întâlnire cu muzica”, susținut de Corul de copii ”Anemone” din comuna covăsneană Dobârlău, cor coordonat de către părintele Gheorghe Iuga.

La sala de conferințe a Colegiului Național ”Szekely Miko” din municipiu s-a derulat apoi cea de-a treia componentă a festivalului ”George Sbârcea”  – spectacolul –  concurs adresat formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale, prezentat și anul acesta de Iulia și Tudor, doi elevi de clasa a II-a de la Școala Gimnazială ”Ady Endre” din municipiu.

În deschiderea acestui spectacol, copii participanți la atelierele corale derulate în cadrul festivalului, respectiv copii de la Grădinița cu Program Prelungit ”Csipike”, coordonați de ed. Săndica Borchină; de la Școala Gimnazială ”Ady Endre” , clasa a II-a, coordonați de înv. Maria Bularca și de la Liceul de Arte ”Plugor Sandor”, clasa a IV-a, coordonați de înv. Salamon Marta, au prezentat un program muzical, acompaniaí la chitară de prof Alexandru Popovici.

Competiția, derulată anul acesta pe trei secțiuni: 1. coruri pe voci egale sau două, trei voci, adresată copiilor cu vârsta între 7 și 14 ani, 2- coruri mixte, coruri pe patru voci și 3. coruri bărbătești pe o voce- a reunit nouă formații din județ și din afara județ.

Astfel, la prima secțiune au participat: corul ”Andantino”- format din copii din clasa a IV-a, de la Liceul de Arte ”Plugor Sandor” din municipiu, coordonați de înv. Salamon Marta și dirijor prof. Mihaly Imola; corul ”Carmen Argessi” – de la Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Argeș, Pitești, județul Argeș, coordonat de Cornelia Ionescu; corul de copii ”Anemone” – format din copii din comuna covăsneană Dobârlău, coordonat de părintele Gheorghe Iuga; corul ”Florile Tarcăului” – de la Școala Gimnazială ”Iulia Hălăucescu”, comuna Tarcău, județul Neamț, coordonat de Ștefan Marc, corul ”Plaiuri tulgheșene”- din cadrul ansamblului artistic de amatori ”Plaiuri tulgheșene” al Căminului Cultural Tulgheș, județul Harghita, coordonator Lăcrămioara Pop.

La cea de-a doua secțiune- dedicată corurilor mixte, pe patru voci, au participat trei coruri: corul ”Pr. Ion Ionescu”- de la Casa de Cultură ”Pr. Ion Ionescu”, din Topoloveni, județul Argeș – dirijor pr. profesor Ion Isăroiu; corul ”Magnificat” – al Liceului Teologic ”Fericitul Ieremia”, din Onești, județul Bacău – dirijor Aristică Vaida și corul bărbătesc ”Armonia”, pe patru voci – de la Casa de Cultură Brăila, județul Brăila – dirijor pr. profesor Ioan Păvăloiu; iar la cea de-a treia secțiune – coruri bărbătești pe o voce – au participat două coruri din județ: ”Pădurenii” – de la Căminul Cultural Barcani – coordonat de educator Cristina – Orania Deteșan și corul ”Voievozii Munților” – al Asociației ”Voievozii Munților” – din comuna Vâlcele – coordonator pr. Vasile Tămaș.

Repertoriul prezentat în cadrul spectacolului – concurs a fost compus din piese de muzică corală românească, sau piese de folclor românesc.

Din juriul prezidat de către cercetător dr. Constantin Secară, muzicolog, au făcut parte mai mulți membri: domnul profesor Nicolae Sebeșan, din Brașov, compozitor, poet, prozator și dirijor de multiple coruri (…) – cel care, timp de 18 ani a dirijat corul din Sita Buzăului, până în 1990, făcând naveta din Brașov spre Sita Buzăului; domnul profesor cu gradul didactic I, Popovici Alexandru, preotul Iustin Gârleanu – suplinitor pe catedra de muzică a seminarului teologic din Brașov și membru al corului ”Concentus”, vicepreședintele Fundației – înv. Maria Bularca, învățător, inginer Stela Buda, doamna Maria Panaiotu, dar și educatoarea Săndica Borchină, absolventă a Școlii Populare de Arte, secția canto și inspectorul școlar din cadrul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, ed. Nica Florica.

Trofeul a ajuns la Pitești

După deliberări prelungite, juriul a stabilit clasamentul concurenților. Astfel, la secțiunea I – coruri pe voci egale – mențiunea a fost obținută de corul de copii ”Anemone” – format din copii din comuna covăsneană Dobârlău, coordonat de părintele Gheorghe Iuga;  premiul III a fost obținut de corul ”Florile Tarcăului” – de la Școala Gimnazială ”Iulia Hălăucescu”, comuna Tarcău, județul Neamț, coordonat de Ștefan Marc; premiul II a fost obținut de corul ”Plaiuri tulgheșene” – din cadrul ansamblului artistic de amatori ”Plaiuri tulgheșene” al Căminului Cultural Tulgheș, județul Harghita, coordonator Lăcrămioara Pop; iar premiul I a fost acordat corului ”Andantino”- format din copii din clasa a IV-a, de la Liceul de Arte ”Plugor Sandor” din municipiu, coordonați de înv. Salamon Marta și dirijor prof. Mihaly Imola.

