Dor, Dorulețule,

 Muzica –  I. D Chirescu

 

 Dor de țară, dor  de primăvară,

 Dor de trilul ciocârliei și al câmpiei,

 Dor de dulcea muzică a României.

  Deschis prin atelierele corale dedicate copiilor, festivalul „George Sbârcea” continuă săptămâna viitoare cu componenta științifică – un colocviu pe teme din domeniul muzicii și o prezentare de carte, cu un spectacol coral special și cu momente muzicale emoționante. La eveniment sunt invitate coruri, ansambluri folclorice și specialiști din domeniul muzicii, din județ și din afara județului, a anunțat conducerea Fundației „Mihai Viteazul”, organizatoarea Festivalului, care a precizat că ediția actuală a evenimentului este dedicată Centenarului Marii Uniri.

Inițiat în anul 2012, Festivalul poartă numele lui George Sbârcea, unul dintre cantautorii şi compozitorii de marcă ai României interbelice, cunoscut şi sub pseudonimul „Claude Romano”, printre obiectivele evenimentului numărându-se promovarea muzicii corale românești și a corurilor din județ și din afara acestuia, a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, prof. ing. Maria Peligrad.

„Fundația <<Mihai Viteazul>> din Sfântu Gheorghe organizează pentru a șaptea oară Festivalul coral <<George Sbârcea>>, într-un an cu mare încărcătură emoțională, într – un an aniversar deosebit de important și mobilizator pentru poporul român, cum ar trebui  să – i cinstim și  să fie  toți cei care urmează. Dorința noastră, de la prima ediție, a fost să promovăm muzica corală românească, folclorul românesc, prelucrat sau nu, adevăratele valori culturale ale noastre, nestemate în cultura universală. Am dorit să oferim corurilor covăsnene posibilitatea de a fi văzute și apreciate la noi acasă, într–un spectacol de sine stătător. Chiar dacă în titulatura festivalului nostru lipsește cuvântul național, de la prima ediție au fost prezente coruri din țară. În acest an am dorit ca aici, în centrul țării, să se reunească coruri din județul nostru, din județul frate și din cele trei provincii istorice ale României, ale căror glasuri, împletite să se audă în fiecare colț de țară.”- a declarat președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Aceasta a amintit că structura festivalului a fost ușor modificată, de anul trecut, astfel că a fost eliminată latura competițională. Conform regulamentului evenimentului, „repertoriul va fi alcătuit din muzică corală românească, folclor muzical românesc prelucrat sau nu”.

Nu va lipsi, însă, din program, componenta științifică, tradiționalul și beneficul colocviu pe teme muzicale:

„În acest an, colocviul <<George Sbârcea  – meleagurile natale , muzica și scrierile sale>> se va desfășura sâmbătă 14 aprilie, ora 10,00 la Centrul Ecleziastic de Documentare <<Mitropolit Nicolae Colan>>. Va urma o prezentare de carte, iar la momentul cunoscut ca fiind <Întâlnirea cu muzica>> vor fi prezente corurile <<Camerata Vocalis>> din Avrig – județul Sibiu, Corul <<Plaiuri tulgheșene>> din Tulgheș – județul Harghita și Corul <<Ioan D. Chirescu>> din Cernavodă – județul Constanța.”- a spus prof. ing. Maria Peligrad. Aceste coruri, dar nu numai, vor susține spectacolul coral intitulat „Concert aniversar 100+2000”, derulat în aceeași zi, 14 aprilie, la ora 15.00, la Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe.

 

„Spectacolul coral, intitulat <<Concert aniversar 100+2000>>, care va avea loc sâmbătă, 14 aprilie, de la ora 15,00, la Teatrul <<Tamasi Aron>>, va debuta cu  participanții la atelierele corale. Sub atenta coordonare și pricepere a domnului profesor de specialitate, cu gradul didactic I, Alexandru Popovici, micii coriști preșcolari (G.P.P. << Rază de soare>> – educatoare Ionela Coliban) și școlarii clasei a IV – a de la Școala Gimnazială <<Ady Endre>> (învățătoarea Maria Bularca) vor interpreta câteva melodii  în cadrul unui miniconcert pe care noi l-am numit <<Concertul DO – Re  – MI>>.  În cadrul spectacolului, alături de corurile amintite anterior, ne vom mai întâlni cu Corul <<Plai Întorsurean>> din Întorsura  – Buzăului, Corul <<Ecclesia>> al Catedralei Ortodoxe din Sfântu Gheorghe și Corul <<Pastorala>> din Focșani.” – a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, a doua zi, 15 aprilie 2018, trei coruri vor da răspunsuri liturgice la slujbele religioase de la Catedrala Ortodoxă și cele două biserici astfel: la Catedrala Ortodoxă cu Hramul „Sfântul  Mare Mucenic Gheorghe și Sfântul Ierarh Nicolae” – Corul „Ecclesia”, la biserica  „Buna Vestire” – Corul „Ioan. D. Chirescu”, iar la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” – Corul „Pastorala”.

Prof. ing. Maria Peligrad a menționat că participarea la activitățile din cadrul festivalului este gratuită și a transmis un mesaj cititorilor „Mesagerul de Covasna”:

„Vă invităm să participați la ceea ce noi și invitații noștri vrem să dăruim cu bucurie locuitorilor județului nostru, în acest an al CENTENARULUI.”

Printre evenimentele care vor mai fi organizate, după festivalul coral „George Sbârcea”, de către Fundația „Mihai Viteazul”, se numără Festivalul „Tinere talente”- în luna iunie; „Balul costumului popular”, la începutul lunii octombrie; manifestarea „Mihai Viteazul și Visul Unirii”, organizată spre finele lunii octombrie-începutul lunii noiembrie, și Festivalul de colinde și obiceiuri „Crăciunul la români” – la acesta din urmă organizatorii dorind să aducă laolaltă ansambluri și grupuri de colindători din provinciile istorice ale României și din comunitățile de români rămase în afara granițelor.

Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail