Am îndrăznit să sperăm într-un spectacol de excepție, dar toate corurile ne-au dăruit un regal coral”-  Președinta Fundației Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad

Sâmbătă s-a desfășurat  cea de-a treia ediție a festivalului – concurs „George Sbârcea”, organizat de Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe.

Această ediție a fost dedicată împlinirii a 100 de ani de la nașterea scriitorului, muzicologului, compozitorului şi criticului muzical George Sbârcea, cunoscut şi sub pseudonimul Claude Romano. Programul a fost foarte bogat, cuprinzând, în afara concursului propriu – zis și a spectacolelor muzicale, o componentă științifică, la care a luat parte un public larg.

Masă rotundă

Festivalul a fost deschis sâmbătă dimineață, la Sala Albastră a Bibliotecii Județene ”Bod Peter” – printr-o masă rotundă cu tema Cercetări etnomuzicologice în sud -estul Transilvaniei, la care au luat cuvântul specialiști în domeniu, personalități din județ și din afara județului. În cadrul mesei rotunde, ce a fost moderată de domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog,  au fost abordate mai multe subiecte. Astfel, domnul lector univ. dr. Nicolae Bucur, de la Universitatea Sapientia din Miercurea-Ciuc,  a prezentat o incursiune în evocările lui George Sbârcea; domnul dr. Ioan Lăcătuşu,  de la Centrul European de Studii Covasna – Harghita, Sfântu Gheorghe a vorbit despre Cercetători ai folclorului muzical din sud-estul Transilvaniei, originari din judeţele Covasna şi Harghita; domnul lect. univ. dr. Nicolae Bucur a vorbit despre George Sbârcea şi îndeletnicirea sa specială – folclorul, iar domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române a vorbit despre Muzica tradiţională şi identitatea românească în sud-estul Transilvaniei.

Prezentare de carte și spectacol muzical

 A urmat, apoi, prezentarea volumelor Ademenirea timpului – autor dr. Nicolae Bucur, Situaţia actuală a folclorului muzical în comunităţile româneşti din zona arcului intracarpatic– autor dr. Constantin Secară; Studiu monografic al comunei Vâlcele, de Nicolae Moldovan, ediţie îngrijită de prof. dr. Luminiţa Cornea și Araci- repere monografice – de Cătălin Vlădărean. Prezentarea de carte a fost moderată de domnul dr. Ioan Lăcătușu. A urmat un scurt program artistic prezentat de Alexandra Voiculescu, elevă la Liceul de Artă „Plugor Sandor” din Sfântu Gheorghe.

În cea de-a doua parte a evenimentului a avut loc concursul propriu-zis, adresat formaţiilor corale de amatori ale unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar, corurilor, căminelor şi caselor de cultură judeţene şi naţionale.

Spectacolul – concurs, susținut de formații din județul Covasna, dar și din Vaslui, Botoşani, Prahova, Hunedoara și Braşov, a avut loc la ora 15.30, la Sala Arta a Teatrului „Andrei Mureșanu” din municipiu și a fost prezentat de elevele Denisa Voicu și Carmina Ciobotaru.

Competiția s-a desfășurat pe două secţiuni – coruri pe voci egale şi coruri mixte. Pe scenă au urcat nouă formaţii cu participare și premii naționale și internaționale, a căror evoluție a încântat spectatorii.  Câştigătorii ediţiei de anul trecut – corul „Vânătorii lui Ştefan cel Mare” din comuna Vânători, judeţul Neamţ şi corul „Pădurenii” ( însoțit de Taraful „Ciobănalul” din Întorsura Buzăului, condus de prof. Ionică Mitrofan),  din comuna Barcani, au prezentat un recital, spre sfârșitul evenimentului.

Juriul a fost prezidat de domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din Bucureşti. Membrii juriului au fost: doamna prof. Ana Fodor, muzicolog; doamna prof ing. Stela Buda, doamna înv. Maria Panaiotu, doamna prof. de pian Opra Monica, domnul profesor Ioan Ovidiu Olteanu; doamna înv. Maria Bularca și domnul prof. Alexandru Popovici.

Trofeul George Sbârcea” a ajuns la Brașov

Premiile au fost acordate astfel: la secțiunea I – coruri pe voci egale – premiul trei a fost obținut de grupul coral „Zurgălăii”- dirijat de înv. Mihaela Raicea, de la Şcoala Gimnazială „Turóczi Mózes”, Târgu Secuiesc. Premiul doi a fost obținut de Corul „Crescendo” de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Sfântu Gheorghe – al cărui dirijor este prof. Liliana Grosar. Tot premiul II a obținut și Corul de copii „Anemone” al Asociaţiei Culturale „Vasile Vereguţ” din Dobârlău – dirijor preot Gheorghe Iuga. Premiul I a fost obținut, și în acest an, de Corul „Ding-Dong” de la Şcoala Gimnazială „George Tutoveanu”, Bârlad (jud. Vaslui) – dirijor prof. Ana-Maria Rusu.