La secțiunea a II-a, dedicată corurilor mixte, pe patru voci, premiul al III-lea a fost obținut de corul bărbătesc ”Armonia”, pe patru voci – de la Casa de Cultură Brăila, județul Brăila – dirijor pr. profesor Ioan Păvăloiu, premiul al II-lea, de către : corul ”Pr. Ion Ionescu”- de la Casa de Cultură ”Pr. Ion Ionescu”, din Topoloveni, județul Argeș – dirijor pr. profesor Ion Isăroiu; iar premiul I, de către corul ”Magnificat” – al Liceului Teologic ”Fericitul Ieremia”, din Onești, județul Bacău – dirijor Aristică Vaida.

La cea de-a treia secțiune, premiul al doilea a fost obținut de către corul ”Voievozii Munților” – al Asociației ”Voievozii Munților” – din comuna Vâlcele – coordonator pr. Vasile Tămaș, iar premiul I, de către corul ”Pădurenii” – de la Căminul Cultural Barcani – coordonat de educator Cristina – Orania Deteșan.

Anul acesta, trofeul ”George Sbârcea” a ajuns la Pitești, fiind obținut de către corul ”Carmen Argessi” – de la Centrul Județean pentru conservarea și promovarea culturii tradiționale Argeș, Pitești, județul Argeș, coordonat de Cornelia Ionescu.

Festivalul a fost încheiat printr-un recital al corului”Arhanghelii” al Casei de Cultură a municipiului Toplița, din județul Harghita, coordonat de dirijorul Alin Gheorghe Negrea, cor ce a obținut anul trecut trofeul ”George Sbârcea”.

A urmat apoi un recital la care a participat sala întreagă, dar și un recital ad hoc, prezentat de corul bărbătesc ”Armonia”, pe patru voci – de la Casa de Cultură Brăila, județul Brăila – dirijor pr. profesor Ioan Păvăloiu.

La finalul evenimentului, președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad ne-a spus că deși ediția a V-a a festivalului a fost o ediție a cărei realizare a fost mai dificilă din punct de vedere organizatoric, speră că a adus bucurie în sufletele celor prezenți:

”Am fost mereu conștienți că muzica, în general, și mișcarea corală românească, folclorul românesc pot trezi sentimente frumoase, fiind un miracol care poate uni, împleti și înălța sufletele celor care ascultă. Prezența membrilor corurilor, interacțiunea umană, culturală, ne face mai bogați spiritual, mai buni, mai darnici. Nu știm cât de bine am realizat ceea ce ne-am propus, dar știm că vom continua, învățând din fiecare ediție câte ceva pentru următoarea, lărgind grupul de invitați și spectatori (…).” – a spus prof. ing. Maria Peligrad.

Organizatorii transmit mulțumiri

Conducerea Fundației „Mihai Viteazul” a transmis mulțumiri tuturor susținătorilor ediției actuale a festivalului:

”Îi felicităm pe toți concurenții, le mulțumim că s-au ostenit să aducă muzica și cântecul românesc până aici, dar mulțumim și spectatorilor, care alături de invitați au contribuit la reușita acestui festival, la trăiri emoționante, fără egal. Mulțumim juriului, fiecărui membru în parte! Mulțumim partenerilor: Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuși>>, Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>! Mulțumim Colegiului <<Szekely Miko>> pentru sală, mulțumim colaboratorilor: Centrul Ecleziastic și de Documentare Mitropolit <<Nicolae Colan>>, Liga Cultural Creștină <<Andrei Șaguna>>, Catedrala Ortodoxă, Cercul Militar, Școala Gimnazială <<Ady Endre>> și Liceul de Arte <<Plugor Sandor>>! Mulțumim tuturor partenerilor media! Mulțumim Consiliului Local Sfântu Gheorghe, pentru cofinanțare! Mulțumim sponsorilor: SC Tricomserv SA, SC Sibaro SRL, SC Bertis SRL, SC Delaco și persoanelor fizice!”- a spus președinta Fundației ”Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

***

Festivalul coral „George Sbârcea” a fost inițiat în anul 2012, purtând numele lui George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”. Născut pe 23 martie 1914, la Topliţa – decedat pe 27 iulie 2005, la Bucureşti, George Sbârcea a fost unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice.

Fundația ”Mihai Viteazul” a fost înființată în urmă cu peste două decenii. Printre evenimentele pe care le-a organizat de-a lungul timpului se numără: Festivalul Tinere Talente, ”Sfatul seniorilor”, festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă ”Crăciunul la români” și nu numai.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail