Despre Festivalul Concurs Național Folcloric „Izvoare Covăsnene” – ediția a XIX a, organizat în acest an sub egida Centenarului Marii Uniri, se pot scrie atât de multe lucruri.
O să prezint pentru acest prim articol câteva date despre proiect dar și despre programul pe care Ansamblul „Codrenii”, delegația Primăriei și a Consiliului Tinerilor din orașul Călărași, Republica Moldova (oraș înfrățit cu orașul Covasna în baza HCL nr. 14 / 2015 și a protocolului de înfrățire semnat în martie 2016) l-au avut pregătit, special, pentru ei,urmând apoi ca, într-un viitor articol, să prezentăm impactul proiectului asupra covăsnenilor, călărașenilor și turiștilor veniți la tratament.
Festivalul Concurs Național Folcloric „Izvoare Covăsnene” este aprobat anual prin Ordinul Ministrului Educației și Învățământului, (anul acesta, conform Ordinului 3076/2018, anexa 6, poziția 186), fără finanțare de la Minister, și organizat, conform prevederilor legale, prin Clubul Copiilor, instituție aflată în subordinea Inspectoratului Școlar Județean. Întrucât acest Festival Național nu are o finanțare asigurată din bugetul de stat, Consiliul local al orașului, încă din anul 2015, în baza unui proiect de hotărâre redactat de către subsemnata, a inclus acest Festival în lista proiectelor culturale prioritare, cu o finanțare de 3000 lei, sumă gestionată de către Casa orășenească de Cultură și Clubul Elevilor doar pentru organizarea concursului propriu-zis (afișe, bannere, diplome, apa pentru juriu,etc.)
Proiectul „Izvoare covăsnene”, dedicat Centenarului în acest an, a fost întocmit de subsemnata, aprobat de către d-l Primar și înaintat la Instituția Prefectului și la Ministerul Culturii pentru finanțare, scopul Proiectului fiind participarea formațiilor de jocuri populare din orașul Călărași, cu care orașul Covasna este înfrățit, la un concurs în care participă formații din Covasna și din țară. Precizez că înainte de a se stabili cu Primăria Călărași data venirii lor în Covasna, am prezentat lista tuturor proiectelor culturale prioritare la care mă gândeam că ar putea veni, și anume: Ziua Iei, Nedeia Mocănească, Ziua Cetății Zânelor, Ziua Limbii Române, Zilele Orașului, Ziua Națională a României.
Întrucât Proiectul nu a primit finanțare de la Ministerul Culturii, Primăria orașului Covasna a solicitat sprijinul unităților hoteliere și al sponsorilor. Urmare a solicitării noastre am fost sprijiniți în implementarea acestui proiect dedicat Centenarului de către: S.C. Turism Covasna, Hotel Montana, Hotel Dacia, Hotel Clermont, Bertis, Fam. Sîntoiu Viorel și Angela, Roinvest, Conitrans și Miniservice, consilierii locali Bocan Ioan Marcel și Domahazy Janos, fam. Muscalu Virgil și soția, dr. Nicolae Enea, doamna Simona Polhac, S.C. Helyender, domnul Jakabos Zsolt și domnul Spălnăcan Marius, cărora le mulțumim și pe această cale.
În ceea ce privește programul delegației, formată din 45 persoane, precizăm următoarele:
Ziua de sâmbătă a fost dedicată, în întregime, jocului popular; în prima parte a zilei concursului propriu-zis, iar în a doua parte a zilei, de la orele 17-21, „Codrenii” au dansat pentru turiștii cazați la Hotel Covasna, Hotel Dacia și la Hotel Montana, prinzându-se într-o horă a bucuriei, în finalul programului lor, la fiecare hotel, cu turiștii veniți să-i admire.
Am citit în ochii tuturor bucurie: în ochii dansatorilor bucuria că au reușit să transmită emoții turiștilor, iar în ochii turiștilor lacrimi de fericire, de mândrie, de emoție că au întâlnit copiii neamului românesc de peste Prut.
Duminică, primul obiectiv a fost la Complexul Coresi. Le-am respectat dorința, chiar dacă acesta nu a fost inclus în program. Apoi am vizitat Prima Școală Românească, preotul-ghid determinând pe unul dintre copii să afirme că „la școală orele de istorie mă plictisesc, dar aici fiecare cuvânt al părintelui l-am ascultat”. Au stat cuminți în băncile în care au încăput aproape toți. Au aflat amănunte despre Cazania lui Varlaam, despre Diaconul Coresi și despre Anton Pann.
Apoi au vizitat Biserica Neagră. Pentru fiecare copil și membru al delegației am cumpărat câte un pliant explicativ atât de la Prima Școală Românească, cât și de la Biserica Neagră.
Ne-am grăbit apoi la Prejmer pentru a servi prânzul la Restaurantul Cetate – restaurant care ne-a aranjat mesele chiar în salonul în care era programată o nuntă, tocmai pentru a nu refuza primirea unor oaspeți atât de dragi nouă.
Seara, copiii au servit cina la Hotelul Clermont, în aer liber, în spațiile amenajate, ploaia neîmpiedicându-i să se cunoască cu copiii din orașul Covasna, invitați special pentru ca ei să interacționeze, să se joace, să afle cât mai multe lucruri unii despre alții.
Doamna Polhac Simona i-a coordonat și a stabilit regulile jocurilor.
Dacă la servirea cinei covăsnenii s-au așezat separat la o masă, iar copiii din Călărași la altă masă, după jocurile coordonate de către d-na Polhac, copiii au format echipe mixte, și-au aflat prenumele, pasiunile, au cântat și au dansat împreună, și-au comunicat, pe echipe, câte două regionalisme, explicând celorlalți înțelesul lor. La ultima regulă a jocului în care cele 4 echipe aveau de realizat o promovare a unui produs tradițional, a unei zone, obiectiv turistic, hotel, oraș, toate echipele, fără să cunoască strategia celorlalte, au ales să promoveze orașul Covasna. În promovare au vorbit de izvoare, de tratamentul pentru „bunei”, de pârtie, de liniștea și aerul curat.
Cu privire la impactul proiectului asupra covăsnenilor, călărășenilor și turiștilor vom reveni.
Secretar oraș, Vasilica Enea