La secțiunea a II-a – coruri mixte – premiul trei nu s-a acordat. Premiul doi a fost obținut de Corul „Ecclesia” al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe – dirijor Claudiu Bugnar, dar și de Corala „Lira” a Asociaţiei „Sinapse” Botoşani – dirijor prof. Dragoş Boicu. Premiul I a fost obținut de Corala mixtă „Armonia” – de la Casa de Cultură  Plopeni (jud. Prahova) – dirijor prof. Cornel Mutu. A obținut, de asemenea, premiul I, Corul de cameră „Musica Divina” – al Asociaţiei Culturale „Musica Divina” Deva -dirijor prof. Gelu Onţanu-Crăciun, coordonator Mariana Onţanu-Crăciun. Trofeul „George Sbârcea” a fost acordat Corului „Concentus” – al Centrului Cultural Reduta din Braşov, dirijor prof. Marius Modiga.

Dr. Constantin Secară: Acest minunat festival coral dedicat memoriei lui George Sbârcea a crescut și a devenit an de an mai frumos, mai performant!

La finalul concursului, domnul Constantin Secară i-a felicitat pe toți participanții. Acesta ne-a mărturisit că misiunea juriului nu a fost ușoară: „Acest minunat festival coral dedicat memoriei lui George Sbârcea a crescut și a devenit an de an mai frumos, mai performant (…) Mă bucur să fiu aici, împreună cu Fundația „Mihai Viteazul”, cu doamna Maria Peligrad, președinta acestei fundații, cu care, împreună, am structurat acest festival și am gândit secțiunile să fie cât mai echilibrate. În special la secțiunea a doua de coruri mixte, nivelul a crescut foarte mult și sperăm ca anul viitor deja să fie o concurență acerbă, în special din partea formațiilor care să dorească să participe la acest festival. Misiunea juriului a fost foarte grea, deoarece nivelul tuturor formațiilor a fost sensibil egal și atunci a fost foarte greu de a face departajări – cu niște judecăți de finețe poate subiective, dar mi-ar plăcea să cred că, în cea mai mare parte, aceste judecăți au fost obiective și pe criterii strict profesionale, strict muzicale”, ne-a spus președintele juriului, domnul dr. Constantin Secară, etnomuzicolog, cercetător la Institutul de Etnografie şi Folclor „Constantin Brăiloiu” al Academiei Române din Bucureşti.

Potrivit organizatorilor festivalului și această ediție a fost o reușită și și-a atins obiectivele. Președinta Fundației „Mihai Viteazul”, doamna prof. ing Maria Peligrad, a declarat: „An de an, festivalul a crescut – asemeni unui prunc: frumos, curat, cu glasuri zglobii, vegheat îndeaproape de glasurile mature, experimentate, auzite, aplaudate și apreciate atât în țară cât și peste hotare, la mii de kilometri depărtare. Nu putem decât să ne bucurăm că realizăm obiectivele propuse de la prima ediție, dintre care amintesc: revigorarea mișcării corale, promovarea cântului românesc și sub această formă, care aduce laolaltă atâția oameni din plăcerea de a cânta și alții din plăcerea de a asculta. Mulțumim tuturor corurilor! Mulțumim juriului! Am îndrăznit să speram într-un spectacol de excepție, dar toate corurile ne-au dăruit un regal coral! Felicitări participanților! Câștigători suntem toți, în mod egal: spectatori, soliști, organizatori, sponsori și toți cei care au contribuit la realizarea acestui festival”.

Conducerea Fundației „Mihai Viteazul” a transmis mulțumiri tuturor susținătorilor festivalului: „Mulțumim participanților, juriului, dar și spectatorilor și  celor care au contribuit la reușita acestui festival. Pentru aceasta, am avut un parteneriat cu Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu și cu Teatrul „Andrei Mureșanu”. Colaboratori au fost și Centrul Ecleziastic Mitropolit „Nicolae Colan”, Liga Cultural Creștină „Andrei Șaguna”. Am fost sprijiniți de Biblioteca Județeană „Bod Peter” din Sfântu Gheorghe, dar și de Palatul Copiilor. De asemenea, le mulțumim partenerilor media! Confinanțator a fost Consiliul Local Sfântu Gheorghe. Am avut foarte mulți sponsori, din Zona Buzaielor, din Covasna și din Sfântu Gheorghe. Le mulțumim tuturor!”, a declarat președinta Fundației, doamna prof. ing. Maria Peligrad.

[slideshow id=74]

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail